27 Haziran 2015 Cumartesi

elma


Orta Çağ’da Sainte Hildegarde, elma ağacının yalnızca meyvesiyle yetinmiyor, çiçek ve yapraklarını da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıyor ve tavsiye ediyordu. Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan elma, pembe çiçekli bir ağacın meyvesi. Dünyanın en çok yetiştirilen meyve unvanını elinde tutan bu iştah kabartıcı meyve, her iki yarıkürenin ılıman iklim kuşağında yetişiyor. Kışın yapraklarını döken elma ağacının ya da ağaçcıkların almaşık dizili, yalın ya da loplu yaprakları var. Çiçekleri ise şemsiye biçiminde salkımlar oluşturuyor. Yumurtalığın ve çevresindeki dokunun etlenmesiyle oluşan meyvelerin boyutları, biçimleri ve renkleri, çeşide ve çevresel özelliklere bağlı olarak değişiklik gösteriyor; ama genellikle yuvarlar biçimli 50-100 mm çapında ve kırmızı, sarı ya da açık yeşil renkte. Çok güneşli ülkelerde yetiştirilen elmalar şekerli, daha az güneş gören ülkelerde ise ekşi oluyor. Starking; irice, genişçe külah biçiminde çiçek çukuru tarafı dilimli. Kabuğu kalın, gevrek ve parlak. Sarı zemin üzerine açık ve koyu kırmızı çizgili. Meyve eti kremsi beyaz, gevrek, tatlı ve güzel kokulu. Golden; külahımsı düzgün şekilli ve irice. Kabuğu gevrek fakat sert değil, parlak sarı renkli. Meyve eti yeşilimsi krem renkte, gevrek, sulu, tatlı. Granny Smith; kabuğu yeşil zemin üzerine hafif donuk sarı renkli. Meyvesi orta irilikte, sert ve sulu, kendine özgü mayhoş tatlı. Beacon; meyvesi orta irilikte, yuvarlak. Kabuk rengi koyu kırmızı. Meyve eti gevrek, sert, sulu, tatlı ve güzel aromalı. Mutsu; sarı renkli, golden tipi bir elma çeşidi olmakla birlikte ondan daha iri ve eti daha kaba dokulu. Elma, organizma için vazgeçilmez meyveler arasında sayılıyor. Bedenin dengesi için gerekli olan enzimler, yüzde 84 oranında su, şeker (glükoz ve früktoz) ve protein, vitamin (A,C,E) mineral ve madenler içeriyor; özellikle potasyum (100 gr elmada 120 mg),  kalsiyum, demir, fosfor, kükürt, klor, asit malik pektin. Genellikle, ısırarak yemek yerine, çeşitli endişelerle kabuğunu soyup atarız ne yazık ki Oysa meyvenin en zengin yeri kabuğu. 100 gr elmada yaklaşık 55-60 kalori var. Bu zengin özellikleri olan, besleyici, yuvarlak meyvenin, sağlığımız üzerinde de inanılmaz olumlu etkileri var; toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor, sinirleri ve adaleleri kuvvetlendiriyor, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideriyor, idrar söktürüyor, kanı temizliyor, kolesterolü düşürüyor, kabızlığı gideriyor, cildin canlı ve güzel kalmasını sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder