15 Aralık 2021 Çarşamba

Tohumlu Ekmek

Herhangi bir rahatsızlık hissettiğimizde elbette uzman bir hekime danışmamız gerekmektedir. Ancak bu duruma düşmemek için doğanın bizlere sunduğu oldukça şifalı besinleri kullanabiliriz. Bu besinlerden biri de keten tohumudur. Keten tohumu kulağa pek hoş gelmese de deneyenlerin yüzü çoktan ekşise de oldukça yararlı olan ve zengin olan bir besindir. Keten tohumundan faydalanıp yapılan besinler oldukça yararlıdır. Keten tohumu özellikle Akdeniz Bölgesinde yetişen ve oldukça çekici bir renge ve görünüme sahip olan bir bitkidir. Yaz aylarında meyve vermeye başlayarak bizlere o eşsiz şifasından sunmaktadır. Her meyvesinde iki tane tohum bulunan keten ağacı vermiş olduğu bu eşsiz şifa kaynağını önce bölgede yaşayanlar olmak üzere Türkiye’nin her yerindeki insanların evlerine dağıtıyor. Keten tohumu oldukça yararlı olan bir besindir. İçerdiği yapı taşları mineraller ve vitaminler saymak ile bitmez. Hatta vegan olan kişilerin de sık sık kullandığı, et ve et ürünlerinden alamadığı vitaminleri almasını sağlamaktadır.

Keten tohumunu tüketmek oldukça kolaydır. Elips şeklinde olan keten tohumu yaklaşık 5 cm boyutundadır. Keten tohumunu tek başına da tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda çeşitli tarifler ile keten tohumunu daha zevkli bir hale dönüştürebilirsiniz. Keten tohumunu tek başına tüketemeyenler için şimdi sizler ile paylaşacağımız bu tarif işinize yarayacaktır. Ekmeklerinizi daha lezzetli ve sağlıklı bir hale getirmek istiyorsanız keten tohumundan faydalanabilirsiniz.

 

Tohumlu Ekmek Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1/2 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı taneli keten tohumu

Hazırlanışı

Öncelikle bu tarif için bir kase seçin. bu kase içerisine de bir su bardağının yarısı kadar suyu ve yarım çorba kaşığı kadar mayayı ilave edin. Daha sonra da malzeme listesinde belirtilen ölçüde balı da ilave edin ve mayalanması için on dakika kadar bekleyin.

  1. Büyük bir karışım kabı seçin, bu kabın içerisine unları ilave edin. Unun ortasını bir havuz gibi açın ve içerisine de kasede olan bir karışımı içerisine dökün. Daha sonra içerisine keten tohumunu ve tuzu ilave edin.
  2.  Son olarak zeytin yağını da ilave edip eliniz ile bir ekmek hamuru kıvamı elde edinceye dek yoğurun.
  3. Kıvamından emin olduğunuz hamurun üzerine bir nemli bez serip bir köşede bekletin.
  4. Yaklaşık bir saat kadar beklettiğiniz hamuru alın.
  5. Daha sonra baton kek kalıbını güzele yağı ile yağlayın, ardından bu hamuru içerisine atın ve bastırın.
  6. Daha sonra önceden ısıtılmış fırında 175 derece yaklaşık 45 dakika kadar pişirmeye bırakın.

  • Tohumlu Ekmeğin Faydaları
  •  
  • Saymakla faydasını bitiremediğimiz keten tohumunun neredeyse her organımıza faydası vardır. Kilo problemi yaşayan kişilerde özellikle vitamin kaybı yaşanmaktadır. Bu bilinçsiz bir şekilde kilo vermeye çalışanların başına gelmektedir. Keten tohumu kullanarak hem kilo dengenizi sağlayabilir hem de kaybettiğiniz mineralleri ve vitaminleri geri kazanabilirsiniz. Aynı zamanda çok iyi bir müshil olarak da bilinen keten tohumunu kabızlık sorunu çekenlerin de kullanmasını tavsiye ederiz. Bağırsakları temizleme özelliği olan keten tohumunun dolaylı olarak sindirime de katkısı da vardır. Kış aylarında sık sık salgın olabilir. Bu ve buna benzer hastalıklardan korunmak için yine keten tohumunu kullanabilirsiniz. Keten tohumu içerdiği C vitamini sayesinde kişinin metabolizmasını güçlendirerek direncini de arttırmakta ve hastalıklardan korumaktadır. Kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerin sıkı bir diyet yapmaları gerekmektedir. Bu diyeti yaparken aynı zamanda kolestrolü düşük olan besinler kullanmalı ve mahrum olunan diğer besinlerdeki vitaminleri de içeren ürünleri tüketmek gerekmektedir. Durum böyle olunca aklımıza keten tohumu gelmektedir. Keten tohumu kalp ve kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerinde sıkça tüketmesi gereken bir besindir. Direnci korur ancak dirence engel olan faktörlerle de savaşmayı da ihmal etmeyen keten tohumu kanser hastalığına yakalanan kişilerin de sıkça kullanması gereken oldukça yararlı ve zengin bir besindir.
  • Keten tohumu içerisinde yağda eriyen vitaminlerden E ve K vitamini içerir. Aynı zamanda suda çözünen bir de C vitamini içermektedir. Diğer yararlı elementler açısından da oldukça yararlıdır. Gelişim ve zihnin iyi çalışması için de yararlı sayılabilecek OMEGA 3 yağları da içermektedir. Tüm yararlı özelliklerinin yanı sıra birçok hastalığa da derman olan keten tohumu başta kilo vermek isteyenler olmak üzere kilo problemi yaşayan herkesin sık sık kullandığı da bir besindir. Kadınlar için ayrıca bir önemi de salgılanan hormonların dengesini keten tohumunun düzenleyebilmesidir. Keten tohumu başlı başına böyle bir işlev yapamaz ancak içerdiği sayısız yararlı faktörler bunu sağlayabilmektedir. Aynı zamanda kadınlar için bir diğer özelliği de menopozda yaşanan sorunların ortadan kalkmasına yardım etmesidir. Her yaş ve her cinsiyet için oldukça faydalı olan keten tohumu aynı zamanda içerdiği omega-3 ile yüksek kolesterol sorunu olan kişilerin de derman bulduğu bir bitkidir. Keten tohumuna ise artık her yerden ulaşmanız mümkündür. Başta marketlerde olmak üzere aktarlardan da bulabileceğiniz keten tohumunu seçerken dikkat etmeniz gereken öncelik mevsiminde tüketmektir ve depolamaktır. Diğer türlü yetişen keten tohumlarında mevsimsel değişiklik sebebi ile bu saymış olduğumuz vitaminlerin eksikliği söz konusu olabilir.

  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder