Günümüzde bitki çayları,
hastalıkların tedavisine yardımcı olmak ve hastalıklardan korunmak için
kullanılıyor. Ancak beklenen yararı sağlayabilmesi için bitkisel çayların
bilinçli olarak hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor.
İçinde kuvvetli biyolojik etkiye
sahip bileşenler bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir.
Yüksükotu gibi bitkilerin yer aldığı bu grup, aşırı dozda alındığında
zehirlenmelere neden olabilir.
Ekinezya’nın etkili bileşenleri suda
çözülmez. Çay olarak kullanılmaz.
Limon, Adaçayını etkisiz kılar.
Halk arasında doğru bilinen
yanlışlardan biri de bütün bitki çaylarına limon sıkılmasının iyi olduğudur.
Oysa bu bilimsel değildir, sadece bir alışkanlıktır.
Orta etkili bitkiler ki uygun
miktarlarda kullanıldığında zararlı olmazlar. Zayıf etkili bitkiler önerilen
miktarlarda kullanıldıklarında sakıncalı olmayan bitkilerdir. Papatya, tıbbi
nane ve ıhlamur gibi bitkiler bu grupta yer alır.
Bitki çaylarının fazla içilmesi
zararlıdır. Kışın yoğun şekilde tüketilen bitki çaylarının tıpkı ilaç gibi
düşünülmesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
“Bitki
çaylarının faydaları nelerdir?”
Lavanta ile birlikte karıştırılan
papatyadan demlenen bir bardak çayın temizlik hissi vereceği, kasları
gevşeterek mideyi rahatlatacağı söylenirken, Lavanta çiçeğinin uyumadan önce
kullanılmasının gerginlik, endişe ve uyku sorunlarında tedaviye yardımcı olduğu
gözlenmiştir.
lamur soğuk algınlığını geçiremez
ama iltihap giderici özelliği vardır ve şikâyetleri azaltır.
Papatyanın sakinleştirici özelliği
vardır.
Yasemin keyif çayıdır.
Zencefil iltihap giderici olarak
bilinir, safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Safra taşı olanlarda ve safra
kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Hamileler günde en fazla bir bardak içebilir.
Tarçın çayı kan şekerini ve
kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
Nane çayı sindirimi kolaylaştırır.
Rezene sindirimi kolaylaştırır, gazı
giderir.
Limon yağları çözdürür.
Beyaz çay yüksek antioksidan değeri
ve yumuşak içimiyle çayın en nadide lezzetini verir.
Mate Çayı tüm dünyada obezite
tedavisinde kullanılmaktadır. Vücutta yağ emilimini engelliyor, yağların hızlı
yakılmasını sağlıyor ve vücuttan su atılımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda
kafein benzeri özelliklere sahip fakat kafeinin kötü etkisine sahip değildir.
Her yaş grubu tarafından kullanılabilir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler
için son derece sağlıklı bir içecektir. Tam etki için günde üç fincan
tüketilmelidir.
Nar çayı zengin bir antioksidan
kaynağıdır. İshal tedavisinde ve boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır.
Ancak içindeki tanen miktarının yüksek olması sebebiyle midesi hassas kişilerin
kullanırken dikkatli olması gerekir.
Karanfil çayı ağız ve boğaz
rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı, gaz ve bulantı giderici etkisi vardır.
Sarı Kantaronun depresyon
tedavisindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kuşbunu çayının soğuk algınlığı
tedavisinde, bel ağrısını azalttığı ve zayıflamaya yardımcı olduğu
gözlenmiştir.
Zerdaçal çayının son yıllarda
yapılan deneylerde tümörleri dolayısıyla kanseri önlediği ortaya çıkmıştır.
Yaban Mersini kan şekerini düşürücü
etkisi ile popülerleşmiş olup kalp ve damar hastalıklarında koruyucu olarak
önerilmektedir.
Anason çayı hazımsızlık, iştah
kaybı, gaz gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarında yardımcı etkisi
vardır.
Yeşil çay, bağışıklık sistemini
güçlendirir, direnç artırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır.
“Bitki
çayları nasıl hazırlanmalı?”
Bitki çayı hazırlarken özellikle
taze kaynamış klorsuz su kullanılması önemlidir. Bitki çayları siyah çay gibi
kaynatılmaz. Bitki çayının hazırlanacağı demlik ya da fincanların kaliteli
porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki
çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması önerilir.
Porselen bir demliğe önce çayını
yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1
tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak
gerekir.
Çayın demlenmesi için 2-5 dakika
yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı
miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı
yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder