Çiğ ve
taze sebzenin antioksidan düzeyi yüksektir, pişirmeyle bir kısmı yok olur.
Kuru
baklagillerde bol miktarda bulunan saponinler, antioksidan etki göstererek
hücrelerimizdeki DNA mutasyonlarını önler ve anti-kanserojen etki gösterir.
En iyi
antioksidan yağ, zeytinyağıdır. Bol E vitamini içerir, gençlik sağlar ve
hastalıklardan uzak tutar. Zeytinyağı kötü kolesterolün (LDL) okside olmasını
ve damar duvarına girmesini önler, iyi kolesterolü (HDL) artırır. Böylece,
damar sertliğinden, kalp-damar sistemi hastalıklarından, kalp krizi ve felçten
uzak tutar. Akdeniz tipi beslenen insanlarda kalp krizi ve felç riski çok
düşüktür.
Avokado
meyvesi tekli doymamış yağdan zengindir, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek, kalp
hastalığı riskini azaltır.
Beyaz
gıdalar yerine, kepekli ekmek, bulgur, kırmızı mercimek, spagetti, elma, armut
gibi glisemik indeksi düşük olan yiyecekler tercih edilmelidir.
Günde
30-35 gram kadar lif alınmalı. Lif, bitkisel gıdaların iskeletini
oluşturduğundan, ne kadar fazla sebze, meyve ve işlenmemiş tahıl yenirse o
kadar fazla lif alınmış olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder