27 Ocak 2020 Pazartesi

Çay Demlemenin Püf Noktaları


Ülkemizde en fazla tüketilen içeceklerden biri de çaydır. Pek çoğumuzun vazgeçilmezi olan çayı küçük büyük demeden hepimiz tüketiyoruz. Peki ya iyi bir çayın nasıl demlenmesi gerektiğini biliyor muyuz? Çayı demlemenin de pek çok farklı çeşidi vardır. Bu yazımızda sizlere çay çay demlemenin püf noktalarından bahsedeceğiz. 
Eğer güzel bir çay demlemek istiyorsak ilk olarak kullanacağımız çayın kalitesine dikkat etmeliyiz. Sonuçta kullanılan malzeme kötü olduktan sonra hiçbir teknik ve püf nokta işe yaramaz. Kullanacağımız çayın kalitesi yetiştiği bölgeye göre şekillendiği gibi, çayın toplanma şekline ve zamanına göre de farklılık gösterebilir.
Çay Nasıl Demlenir?
Çay demlemenin püf noktalarına geçmeden önce herhangi bir çayın nasıl demleneceği hakkında size kısa bir tarif verelim:
  1. Kaliteli olduğunu düşünerek aldığınız çayı demlemeden önce yeteri miktar suyu kaynamaya bırakıyoruz.
  2. Kaynamaya başlayan su fokurdarken, içeceğimiz çayın açıklığı veya koyuluğuna göre yeterli gördüğünüz kadar çayımızı demliğimize atıyoruz. Ardından demliğe attığımız çayın üzerinde hafif soğuk su gezdiriyoruz ve bu suyu tekrar döküyoruz (Demlemeden önce bu işlemi yapıyoruz ki çayın içerisinde bulunan toz ve kir arınmış olsun).
  3. Devamında kaynamış olan ve artık otu ile buluşması gereken suyumuzu çayın üzerine döküp, demliğimizi ocağın üzerine alıyoruz. (Bunu yapmamızdaki amaç demlenmekte olan çayın kabarmasını sağlamaktır, çünkü çaya asıl tadı veren tekniklerden bir tanesi de budur. Fakat bu aşamada kesinlikle demlenmekte olan çayımızın kaynamasına izin vermiyoruz, yoksa çayın tadı bozulabilir.)
  4. Soğuyan çay suyunun tekrar kaynama seviyesine getirmek için yaptığımız bu kabartma işleminden sonra çayın çökmesine yardımcı olmak için bir çay kaşığı ile çayı karıştırıp kapağını kapatıyoruz.
  5. Daha sonra alt çaydanlık ile yeniden ocağa aldığımız demliğimizi, kaynamaya başladıktan sonra altını iyice kısıp yaklaşık 20 dakika kadar ocakta tutuyoruz. (Fakat daha fazla olmadığına dikkat edin demleme süresinin, yoksa çayın tadı olabilir)
Çay Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
İyi bir çay demlemenin 3 kilit noktası vardır. Bunlar, temiz ve mineral bakımından zengin bir su, kaliteli bir çay ve demleme işlemi için uygun olan bir çay takımı. Bu 3 hususa dikkat edildiği müddetçe çay demlerken herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmazsınız.
Şimdi gelin beraber çay demlemenin hangi püf noktaları var bunlara bakalım:
1. Çayın Kalitesi
İlk olarak çayınız ne kadar iyi ise, demleme sırasında kullanılan sert ve kireçli suya karşı da tepkisi bir o kadar az olacaktır. Çünkü kalitesiz bir çay kendini daima belli eder ve kireçli, sert su da kesinlikle uygun tadı vermez.
2. Çaydanlık Türü
Demlenen çay asla metal bir demlikte olmamalıdır. Ve yine deterjan gibi çeşitli kimyasallar ile yıkanmamalıdır. Çünkü bu işlem demlik içerisinde kalıcı bir kimyasal çöküntü bırakabilir ve bu da bir sonraki çay demleme işlemini etkileyebilir. Çay demleme işleminde kullanılan demlik özellikle toprak, porselen veya cam olmalıdır. (Eğer gümüş bir çaydanlık takımınız var ise de bunun içinin porselen olduğundan emin olmalısınız)
3. Çayı Saklama Koşulu
Çay otunu özellikle sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmanız gerekiyor. Kavanozda saklanması önerilir fakat uzun süre bekletilmemelidir. Aksi halde çayın tadı bozulabilir. Güneş görmeyen yerde durması da bir diğer saklama önerisidir.
4. Her Seferinde Yeni Su Kullanın
Çay demleme işlemini asla bekletilmiş su ile yapmayın. Çünkü bekletilmiş suda mineral bulunmaz, mineral açısından zengin bir su her zaman daha iyi olacaktır.
5. Demleme Süresi
Birçok çay türü olduğu için hepsinin demlenme süresi farklıdır. Fakat genel olarak kullanılan siyah çaylar için ideal demleme süresi 5 dakikadır. Bu sürenin üzerine çıkıldığında çayın tadı acı olabilir.
Yeşil çaylar için ise bu süre 2 ile 3 dakikayı geçmemelidir. Çünkü bitki çayları tadını, düşük ısı derecelerinde ortaya çıkarır. Fazlası her zaman acı ve sert olur.
Yine farklı bir tür olan beyaz çaylar için ise önerilen ideal su sıcaklığı 70 derece ve altıdır. Fazlası yine çayın tadını götürür ve acılık verir. İçimi en rahat çaylardan olan beyaz çay ayrıca en hassas çay türüdür.
6. Diğer Öneriler
  • Çay demleme işlemi sırasında kaynamış olan ve daha sonra soğumuş olan suyu tekrar kaynatmanız demleme işlemi için önemli bir püf noktadır.
  • Demliğin önceden ısıtılması da yine demleme işlemi için olmazsa olmazdır, çünkü su dökülürken demlik aşırı şekilde ısı kaybeder ve bu durumda çayı çay yapan asıl tepkimenin gerçekleşmesini engeller.
  • 100 ml su için 2 gr çayın kullanılması da önemli bir husustur.
Son olarak çay demlerken çayın hava ile teması olmamasına dikkat etmeliyiz, her ne kadar pek bilinmeyen bir püf nokta olsa da aslında çayın kalitesi ne kadar az hava ile temas ederse o derece yüksek olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder