30 Ocak 2020 Perşembe

Kakule Çayı Tarifi


Sindirim sistemimiz hayati fonksiyonlarımızın devamını sağlar. Fakat herkesi sindirim sistemi aynı rutinde çalışmayabiliyor. Özellikle metabolizması yavaş olan kişiler sürekli olarak sindirim sorunları yaşar. Kakule bitkisi ve bu bitkiden yapılan çaylar sindirim sorunu yaşayan kişiler için doğal bir ilaçtır. Bunun yanından sağlığa büyük faydaları da vardır. Son yılların da popüler içeceği olan kakule çayı tarifini sizler ile paylaşalım.
Malzemeler
  • Yarım litre sıcak su
  • 1 yemek kaşığı kakule
  • İsteğe bağlı bal veya esmer şeker
Hazırlanışı
  1. Yarım litre sıcak suyu demliğe koyuyoruz.
  2. İsterseniz toz halinde kullandığınız kakuleden bir yemek kaşığı sıcak suya ekliyoruz. Eğer kakuleyi meyve halinde kullanacaksınız da 3 adet kakule meyvesinin kabuğunu kırdıktan sonra çekirdekleri sıcak suya ekliyoruz.
  3. 10 dakika demlemeye bıraktığınız kakuleyi ılık halde içmeye özen gösterin.
  4. Kakule çayı ister sade olarak isterseniz de bal veya esmer şeker ile tatlandırılabilir.
Kakule Çayının Faydaları Nelerdir?
Çok eski yıllardan beridir kullanılan biri bitki olan kakule, Hindistan topraklarından doğmuş. Hindistandan baharat alışveriş yapan kişiler bu güzel kokulu bitkiyi tüm dünyaya taşıyarak tanınmasını sağlamış. Bilimsel adı ” cardamom ” olan bu bitki Avrupa’da sık kullanılan bir baharat türüdür. Geçmiş yıllarda Osmanlı mutfağında da kakulenin sıklıkla yer aldığı biliniyor. Kakule bir baharat olarak, tatlılarda farklı aroma vermesi için, kahvelerde tadı ve aromayı arttırmak, zayıflama amaçlı olarak ve sindirim sistemini hızlandırması özelliği ile çok farklı alanlarda kullanılıyor. Özellikle Hindistan’da kakule çayı çok meşhurdur ve sıklıkla tüketilir. Kakule bitkisi yıl boyunca en fazla 40 cm uzunluğundadır. Yıl boyu yeşil kalan meyveleri ise toplandıktan sonra öğütülerek yahut kurutularak tüketilir. Kakule yoğun aromalı bir bitkidir. Bu yüzden sıklıkla kullanılır. Meyvesi kırılıp çekirdeği çıkarılabilir. Bu şekilde kullanımı aromayı daha da arttırır. Kakule her türlü kullanımı ile vücuda fayda sağlayan bir bitkidir. Fakat çay formu ile kullanımı hem pratik olması hem de yoğun oranda fayda sağlaması yönü ile tercih ediliyor. Kakule çayının birçok faydası bulunuyor;
  • Kakule içerdiği yoğun orandaki antioksidan bileşenleri ile vücuda faydalıdır.
  • Kakule çayı; IC3 (indol-3-karbinol) ve DIM (diindolylmethane) gibi fitokimyasallar içerir. Bu özelliği ile vücuttan toksin attırır. Bu sayede kansere karşı önleyici görev görür.
  • Kakule çayı; aynı zamanda sindirim sistemini de harekete geçirir. Sürekli olarak mide problemleri, gaz, şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız; kakuleyi mutlaka tüketin.
  • Kakule yemeklerde baharat olarak, çay veya kahveye eklenerek tüketimi safra salgısını arttırıyor. Böylece kabızlık, dizanteri, hazımsızlık ve mide yanmalarının da önüne geçiliyor.
  • Sindirim sistemin en büyük destekçisi olan böbrekleri de koruyucu özelliği olan kakule ve kakule çayı; idrar akışını da düzenliyor. Bildiğiniz gibi böbreklerde aşırı kalsiyum birikimi birçok böbrek hastalığına zemin hazırlar. Düzenli olarak kakule çayı tüketmek böbrek , mesane ve idrar yolundaki toksinleri temizler. Aynı zamanda böbrek taşı oluşumu, nefrit, idrar yolunda yanma ve iltihaplanmayı da engeller.
  • Kakule çayı; potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerce çok zengindir. Potasyum eksikliği kan akışını ve dolaşım sistemini olumsuz etkiler. Her gün 2 bardak kakule çayı vücudun ihtiyaç duyduğu potasyum miktarını karşılar. Böylece kan akışı hızlanır , kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçilir.
  • Kakule aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önleyerek felç riskini ve damar tıkanıklığının önüne geçer.
  • Kakule yoğun aromalı bir baharattır. Çay formu ile tüketilen kakule, ağız kokusunu giderir.
  • Kakulenin anti bakteriyel özelliği vardır. Bu özelliği ile ağız içi florayı temizler. Zararlı bakterilerden arındırır ve diş eti iltihabını giderir.
  • Kakule çayı doğal balgam söktürücüdür. Solunum yolları hastalıklarının giderilmesinde kakule baharatı sıkça kullanılır. Astım, bronşit, farenjit, göğüs tıkanması gibi rahatsız eden alt solunum yolu hastalıklarının tedavisinde alternatif yol olarak kakule çayı tüketilir.
  • Kakule çayı detoks çaylarından biri olarak sayılır. Toksin attırıcı özelliği ile detoks yapmak isteyen kişiler kakule çayının rahatlıkla tüketebilir.
  • Kakule yüksek oranda manganez içeriyor. Bu özelliği ile kandaki şekeri düşürüp dengeler. Böylece diyabete yakalanma ihtimali azalır. Şeker hastalarının da kontrollü olarak tüketebileceği çaylardan biridir.
  • Kakule aroması insan vücudunda rahatlatıcı bir etki yaratır. Hem sindirim sistemi üzerinde hem de sinir sistemi üzerinde ferahlamaya rahatlamaya neden ola kakule, stres, depresyon gibi sorunları önler.
  • İçeriğinde yoğun oranda uçucu yağlar barındıran kakule, masaj yağı olarak da kullanılıyor.
  • Kakule bitkisi bakır, demir, riboflavin, niasin içeren ve C vitamini içerir. Bu vitamin ve mineraller kan hücrelerinin oluşumu destekler . Bu sayede kansızlık gibi hastalıkların önlenmesi sağlanır.
  • İçeriğinde bulunan uçuğu yağlar cilt sağlığını olumlu etki yapar. Cilt lekelerini giderir.
  • Günde 1,5 gr toz kakulenin normal diyet için yeterli olduğunu bilinir.
  • İştahsızlığa iyi gelir ve bulantının geçirilmesinde etkilidir.
  • Bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok edilmesinde ve bağırsak kurtlarının dökülmesinde kakule çayının tüketilmesi gereklidir.
  • Kolon kanserine karşı kakulenin önleyici etkisi vardır.
Kakule aroması güçlü bir bitki olduğu için beyinde uyarıcı etkide bulunur. Bu yönü ile afrodizyak etkisine sahiptir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder