11 Ocak 2017 Çarşamba

Tai Chi


Dünyadaki Alzheimer görülme sıklığı ve diğer demansla ilgili hastalıklardaki büyük artış göz önüne alındığında, insanın aklına gelen soru şu: Tıbbın yetersiz kaldığı bu noktada başka bir seçenek yok mu? Bilim insanları yeni tıbbi çözümler bulmak için mücadele ededursunlar, yeni bir umut kapısı açan destekleyici çözüm uzaklardan Çin’den geliyor: Eski bir savaş sanatı olan Tai Chi’nin hastalığın seyrini olumlu etkileme yönünde güçlü bir potansiyele sahip olduğu biliniyor.
Ta Chi, düşünsel kökleri kadim bilgilere dayanan içsel bir Çin savaş sanatıdır. Ancak ruh ve bedenin birlikte çalıştığı bu sanat, diğer savaş sporlarından farklıdır. Evrenle bütünleşmeyi hedefleyen sanat aynı zamanda etkin bir sağlık sistemine sahip olmayı da hedefler. Tai Ci tekniği uygulanırken insanın içindeki şiddet duygusunu yenmesi, sabırla bedeni üzerinde kontrol sağlaması ve kendi gölgesiyle savaşıyor gibi yapması hedeflenir. Bunun felsefi açılımı da kişiye dinginlik ve huzur sağlar. Günümüzde çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan terapi, felsefesi gereği evrensel enerji kaynaklarıyla bağlantıya geçmemizi sağlayan kozmik bir enerji dansıdır.
Tai Chi uygulaması, insana kazandırdığı gevşeme, dirençlilik, duyarlılık, ılımlılık gibi nitelikler sayesinde evrensel enerji ile aramızdaki engellerin ortadan kalkmasını sağlar.
Güney Florida Üniversitesinden ve Shanghai’daki Fudan Üniversitesinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmayla, rastgele seçilmiş olan 60’lı ve 70’li yaşlardaki sağlıklı Çinli yetişkinlerin, 8 ay boyunca haftada üç kere, 30 dakika Tai Chi yaptıktan sonra beyin hacimlerinde önemli bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra Tai Chi yapmayan benzer bir grupla karşılaştırıldıklarında, hafıza ve bilişsel fonksiyonlarında artış olduğu tespit edilmiştir.  Bu geleneksel Çin uygulaması akupunturun enerji dolaşımını harekete geçirmesine benzer bir etkiye sahiptir, bir anlamda bedendeki tüm akupuntur noktalarına enerji verilmesini sağlamaktadır.

Yürüme egzersiziyle Tai Chi’nin karşılaştırıldığı araştırmada, Tai Chi’nin hafızayı geliştirdiği ancak yürüyüşün böyle bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra Tai Chi sözel akıcılığın, konsantrasyonun ve dikkat süresinin artmasında da etkilidir.
Alzheimer’ın temel bulguları arasında süreklilik gösteren zihinsel biliş ve hafızadaki kayıptır. Diğer bulgular arasında, depresyon, uykusuzluk, uyumsuzluk ve genel olarak sosyal yaşama ve aktivitelere uyumsuzluk vardır. Aktif olmanın ve sosyal hayattan kopmamanın bu ve benzeri hastalıkların ilerlemesini durdurmada oldukça etkili olduğu birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.
Genel anlamda nefes alma tekniklerinin kullanıldığı bir dizi yavaş hareketlerin yapıldığı Tai Chi sporu ruh, zihin ve bedeni bir bütün olarak hedeflediği için sağlıklı, uzun ve zinde yaşamı hedefleyen herkes için uygundur. Ama özellikle bu hastalıkla savaşan ve şifa bulmak için iğnenin deliğinden geçmeye razı olan Alzheimer hastaları ve yakınları için kocaman bir umut kapısı açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder