30 Mart 2022 Çarşamba

Rokfor Peyniri

 

Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?

Rokfor ( Roquefort ) peyniri küflü bir peynir çeşidi olup Fransa’ya ( Roquefort kasabası ) özgü bir peynirdir. Gerçek bir rokfor peyniri,  mağaralarda ve kendine has bir maya kullanılarak üretilir. Eskiden bu peynir; doğal mağaralarda üretilirdi daha sonraları ise bu mağaralardan özenerek yapay mağaralarda da üretimi devam etmiştir. Rokfor Peyniri yapımında maya olarak 2/3 oranında buğday unu ile 1/3 oranında çavdar unu karışımından hazırlanan maya kullanılır.

Genel olarak larzac adı verilen koyunlarının sütlerinden üretilir. Mavi rengi andıran bir küfü vardır ve bu küf mağaradaki doğal şartlarda oluşur. Üretimi; kaliteyi ve orjinalliği korumak adına bir nevi devlet denetimindedir. Bu peynirlerin üretildiği doğal mağaraların bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bu mağaralar da kilometrelerce uzunlukta doğal kanallar vardır. Bu kanalların bir nevi havalandırma görevi görmektedir ve mağara içindeki nem, hava ve sıcaklık oranını özel bir değerde tutmaktadır.

Tadanların aktarımına göre bir nebze, Anadolu’nun küflü peynirlerini andırsa da tadının kesinlikle daha üstün olduğu belirtilmektedir.

Rokfor mayası, çavdar ve undan hazırlanan hamur ile yapılmaktadır. Bu hamura sirke eklenir ve ekmek şeklinde fırınlarda pişirilir. Daha sonra mağaralarda bu ekmekler bir süre bekletilerek peynir küfü elde edilir. Bu ekmekler daha sonra kurutulup öğütülerek toz maya haline gelir.

Rokfor peyniri alırken dikkat edilmesi gerekenler

Rokfor peyniri küfleri mavimsi renktedir. Kendine has yumuşak tereyağı kıvamında bir peynirdir. Dayanıklı bir peynirdir ve uzun süre geçse dahi sertleşmez. Bu nedenle alacağınız peynirin kıvamının yumuşak olmasına özen gösterin.

Rokfor Peyniri Nasıl Kullanılır?

Rokfor peyniri pahalı bir peynirdir. Tüketimi genelde kırmızı şarapla birlikte olmaktadır. Ancak, bir kahvaltı malzemesi olarak da tüketilebilir.Krep, kanepe ve Sufle yapımında kullanılır. Et, tavuk, makarna gibi yemeklerde sos malzemesi olarak da kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder