Quinoa; Türkçedeki bilinen adı ile Kinoa; Buğday cinsinden fakat çiçek açan ve sindirimi kolay, hafif,
lezzetli bir tahıl türü. 120 çeşidi olmasına rağmen, bilinen üç çeşidi kullanılmaktadır. Beyaz, kızıl veya grimsi.
Ülkemizde
daha yeni tanınan bir besin. Dünyada ise artık biliniyor ve hatta 2013 yılı
Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kinoa
Yılı’ ilan edilmiş.
Güney
Amerika’nın Batı Kıyısı’ndaki And Dağları bölgesinde yetişiyor. Peru ve
Bolivya’dan ithal edilen Kinoa Avrupa ve Amerika’da birkaç yıldır büyük ilgi
görüyor.
İlk
kimler kullanmış ?
Kinoa
Latin Amerika’da 7 bin yıl önce İnkalar tarafından yetiştirilmiş bir tahıl
türü. Bir dönem Güney Amerika halkı İnkalarının en önemli besin
kaynağıymış. Mayalar ile ilgili araştırmalar sürecinde yeni yeni
keşfedilmeye başlanmış ve Kinoanın sırrı da böylece ortaya çıkmış.
Birçok
hastalığı önlediği söyleniyor , özellikleri nedir ?
Modern
tıp kinoayı uzun ve sağlıklı yaşayanları inceleyince daha da yakından tanıdı.
Buğdaydan iki misli, pirinçten de çok daha fazla tahıl içeriyor. Susam
ailesinden gelen Kinoa aynı zamanda bir magnezyum kaynağı. Tam tahıllarda
genelde hayvanlarda bulunan amino asitler yok ya da yok denecek kadar az
olup adeta hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. Süt,
yoğurt, tavuk, et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler, ayrıca ete
yakın hatta filizlendirilmişse etten bile daha kıymetli protein emilim gücü
var. İçerdiği kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
Besin
değerleri ne? 100 gram Kinoada 372 kalori var. 5.80
gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içeriyor. Bu nedenle de yağ
bakımından fakir. A, B, C, D ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içeren kinoada
kolesterol yok. 100 gram Kinoanın bazı türlerinin yüzde 20’si protein ihtiva
ediyor. Eğer filizlendirerek kullanılırsa besin değeri daha da artıyor.
Filizlendirilmiş kinoanın gücü etten daha yüksek.
Bedenimizdeki
etkileri nedir ?
Kinoanın
en önemli özelliği süper oksit dismutaz enzimi içermesi. Bu enzim yaşlanmayı
geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken,
serbest radikallerin verdiği zarardan modern yaşamın hücreleri hırpalamasına
kadar koruyor. Böylece son zamanlarda sıklıkla görülen kanser hastalığının da
önlenmesine yardımcı oluyor. Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun
sebep olduğu kanser türlerine karşı da koruyor. Meme kanserini önleyici
özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Kuersetin adlı madde de kinoayı
vazgeçilmez kılıyor. Kuersetin anti oksidan olmasının yanısıra, bahar
alerjilerine karşı da iyi bir destek.
Gluten
içermiyor
Gluten
tahıllarda bulunan ve un yoğurulduğunda hamura yapışkan formu veren proteindir.
Bu sayede hamur maya tutar. Çölyak hastaları glutene karşı alerjiktir. Unlu
mamüller tükettiklerinde sorunlar yaşayabilirler. Kinoa gluten içermediği için
alerjisi olanların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılıyor. Gluten
içermediği için, gluten alerjisi olanlar için de mükemmel bir besin Gluten
rahatsızlığı olanların her şekilde kullanmadan evvel doktorlarına
danışmalarını tavsiye ederiz
Kinoa
bulgur kıvamında bir tahıl cinsi. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine
özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da
yenilebiliyor. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat
veriyor. Kinoa pilavdan salataya kadar birçok yemeğe yakışıyor. Çorbaların içerisine
konulabiliyor. Kavurup iri iri dövüldüğünde müslilere katılabiliyor. Un haline
getirilirse, kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabiliyor.
Garnitür olarak ise yemeklere lezzet veriyor. Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz,
domates ile kısır gibi yapılırsa çok lezzetli oluyor. Kuskus gibi pişirilip
hafif sade yağ ile döndürülüp pembeleşene kadar çevirilirse de yemek gibi
yenilebiliyor.
Kinoa
zengin protein kaynağı olduğu için vegan beslenenler için ideal. Yüksek demir
içerdiği için de demir eksikliği nedeniyle kansızlık problemi yaşayanlar
kinoayı sıklıkla tüketebiliyor. Kinoa kabızlık çekenlere de tavsiye ediliyor.
NASA
tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay
aracında yetiştirilicek tahıl olarak seçilmiş bilgiside vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder