30 Eylül 2020 Çarşamba

Sonbahara Uygun 5 Lezzetli ve Sağlıklı Kurabiye Tarifi

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Yumuşak elmalı ve yulaflı kurbiye
Malzemeler:
  • 10 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağı
  • ¾ bardak toz esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
  • 1 adet büyük boy yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 2 çay kaşığı vanilya aroması
  • 1 ½ bardak un
  • ¾ çay kaşığı kabartma tozu
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 1 ½ çay kaşığı tarçın
  • ¼ çay kaşığı muskat
  • 1 ½ bardak yulaf ezmesi (kuru)
  • 2 adet orta boy, rendelenip suyu sıkılmış elma
  • ½ bardak karamel şekeri
  • 1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
1. Fırınınızı, tepsisi orta seviyede ve içindeyken (üzerinde pişirme kağıdıyla), önceden 160 derecede ısıtın.
2. Derin bir kase içinde tereyağını ve esmer şekeri kremsi bir kıvama gelene kadar mikserle çırpın (1-2 dakika).
3. İçine, yumurtayı, yumurta sarısını, sütü ve vanilyayı ekleyin. Hepsini iyice karışana kadar mikserle karıştırın.
4. Ayrı bir kasede unu, kabartma tozunu, tuzu, tarçını ve muskatı karıştırın. Yulaf ezmesini de ekleyin ve karışımı iyice karıştırın.
5. Tahta ya da plastik bir spatulayla, ıslak malzemeleri kuru malzemelere katın.
6. Elmaları da ekledikten sonra iyice karışana kadar karıştırın.
7. Eğer elde ettiğiniz hamur yapış yapış olursa 30 dakika ile 1 saat arasında hamurunuzu bekletin.
8. Bir kaşık boyundaki hamurları birbirlerinden 5’er cm. uzaklıklarla tepsiye yerleştirin.
9. 11-13 dakika kadar (hafif bir altın sarısı rengini alana kadar) pişirin ama dikkat edin, kurabiyeler fazla pişmesinler.
10. Sıcak kurabiyeleri fırın tepsisinden başka bir yere alarak soğumaya bırakın.
11. Küçük bir tencerede karamel şekerlerini ve suyu birbiriyle sürekli karıştırarak kısık ateşte eritin.
12. Elinizde tutabileceğiniz kadar soğutun ve bir çatal yardımıyla erimiş karameli kurabiyelerinizin üzerine şık bir şekilde ekleyin.
Chai Shortbread
Malzemeler:
  • 1 ½ bardak un
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 1/8 çay kaşığı toz tarçın
  • 1/8 çay kaşığı öğütülmüş kakule
  • Bir tutam öğütülmüş karanfil
  • Bir tutam taze çekilmiş karabiber
  • ¾ bardak pudra şekeri
  • 10 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı
  • 1 yemek kaşığı soğuk su
Hazırlanışı:
1. Unu bir sonraki 5 malzeme ile karıştırın ve çırpma teli ile iyice çırpın.
2. Şeker ve tereyağını orta boy bir kaseye koyun ve mikser ile, orta hızda, hafif ve kabarık bir hal alana kadar karıştırın.
3. Sonra un karışımını da bu karışıma ekleyin.
4. Düşük hızda mikserle iyice karıştırın ve üzerine 1 yemek kaşığı soğuk suyu serpiştirin, bir çatal yardımıyla karıştırın.
5. Hamuru ikiye ayırın ve her iki parçayı da plastik bir folyoya sarın.
6. 1 saat ya da sıkılaşana kadar hamurları bekletin.
7. Fırınınızı önceden 375 derecede ısıtın ve hamurlarI paketlerinden çıkartın.
8. Dikkatli bir şekilde her bir hamuru 18 dilim olacak şekilde kesin.
9. Birbirlerinden 5’er cm arayla bu kurabiyeleri fırın tepsisine (pişirme kağıdının üstüne) koyun.
10. 10 dakika boyunca pişirin ve 5 dakika fırın tepsisinde soğumaya bırakın.
11. Sonra kurabiyeleri tepsilerden alın ve tamamen soğumalarını bekleyin.
Sağlıklı Oreo
Eğer kilo almamak uğruna favori kurabiyeniz Oreo’dan uzak duruyorsanız, adedi 64 kalori olan ve içinde sadece 0.8 gram şeker bulunan bu kurabiyelere bayılacaksınız!
Malzemeler :
Kurabiyeler için;
  • ¾ bardak un (120gr.)
  • ¼ bardak artı 2 yemek kaşığı kakao (30gr.)
  • ¼ bardak artı 2 yemek kaşığı şeker (78gr.)
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • ¼ çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya aroması
  • ¼ bardak bitkisel yağ (44gr.)
  • 3 yemek kaşığı süt (45gr.)
  • 2 yemek kaşığı saf akçaağaç şurubu (30gr.)
Dolgusu:
  • ½ bardak pudra şekeri
  • ½ çay kaşığı saf vanilya aroması
  • ¼ bardak hindistancevizi yağı (58gr.)
Hazırlanışı:
1. İlk 5 malzemeyi, beraber, iyice karıştırın.
2. Ayrı bir kasede, kurabiye için olan, bütün sıvı malzemeleri karıştırın.
3. Daha sonra sıvı malzemeleri kuru malzemelere ekleyerek, hamur formu yakalayana kadar iyice karıştırın ve pişirmeden önce 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
4. Fırınınızı önceden 150 derecede ısıtın.
5. Hamurunuzu plastik bir poşete koyun ve büyük bir top haline getirin.
6. Poşetten çıkartın ve ince bir şekil alana kadar yuvarlayın.
7. Daha sonra bu hamurdan düz daireler çıkacak şekilde hamuru kesin.
8. Yağlanmış fırın tepsisinde 10 dakika boyunca kurabiyelerinizi pişirin.
9. Daha tam pişmemiş görünecekler ama dert etmeyin.
10. Kurabiyeleri tepsiden almadan önce 10 dakika kadar soğutun.
11. İç dolgusu için, bütün iç dolgu malzemelerini küçük bir blendırda ya da çatalla elinizde iyice karıştırın.
12. Sonra her bir kurabiyenin üzerine 3gr. kadar koyun (kurabiyenin yarısı kadar) ve üzerini diğer kurabiye ile kapatın.
13. Kurabiyeleri buzdolabına koyarak dolgu malzemesinin katılaşmasını sağlayın.
Çikolatalı ve fındıklı fırınsız kurabiye
Malzemeler:
  • 1 bardak fındık unu
  • 1 bardak hurma
  • 1 yemek kaşığı kakao tozu
  • ¼ bardak yarı tatlı çikolata parçacıkları
Hazırlanışı:
1. Hurmaları bir blendıra koyun ve küçük parçalara ayrılana kadar blendırdan geçirin.
2. Çikolata parçacıklarını, kakao tozunu ve fındık ununu hurmaların içine ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Eğer karışımınız çok kuru olduysa içine biraz daha hurma ekleyebilirsiniz. Karışımınız, elinize aldığınızda kolayca şekil alacak bir hamur kıvamında olmalı.
4. Bu hamura kurabiye formu verip, hemen yiyebilirsiniz.
5. Eğer saklamak istiyorsanız hava geçirmeyen bir kapta buzdolabına koymanız gerekiyor.
6. Daha uzun süre saklamak için ise kurabiyenizi buzluğa koyabilirsiniz.
Ahududulu başparmak kurabiyesi
Malzemeler:
  • ¾ bardak öğütülmüş badem ezmesi
  • 2/3 bardak şeker
  • 5 yemek kaşığı, yumuşamış, tereyağı
  • ¼ çay kaşığı vanilya aroması
  • 1 adet büyük boy yumurtanın beyazı
  • 1 ¼ bardak un
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 6 yemek kaşığı ahududu marmeladı
Marmelat hazırlanışı:
  • 12 bardak taze ahududu (bölünmüş)
  • 1 ¼ bardak şeker
  • ¾ bardak sıcak su
  • 1 paket pektin
1. 9 bardak ahududuyu blendıra koyun ve iyice parçacıksız olana kadar blendırdan geçirin.
2. Karışımı tülbentten geçirerek çekirdeklerinden ayırın. Pürenizi ve kalan 3 bardak ahududuyu beraber bir kaseye koyun ve kaşık yardımıyla bir kısmını ezin.
3. İçine 1 ½ şeker ekleyerek karıştırın.
4. ¾ sıcak su ve pektini küçük bir kasede karıştırın ve iyice eritin.
5. Geri kalan ¾ bardak şekeri de ekledikten sonra, suyu, orta ateşte sık sık karıştırarak kaynatın.
6. Karışımı ocaktan alın ve karışımı ahududulara ekleyip iyice karıştırın.
7. Oda ısısında soğumaya bırakın ve sonrasında hava geçirmez bir kabın içinde 8 saat ya da gece boyunca bozdolabında soğutun.
Kurabiye hazırlanışı;
1. Fırını önceden 160 derecede ısıtın ve pişirme kağıdını fırın tepsisine yerleştirip kağıtları tepsiye sabitleyin.
2. İlk 3 malzemeyi bir kaseye koyun ve mikserle, orta hızda, 4 dakika kadar karıştırın.
3. Hafif ve yumuşak bir kıvama gelince içine vanilya ve yumurta beyazını ekleyip iyice karıştırın.
4. Badem ezmesine un ve tuzu ekleyerek blendırda, düşük hızda iyice karıştırın.
5. Hafifçe unladığınız yüzeye bu hazırladığınız hamuru koyun ve 36 adet küçük top şeklinde ayırın.
6. Hazırladığınız topları tepsiye aralıklarla koyun ve hepsinin ortasına başparmağınızla bastırın.
7. Kurabiyeleri 160 derecede 10 dakika, altın rengine gelene kadar pişirin.
8. Kurabiyeleri tepsiden alıp soğumaya bırakın.
9. Soğuduktan sonra başparmağınızla açtığınız boşluğa hazırladığınız ahududu marmeladını koyarak servis yapın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder