Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir.
Avokadonun anavatanı Meksika ve Guetamala olmakla birlikte günümüzde ülkemizin
güney sahillerinde de üretiliyor.
Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için
olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın
alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Seçerken aynı
zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin
gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı
tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç
gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek
gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi
gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile
iyi uyum sağlar. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla kullanılabilir.
Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado, nötr tadıyla çok
farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna
soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve
sorbelerde de kullanılabilir.
100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori vardır. Aynı zamanda diğer
meyvelere oranla yüksek potasyum ve C vitamini içerir. Bu kalori değerini ise
dokusunda yüksek oranda yağ olmasına borçludur.
Avokado ancak yumuşadıktan sonra yenilebilir. Sert iken acıdır. Yumuşayan
Avokadonun kabuğu ince şekilde soyulur. (El veya bıçak ile soyulabilir.)
Avokado nasıl yenir ?
1. Meyva uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır.
Meyva ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber
ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze veya kuru soğan
kıyılarak ilave edilir. Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi
yenir, yağ istemez.
2.Soyulmuş ve ezilmiş avakado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon
ilave edilmez, böyle de yenilebilir.
3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.
4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz,
limon, biber ilave edilmez.
Bazı öneriler
1. Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.
2. Saltalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar
çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.
3. Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine
1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, 4-5 damla acısos, tuz ve
karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kerevizle servis
yapın.
4. Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine
haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri
ve taze soğan koyun. Arasına mayonez gezdirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder