22 Aralık 2024 Pazar

Propolis

 Propolis Nedir?

Propolis bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanarak arı kovanlarına getirilen reçinemsi ve yapışkan bir maddedir . Arılar içerisinde bal ürettikleri ve yaşadıkları kovanları mikroorganizmalardan, dış faktörlerden ve kovana gelebilecek diğer zararlılardan muhafaza etmek için propolisi kullanarak kaplarlar. Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıbbi özellikleri nedeniyle kullanılır. Yunanlılar, propolisi apse  tedavisi için kullanmışlardır. Asurlular enfeksiyonla mücadele ve iyileşme sürecine yardımcı olması için yaralar ve tümörlerin üzerine koymuşlardır.  Mısırlılar zamanında ise mumyalama işlemlerimde kullanılmıştır.

Propolisin içeriği toplandığı kaynağına ve mevsime göre değişmektedir. İçinde 300’den fazla değişik madde vardır. Şu ana kadar, büyük oranda polifenoller olmak üzere,180’den fazla bileşik propolisin bileşeni olarak tanımlanmıştır. İçeriğinde yer alan polifenollerden başlıcaları fenolik asit ve esterleri, fenolik aldehidler, ketonlardır ayrıca flavonoidleride içermektedir. İçerisinde bulunan diğer bileşimler uçucu yağlar ve aromatik asitler (%5-10), mum (%30-40), reçine, balsam ve mineral olarak magnezyum, nikel, kadmiyum, demir, çinko gibi elementler açısından zengin bir kaynaktır.

Propolis Faydaları Nelerdir?

Bugün; propolis, birçok güzellik ve cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir bileşendir. Bunların yanında propolisin bu kadar popüler olmasının ardındaki nedenlerden bazıları antibakteriyel, antiviral, antifungal ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunun düşünülmesi. Propolisin ayrıca, belirli kanserlerin tedavisinde de rol oynadığı ileri sürülmüştür.

Enfeksiyonlarla mücadelede
Bağışıklık sistemini artırma
Genital herpes ve soğuk yaralar şifa
Cilt yaralanmalarının tedavisi
Ağız diş sağlığı  gibi faydalarından dolayı, artık eczanelerde; Propolis tablet ve ekstre gibi ürünler şeklinde satılmaktadır.

Propolisle İlgili Yapılan Araştırmalar

Yapılan bir araştırmaya göre, diyabetik sıçanlar üzerinde yapılan bir deneyde; hastalık yaralarına uygulanan propolisle bu hayvanlarda çok hızlı bir iyileşme sağlamıştır.

Batı Menşeli Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH)’ne göre propolisin soğuk yaralar, genital herpes tedavisi ve ağız cerrahisi sonrası iyileşme sürecini geliştirebileceği söylenmiştir.

Propolis Nasıl Kullanılır ?

Propolis tablet, propolis kapsül, propolis krem, sıvı ekstre veya sprey biçiminde ürünler mevcuttur.
Saf propolis kullanılmadan önce mutlaka seyreltilmelidir. ( tahriş edici olabilir )
250 mg olan propolis kapsülü günde 1 ila 3 kez kullanılır.
Vücudu soğuk algınlığından korumak için propolis şurubu bulunmaktadır.
Boğaz enfeksiyonlarında ise pastil ve gargara biçiminde kullanılmaktadır.
Mide ve ülser problemlerine karşı propolis ve bal karışımı ürünler kullanılmaktadır.
Ağız rahatsızlıklarına ve diş ağrılarına karşı problemli kısma günde bir veya iki damla sıvılaştırılmış saf propolis kullanabilirler.
Yaraların dıştan tedavisi amacıyla propolis krem bulunmaktadır.
Propolis diş macunlara eklenerek diş çürükleri önlenebilmektedir.

Propolisin Yan Etkileri Var mı?

Not: Bal veya arı zehrine alerjisi olanların propolis kullanmaları önerilmemektedir. Ayrıca; astım ve alerjisi olanların olumsuz etkilenebileceği söylenmiştir. Astım problemi olanların kullanmadan önce test yaptırmaları gerekir. Ayrıca 3-4 yaş ve altı çocukların kullanmaması gerekir. Topikal uygulamalarda cilt tahrişine neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder