Lezzetli olduğu gibi soğuk
kış günlerinde içinizi ısıtan çay ile bütünleşmiş bir kültüre ve çay cenneti
bir coğrafyaya sahipken… elbette çayı demlemenin püf noktalarını iyi bilmeniz
gerekir.
Türkiye’de çay demlemenin
herkes tarafından kabul görmüş tek bir yöntemi olmadığı için birbirinden farklı
birçok yöntem mevcut. Tabii demlemedeki bu farklılıklar, çayın tadında da farklılığa
yol açıyor. Hatta doğru zannedilen ya da önemsenmeyen birçok püf nokta, aroma
kaybına sebep olup çayın tadını bozuyor.
İşte çay demlemenin 10
altın kuralı:
– Çay yaparken taze ve
soğuk su kullanın. Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir.
– Daha iyi bir demleme
ısısına ulaşmak için demliği ısıtın.
– Çayın ölçüsüne dikkat
edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur.
– Su kaynadığı anda, suyu
demliğe ekleyin. Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa
gereğinden fazla oksijen kaybeder.
– Demlenmiş çayı porselen
çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın.
– Tüm lezzetin açığa
çıkabilmesi için 3-5 dakika demleyin.
– Eğer çayınızı süt ile
içmek istiyorsanız, daha iyi karışması için fincana önce sütü koyun.
– Çayı kuru, hava almaz bir
kapta, rutubet ve buğulaşma tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Baharatlardan
ve keskin kokulu yiyeceklerden uzak tutun çünkü çay kolayca bozulabilir.
– Demliğin, çaydanlığın ve
çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir. Metal
çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur.
– Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla
sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder