Malzemeler
- Üç adet orta boy kırmızı pancar
- Yarım su bardağı sirke (tercihen elma sirkesi)
- Yarım kahve fincanı sirke, (dinlendirmek için)
- İki diş orta boy sarımsak
- İsteğe bağlı olarak tuz
- Kırmızı pancarları haşlamak için uygun boy tencere
- Bir çorba kaşığı zeytin yağı
- Yarım adet limon
Hazırlanışı
- Kırmızı pancarların yaprak kısımlarını ayırıp, kırmızı pancarları iyice yıkayın.
- Hazırlamış olduğunuz tencereye, kırmızı pancarların üzerini örtecek kadar su koyun, hazırladığınız yarım bardak sirkeyi ilave edin.
- Kırmızı pancarlar yumuşayıncaya kadar, orta ateşte haşlayın.
- Haşlanan kırmızı pancarları kolaylık olması açısından sıcakken kabuklarını soyun.
- Kendi göz zevkinize göre kırmızı pancarları, halka şeklinde, yarım ay şeklinde ya da küp şeklinde doğrayın.
- Doğramış olduğunuz kırmızı pancarları servis tabağına alın.
- Üzerine kahve fincanıyla hazırlamış olduğunuz sirkeyi, rendelenmiş ya da dövülmüş sarımsakları gezdirip, tuzunu ilave edin.
- Bir çorba kaşığı zeytin yağını da ekleyin.
- Yarım limonu da sıkıp bir süre soğuyuncaya kadar bekletin.
Eğer kırmızı pancar salatanızı yoğurtlu yapmak isterseniz, bu da bir alternatiftir; malzemelerinizin içine yoğurdu da ekleyin.
Yoğurtlu yapacağınız kırmızı pancar salatanızı, kırmızı pancarları doğramak yerine rendelemeniz daha uygun olacaktır. Tarifimizde anlattığımız şekilde hazırlayacağınız pancar salatası ılındığında üzerine gezdireceğiniz yoğurt da yeterli olacaktır.
Kırmızı Pancarın Faydaları
Kırmızı pancar, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen, kökleri ince, toprağın altında yetişen kırmızı renkli yumrular şeklindeki besin maddesidir. Kırmızı pancarın içerdiği A, C, K, E vitaminleri, fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum bakımından zengindir. Karbonhidrat, lif ve yağlar da içerir. Kırmızı pancarın yumrulu olan kısımları kadar yaprakları da vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu yüzden yapılan araştırmalarla faydası kanıtlanmış tıp alanında da uzun yıllardan beri kullanılan pek çok hastalığın tedavisinde içeriğindeki zengin mineral ve vitaminlerden kaynaklı olarak, alternatif tıp da kullanılmıştır. Bu kadar vitamin ve mineral içeren kırmızı pancar da bir de beta karoten maddesi içermektedir (Beta karoten A vitaminin öncü maddesidir, karaciğerde depolanır, ihtiyaç anında A vitaminine dönüştürülür).
Çoğunlukla turşu ve salata yapımında kullanılan kırmızı pancar, bazı yerlerde yemek olarak da tüketilir. Sade tüketimi tavsiye edilir, çünkü içine katılan sirke türü asitli maddeler, sindirimi güçleştirir. Kırmızı pancar, yararını arttıran maydanoz ve kereviz yapraklarıyla karıştırılıp salata olarak tüketilebilir. Kırmızı pancar kaynatılarak içildiğinde iyi bir idrar sökücüdür ve mide ağrılarına karşı kullanılabilir. Tansiyonu yüksek kişilerde tansiyonu kısa zamanda dengeler. Bağışıklık sistemi için önemli olan kırmızı pancar, mide ve bağırsakları rahatlatır ve kanı temizleyerek mikroplardan arındırır. Şeker ve verem hastalıklarına, prostat ve kanser risklerini en aza indirger. Ancak içerdiği şeker sayesinde şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir.
Haşlanan pancar suyu saç diplerinize sürdüğünüzde kepeklerinizin azaldığını göreceksiniz. Karaciğerlerin çalışmasına faydası olduğu için, kırmızı pancar lösemi ve kanser önleyici olarak tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Yine haşlanan kırmızı pancar, şiş olan bölgelere sarıldığında şişlikleri indirici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Strese bağlı olarak meydana gelen hastalıklar içinde tavsiye edilen kırmızı pancar, eklem iltihaplarını azalmasına da yardımcı olur.
Kırmızı pancarın, vücuttaki yüksek miktarda kalsiyum emilimini engellemesine rağmen, eklem etraflarında biriken arteritin ( vücudun ürettiği, eklemlerde meydana gelen iltihabi durum; ayak bilekleri, diz, el bileği gibi eklemlerin iltihaplanmasından kaynaklanan, şişme, sertleşmeye yol açan hastalık durumları) içerdiği yüksek miktardaki alkalin sayesinde ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kandaki düşük hemoglobin sayesinde kansızlık olan durumlarda yine içeriğindeki B1, B2, B6, ve P vitaminleri magnezyum, potasyum sayesinde kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Yine yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan unutkanlık hastalığına ham pancar suyunun iyi geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. İçeriğindeki kolin sayesinde kas hareketleri, uykusuzluk, zihinsel işlevlere, uykusuzluk problemlerine faydası olan kırmızı pancar bu hastalıkların iyileşmesinde de etkilidir.
Egzersiz yaparken, kişinin tükettiği oksijeni, solunum yollarındaki kasların dayanıklılığını arttırdığı için çiğ pancar suyu oksijen sirkülasyonunu arttırdığından dolayı sporcular tarafından tercih edilir. Egzersiz yapmadan önce sporcular kırmızı pancar suyu tüketirler. Kırmızı pancarın içerdiği zeaksanthin maddesi sayesinde, kişilerdeki sarı nokta göz hastalığı diye bilinen göz rahatsızlığına iyi geldiği belirlenmiştir. Kırmızı pancar; içerdiği nitrik oksit kan damarlarını genişlettiği için kalp hastalıklarını da önlemede yardımcıdır. Kan damarlarının genişlemesini sağlayan kırmızı pancarın damar sertliğini de gidermesi faydaları arasındadır. Yapılan araştırmalar, pancarın varis hastalığına, göz hastalıklarına, kabızlık sorunlarının giderilmesinde, ateş düşürücü olarak kullanılmasında da etkili olduğu belirlenmiştir.
Kırmızı Pancarın Zararları
Kırmızı pancar, pancar suyu olarak tüketilmek istendiğinde, sulandırılmadığı takdirde karaciğerlere zarar verebilir. Geçici olarak ses tellerine zarar verebilir ve böbrek taşı, ülser, duedonum (on iki parmak bağırsağındaki ülser hastalığı) hastalarının kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kırmızı pancar suyunun, pancar suyunu doğrudan tüketmekten ziyade, başka sebze ve meyve suları ile karıştırılıp tüketilmesi gerekmektedir.
Yine de tedavi amaçlı kullanmak istenilen kırmızı pancar bir doktora başvurmadan kendimize göre kullanılmaması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder