15 Aralık 2024 Pazar

İlik Çorbası Tarifi

 

İlik Çorbası Nedir? Kemik İliği Çorbası Nasıl Yapılır?

İlik Çorbası genel olarak dana kaval kemiğinden yapılan bir çorbadır. Kaval kemiğimin tercih edilmesinin nedeni ilik bakımından en zengin kemiklerden biri olmasıdır. İlik çorbası, içerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve kolajen gibi proteinlerden ötürü eklem sıvı eksikliği problemlerine, romatizmaya, erken yaşlanmaya, kırışıklıklara iyi gelen bir çorbadır. Ayrıca kemik iliği çorbası; yaralanma, kırık veya ameliyat sonrası daha hızlı iyileşme sağlayabilir. Genel tavsiye bu tür çorbaların bol sebze ve limon ile tüketilmesidir.

İlik Çorbası Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Çorbası Tarifi için Malzemeler

Yarım kilo Dana Kaval Kemiği

1.5-2 litre su

Çorbası için

2 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı yoğurt

Bir miktar tuz

1 adet yumurta sarısı

Terbiyesi ;
– 2 kaşık un
– 2.5 kaşık yoğurt
– 2 çay kaşığı tuz
– 1 tane yumurta sarısı

 
Kemik İliği Çorbası Yapımı

 

Uygun oranlarda kırılmış kemikler uygun büyüklükte bir tencereye alınır ve kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve 2-3 saat falan ilikler yumuşayıncaya veya kemik içerisinde çıkıncaya kadar kaynatılır.  İliklerin çatal yada kaşık yardımı ile iyice çıkması sağlanabilir. . Daha sonra kemikler suyun içerisinden çıkartılır varsa küçük kemik parçaları mutlaka çıkarılmalıdır çünkü çorba içerken istenmeyen sonuçlar doğurabilirler. Dilenirse kemikler görseldeki gibi  bir bütün halinde çorba içerisinde bırakılabilir ancak küçük kemikler boğaza batabilecekleri için çıkarılmalıdır. Bu aşamadan sonra süzülen kemik suyu ve ilikler yine kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir ve ilik çorbası yapma aşamasına geçilir.

Yoğurt, un ve yumurta sarısı birlikte iyice çırpılırlar. Arından kaynamakta olan tencere içerisine yavaş yavaş dökülür. Bu esnada tencerede karıştırılmalıdır. En son isteğe göre tuz ilave edilir. Pişmeye yakın çorba içerisine isteğe göre yeşil yapraklı sebzeler eklenebilir.

Yanında bol sebze ve limon ile servis edilir.

Sağlıcakla Kalınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder