25 Ocak 2020 Cumartesi

kış şerbeti


1. Tarif
Malzemeler
  • İki adet orta boy nar
  • Bir adet sıkmış olduğunuz limonun suyu
  • Bir su bardağı tercihinize, damak zevkinize göre şalgam suyu; vücudun ısınmasına yardımcı olmak için acı şalgam suyu önerilir.
  • Bir çay bardağı acı turşu suyu
  • Bir su bardağı mümkünse yazdan hazırladığınız vişne suyu
  • Bir adet yeterli büyüklükte cam kavanoz
  • Bir adet süzgeç
Hazırlanışı
  1. Büyük bir kapaklı kabın içine tercihen cam kavanoz, tüm malzemeleri koyup, ağzını kapatıp iyice karışması için çalkalayın.
  2. Birbirine karışan bu malzemeyi, buzdolabında önerilen süre olan bir saat bekletin.
  3. Bekleyen ve kullanıma hazır olan bu karışımı süzgeçten süzüp içebilirsiniz.
2. Tarif
Malzemeler
  • İki buçuk su bardağı şeker,
  • On iki su bardağı su,
  • Ufak bir kase kurutulmuş demirhindi meyvesi,
  • Uygun boy bir tencere,
  • Uygun büyüklükte bir kap.
  • Bir adet süzgeç.
Hazırlanışı
  1. Kurutulmuş olan demirhindi meyvelerinizi akşamdan elinizle açıp, uygun büyüklükteki kaba koyup, ılık bir su ile üzerini kaplayacak şekilde doldurun on, on beş dakika bekletin.
  2. Uygun büyüklükteki tencerenize on iki bardak suyu ilave edip, yumuşayan demirhindilerinizi, diğer kaptan süzerek, tencereye alın, ocağa koyun.
  3. Bir iki taşım kaynayan demirhindilerinizin bulunduğu, tencerenin altını söndürüp, kapağını kapatın, sabaha kadar bekletin.
  4. Sabah yine ocağa koyacağınız tencerenizin içine hazırlamış olduğunuz, iki buçuk bardak şekeri ilave edin.
  5. Tencereye ilave ettiğiniz şeker eridiğinde, bir taşım daha kaynatacağınız demirhindi şerbetinizin altını söndürüp, soğumaya bırakın.
  6. Soğuyan demirhindi şerbetinizi süzerek içebilirsiniz.
3. Tarif

Malzemeler
  • Beş adet orta boy limon
  • Bir buçuk su bardağı toz şeker
  • Yarım demet maydanoz (ezerek kullanılacak)
  • Yedi sekiz su bardağı su
  • Yeterli büyüklükte bir adet cam kavanoz
  • Bir adet süzgeç
Hazırlanışı
  1. İyice yıkamış olduğunuz limonların suyunu sıkın.
  2. Kalan limon kabuklarını parçalara bölüp, bu limon kabukları ile birlikte sıkmış olduğunuz limon suyunu cam kavanoza doldurun.
  3. Hazırlamış olduğunuz limon suyuna şekeri ilave edin.
  4. Kavanozun kapağını kapatarak, buzdolabında on iki saat kadar bekletin, akşam yaptıysanız sabaha kadar bekletin.
  5. On iki saat sonra dolaptan çıkardığınız limon suyunuza ezerek kullanılacak hale getirdiğiniz naneyi ekleyin, yarım saat bekleyip süzerek kullanabilirsiniz.
4. Tarif
Malzemeler
  • Bir çay kaşığı kakule (sıcak ülkelerde yetişen ıtırlı bir bitki, bu bitkinin tadı ve kokusu karabibere benzeyen, baharat olarak kullanılan tohumu.)
  • Bir çay kaşığı toz zencefil
  • Bir çay kaşığı toz tarçın
  • Dört beş adet toz haline getirilmiş karanfil
  • İki damla safran
  • Üç litre kaynatıp ılıtılmış su
  • Bir kilo toz şeker
  • Uygun büyüklükte bir adet tencere
Hazırlanışı
  1. Tencerenize kaynatıp ılıştırdığınız suyu dökün.
  2. Kakule, zencefil, tarçın, karanfil karışımını ilave edin.
  3. Orta ısıda bir saat kaynattığınız karışıma şekeri ve safranı ilave edin.
  4. Ocağınızı kapatıp içilmeye hazır şerbetinizi dilerseniz soğuk, dilerseniz ılık su ekleyerek tüketebilirsiniz.
5. Tarif
Malzemeler
  • Bir demet taze mor renkli reyhan
  • Bir litre kaynak (sıcak) su
  • Bir su bardağı toz şeker
  • Üç adet limon tuzu
  • Bir adet limon suyu
  • Bir adet uygun büyüklükte cam kavanoz
  • Bir adet süzgeç
Hazırlanışı
  1. Almış olduğunuz bir demet mor renkli taze reyhanı iyice yıkayın.
  2. Yıkamış olduğunuz reyhanları kavanoza koyun.
  3. Kavanozdaki reyhanların üzerine, bir litre kaynak (sıcak) suyu dökün.
  4. Suyu döktükten sonra, üç adet olan limon tuzunu ilave edin.
  5. Kavanozdaki suyun rengi mor olduğunda yani reyhan yapraklarının rengini aldığında, üzerine bir bardak toz şekeri ilave edin.
  6. Şeker ilave ettiğiniz şerbeti karıştırın ve dinlenmesi için iki saat kadar bekletin.
  7. İki saat sonra şerbeti süzerek içebilirsiniz.
6. Tarif
Malzemeler
  • Yarım su bardağı gül hatmi kurusu
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yedi su bardağı içme suyu
  • Bir çorba kaşığı kavrulmuş susam
  • Bir limonun suyu
  • Uygun büyüklükte bir tencere
  • Bir adet süzgeç
Hazırlanışı
  • Yedi su bardağı içme suyunu tencerenize dökün.
  • Suyun içine, gül hatmileri ilave edin.
  • On beş yirmi dakika kaynatın.
  • Kaynattığınız gül hatmileri süzün, suyunu yeniden tencereye dökün.
  • Üzerine şeker ilave edip, gül hatmi suyunu biraz daha kaynatın.
  • Kaynayan gül hatmi suyuna hazırladığınız limon suyunu da ilave edin.
  • Ocağınızı kapatıp, üzerine kavrulmuş susamları ilave ederek içebilirsiniz.
Kış Şerbetlerinin Faydaları
Şerbetler farklı meyvelerin çiçeklerinden, bildiğimiz çiçeklerden; baharatlar ve kış meyvelerinden hazırlanan hem şifa bulmak, hem serinlemek hem de bazı hastalıkları önlemek, vücudun direnç kazandırmak için hazırlanıp içilen tadı hoş, naif, içeceklerdir. Her şerbet içine konan asıl malzemenin ismiyle anılmıştır. Bal şerbeti, gül hatmi şerbeti, demir hindiba şerbeti, reyhan şerbeti, nar şerbeti gibi. Eski zamanlarda sofraları süsleyen bu şerbetler, kişilerin hem susuzluklarını gidermek, hem de hastalıklardan korunmak için bolca tüketirlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder