22 Eylül 2012 Cumartesi

Eylül Akşamı


Adı hüzünle anılan güz mevsiminin en güzel aylarından biri olan eylül... Sarı yapraklar gecenin karanlığında usulca hışırdarken denize karşı mehtapta oturmak geldi aklıma... Saçların savrulur hafiften, gece sarar her yanını eylül akşamlarında. Şarkılar fısıldar rüzgârlar kulaklarına. İçin sızlar. Hafiften üşürsün, tüylerin diken diken olur. Ama o üşümek o kadar hoş gelir ki, hırkanı almazsın üzerine, izin verirsin seni üşütmesine havanın. Denizin kokusu gelir burnuna... Tenin nemlenir yağan çiyden sessizce, fark etmezsin...


Bir Araf akşamıdır. Yazdan uzaklaşmış ama kışa da yaklaşmamıştır, sıcak değildir artık ama serin de değildir, bir tatile başlamak için çok geç, bir işe başlamak için de çok erkendir.


Her şeye çok yakın, her şeye çok uzaktır eylül akşamları. Bu yüzden özeldirler, güzeldirler.
Eylül serinliğinde bir adada denize karşı balkonunuzda otururken yalnızlığın tanımını yapmaya çalışmak için idealdir.


Serin bir rüzgâr eser, üşümekle üşümemek arasında kalırsın. İçine işleyen bir serinliktir bu. Üşüsen de acıtmaz seni. Hatta hoşuna bile gider. Öyle bir sonbahar akşamıdır ki, bu akşama ancak hüzün yakışır.

Eylül bütün o büyülü, şiir gibi yaz aylarının sonu demek; bir şeylere veda etmek, tekrar gerçek dünyaya dönüş demek, üşüten akşamları ve denizden esas serin rüzgârıyla. Eylül hüzün demek bazen de, güneşin acele kaçışları ve erken kararmaya başlayan akşamlarıyla. Ancak Bülent Ortaçgil o güzel "eylül akşamı" şarkısıyla çok farklı şeyler demeye çalışır, insana eylül akşamlarını da sevdirtir.

Eylül ayında arka fonda çalan, sadece küçük bir tesadüfün hayatı nasıl da değiştirebildiğini anlatan hoş bir şarkıdır. Hakikaten bir eylül akşamı dinlendiğinde insanı daha bir etkiler. Bu şarkıyı eşi için yazmıştı Bülent Ortaçgil. İki sokak arayla oturdukları halde birbirlerini yıllarca fark etmemişler o eylül akşamı dışında...



Dinlemekten bıkılmayacak bir Ortaçgil şarkısı. Herkese hitap eden bir parça. İçinde kendimizi bulabiliriz.




Belki benim kâğıt param,
Bir şekilde, döne dolaşa
Senin cebine girmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder