Ülkemizde en fazla tüketilen içeceklerden biri de
çaydır. Pek çoğumuzun vazgeçilmezi olan çayı küçük büyük demeden hepimiz
tüketiyoruz. Peki ya iyi bir çayın nasıl demlenmesi gerektiğini biliyor muyuz?
Çayı demlemenin de pek çok farklı çeşidi vardır. Bu yazımızda sizlere çay çay
demlemenin püf noktalarından bahsedeceğiz.
Eğer güzel bir çay demlemek istiyorsak ilk olarak
kullanacağımız çayın kalitesine dikkat etmeliyiz. Sonuçta kullanılan malzeme
kötü olduktan sonra hiçbir teknik ve püf nokta işe yaramaz. Kullanacağımız
çayın kalitesi yetiştiği bölgeye göre şekillendiği gibi, çayın toplanma şekline
ve zamanına göre de farklılık gösterebilir.
Çay Nasıl
Demlenir?
Çay demlemenin püf noktalarına geçmeden önce herhangi
bir çayın nasıl demleneceği hakkında size kısa bir tarif verelim:
- Kaliteli olduğunu düşünerek aldığınız çayı demlemeden önce yeteri miktar suyu kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynamaya başlayan su fokurdarken, içeceğimiz çayın açıklığı veya koyuluğuna göre yeterli gördüğünüz kadar çayımızı demliğimize atıyoruz. Ardından demliğe attığımız çayın üzerinde hafif soğuk su gezdiriyoruz ve bu suyu tekrar döküyoruz (Demlemeden önce bu işlemi yapıyoruz ki çayın içerisinde bulunan toz ve kir arınmış olsun).
- Devamında kaynamış olan ve artık otu ile buluşması gereken suyumuzu çayın üzerine döküp, demliğimizi ocağın üzerine alıyoruz. (Bunu yapmamızdaki amaç demlenmekte olan çayın kabarmasını sağlamaktır, çünkü çaya asıl tadı veren tekniklerden bir tanesi de budur. Fakat bu aşamada kesinlikle demlenmekte olan çayımızın kaynamasına izin vermiyoruz, yoksa çayın tadı bozulabilir.)
- Soğuyan çay suyunun tekrar kaynama seviyesine getirmek için yaptığımız bu kabartma işleminden sonra çayın çökmesine yardımcı olmak için bir çay kaşığı ile çayı karıştırıp kapağını kapatıyoruz.
- Daha sonra alt çaydanlık ile yeniden ocağa aldığımız demliğimizi, kaynamaya başladıktan sonra altını iyice kısıp yaklaşık 20 dakika kadar ocakta tutuyoruz. (Fakat daha fazla olmadığına dikkat edin demleme süresinin, yoksa çayın tadı olabilir)
Çay
Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
İyi bir çay demlemenin 3 kilit noktası vardır. Bunlar,
temiz ve mineral bakımından zengin bir su, kaliteli bir çay ve demleme
işlemi için uygun olan bir çay takımı. Bu 3 hususa dikkat edildiği müddetçe çay
demlerken herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmazsınız.
Şimdi gelin beraber çay demlemenin hangi püf noktaları
var bunlara bakalım:
1. Çayın
Kalitesi
İlk olarak çayınız ne kadar iyi ise, demleme sırasında
kullanılan sert ve kireçli suya karşı da tepkisi bir o kadar az olacaktır.
Çünkü kalitesiz bir çay kendini daima belli eder ve kireçli, sert su da
kesinlikle uygun tadı vermez.
2. Çaydanlık
Türü
Demlenen çay asla metal bir demlikte olmamalıdır. Ve
yine deterjan gibi çeşitli kimyasallar ile yıkanmamalıdır. Çünkü bu işlem
demlik içerisinde kalıcı bir kimyasal çöküntü bırakabilir ve bu da bir sonraki
çay demleme işlemini etkileyebilir. Çay demleme işleminde kullanılan demlik
özellikle toprak, porselen veya cam olmalıdır. (Eğer gümüş bir çaydanlık
takımınız var ise de bunun içinin porselen olduğundan emin olmalısınız)
3. Çayı
Saklama Koşulu
Çay otunu özellikle sıcak ve nemli ortamlardan uzak
tutmanız gerekiyor. Kavanozda saklanması önerilir fakat uzun süre
bekletilmemelidir. Aksi halde çayın tadı bozulabilir. Güneş görmeyen yerde
durması da bir diğer saklama önerisidir.
4. Her
Seferinde Yeni Su Kullanın
Çay demleme işlemini asla bekletilmiş su ile yapmayın.
Çünkü bekletilmiş suda mineral bulunmaz, mineral açısından zengin bir su her
zaman daha iyi olacaktır.
5. Demleme
Süresi
Birçok çay türü olduğu için hepsinin demlenme
süresi farklıdır. Fakat genel olarak kullanılan siyah çaylar için ideal demleme
süresi 5 dakikadır. Bu sürenin üzerine çıkıldığında çayın tadı acı olabilir.
Yeşil çaylar için ise bu süre 2 ile 3 dakikayı
geçmemelidir. Çünkü bitki çayları tadını, düşük ısı derecelerinde ortaya
çıkarır. Fazlası her zaman acı ve sert olur.
Yine farklı bir tür olan beyaz çaylar için ise
önerilen ideal su sıcaklığı 70 derece ve altıdır. Fazlası yine çayın tadını
götürür ve acılık verir. İçimi en rahat çaylardan olan beyaz çay ayrıca en
hassas çay türüdür.
6. Diğer
Öneriler
- Çay demleme işlemi sırasında kaynamış olan ve daha sonra soğumuş olan suyu tekrar kaynatmanız demleme işlemi için önemli bir püf noktadır.
- Demliğin önceden ısıtılması da yine demleme işlemi için olmazsa olmazdır, çünkü su dökülürken demlik aşırı şekilde ısı kaybeder ve bu durumda çayı çay yapan asıl tepkimenin gerçekleşmesini engeller.
- 100 ml su için 2 gr çayın kullanılması da önemli bir husustur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder