Köfteli Çorba Nasıl Yapılır?
Köfteli çorba; un çorbasını andıran, arzuya göre haşlanmış nohut, yeşil mercimek ve erişte konulabilen soğuk havalar için birebir ve genelde tavsiye edilen bir çorba çeşididir. Bu içimi güzel çorbayı yapmak için ise gereken malzemeler şunlar:
Malzemeler
- 250 gr az yağlı kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 3 yemek kırık pirinç
- Yarım su bardağı kesme makarna (erişte)
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı nane
- Yarım demet maydanoz
- Un
- 2 adet patates
- Tuz ve karabiber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Terbiyesi için
- 1 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
Hazırlanışı
Öncelikle köfteleri hazırlamak için bir kaba az yağlı kıymayı alın. Tuz ve karabiber ekleyin. Yarım demet maydanozu ince ince doğrayarak kıymayla karıştırın. Pirinci de bu karışıma ekleyin ve hepsini yoğurun. Avuç içinde yuvarlayarak aynı boyutlarda minik yuvarlaklar elde edin. Düz bir tepsiyi unlayarak köfteleri tepsiye dizin ve tepsiyi sallayarak bütün köftelerin unlanmasını sağlayın. Köftelerin tamamen unlanması çorbada köftelerin dağılmamasını sağlar.
Çorba için, öncelikle 1 adet soğanı yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Derin bir tencereye ayçiçek yağı koyarak doğranmış soğanları ekleyin ve kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşinceye kadar yan tarafta havucun dışını ayıklayarak küçük küpler şeklinde doğrayın. Patateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın. Eğer çorbanızın kırmızı olmasını istiyorsanız bu aşamada salçaları ekleyip soğanla birlikte kavurmanız gerekmektedir. Eğer beyaz bir un çorbası rengi istiyorsanız salçaları eklememeniz gerekmektedir. Bir yandan da 1 yemek kaşığı nohutu farklı bir tencerede haşlamaya başlayın.
Kavrulan soğan ve (isteğe göre) salçalara doğranmış patatesleri ve havucu ekleyip, sebzeleri de 2 3 dakika daha kavurun. Daha sonra tencere 6 7 su bardağı su ekleyin. (Tercihen sıcak olmalıdır.) Sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynamasını bekleyin. Sebzeler yumuşadığında köfteleri birer birer ve sıçramaya dikkat edilecek şekilde tencereye ekleyin. Sebzeler iyice pişinceye ve köftelerdeki pirinçler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Köfteler konulduğu andan itibaren köftelerin dağılmaması için fazla karıştırmamaya özen gösterilmelidir. Fokurdamaya başlayan çorbaya, isteğe göre erişteler eklenir. Bu aşamada isteğe bağlı olarak haşlanmış nohutlar da eklenir. Tuz ve karabiber de ekleyerek biraz daha pişmeye bırakın. Terbiye için, yoğurt, yumurta ve unu küçük bir kapta tel çırpıcıyla karıştırın. Kaynamakta olan çorba suyundan azar azar ekleyip hızlıca karıştırın. Ilıştırdığınız çorba terbiyesini tencere çok yavaş yavaş ekleyin, bir yandan da hızlıca karıştırmamaya dikkat edin. Kısık ateşte biraz daha pişirmeye devam edin. Bir yandan da tereyağında nane yakın ve çorbaya döküp hızlıca karıştırın. Çorbanın altını kapatarak dinlenmeye bırakın.
Köfteli Çorba Besin Kalorileri
- 250 gram kıyma: 500 kcal
- 1 adet orta boy soğan: 35 kcal
- 3 yemek kaşığı kırık pirinç: 262 kcal
- Yarım su bardağı erişte: 244 kcal
- 1 adet havuç: 41 kcal
- 1 yemek kaşığı nohut: 216 kcal
- 1 yemek kaşığı domates salçası: 15 kcal
- 1 yemek kaşığı biber salçası: 13 kcal
- 1 adet yumurta: 90 kcal
- 4 yemek kaşığı yoğurt: 37 kcal
- Köfteli Çorbanın Faydaları
-
Çorbada yiyen kişiye fayda veren besinler havuç, patates ve nohuttur. Bu 3 besin vitamince çok zengindir. Patates bol miktarda potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, bakır ve protein içermekle beraber C ve B vitaminleri de içerir. Havuç bol miktarda A, B, C, D ve E vitaminleri açısından çok zengindir. Şeker, karoten, fosfor da içerir. Nohut ise besin değeri açısından çok zengindir. Özellikle molibden ve manganez içeriği çok yüksekken, folat, lif, bakır, demir, fosfor ve çinko da içermektedir.
Nohutun Faydaları
- Nohut yapısında bulunan lifler, diyabet hastalarında kan şekerini kararlı kılar. Böylece diyabet hastalarında insülin direncini düzenler.
- Nohutun içinde bulunan demir, manganez, fosfat, magnezyum, kalsiyum kemik sağlığı için çok önemli minerallerdir. Nohuttaki minerallerin özellikle potasyumun sağladığı bir diğer fayda tansiyonu düzenlemesidir. Yüksek oranda lif, C vitamini ve potasyum bulunduran nohut kalp sağlığını korur. Kalp hastalıkları riskini düşürür.
- Araştırmalara göre günde 3 kase nohut tüketmek, kişilerde kolesterol hastalığını önler. Özellikle kolesterolle daha çok karşılaşma riski olan yaşlılarda nohut tüketimi mutlaka önerilmektedir. Çünkü antioksidan bakımından güçlü olan nohut kan damarlarının çeperlerini temizlemektedir.
- Nohutun yapısında bulunan selenyum, bağırsak enzimlerini düzgün çalıştırır ve böylece kanserin sebep olduğu bileşenlerin zehir yani toksik etkisini giderir.
- Kolin nohutta da bulunan çok önemli bir besin maddesidir. Kronik iltihap rahatsızlıklarını önlemektedir.
- Lif içeriğinin fazla olması nohutun kabız oluşumunu engellemesini ve sindirim sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlamaktadır.
- Bağışıklık sistemini destekleyen çinko ve bakır nohutta da bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmayı sağlar.
-
Patatesin Faydaları
- Vitaminleri sayesinde kanı temizler.
- Potasyum ve kalsiyum içerikleri sayesinde cildi nemlendirir.
- El ve ayak çatlaklarını giderir.
- Damar sertliğini gidererek, boşaltım sistemini düzenler. Düzenlediği boşaltım sistemi kabız olmayı ve ishali önler, böylece sindirim sistemi de düzenlenmiş olur. Boşaltım sistemine sağladığı fayda bağırsaklara da yansır ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
- Böbreklerde taş oluşumunu engeller.
- Kandaki şeker oranını düşürdüğü için şeker hastaları için önemli bir sebze değerini taşır.
- Bulundurduğu vitaminlerle kişiyi halsizlikten korur ve vücuda enerji vererek yorgunluğu alır.
- Kan sistemini temizlediği için kansere karşı koruyucu görev yapar.
-
Havucun Faydaları
- Havucun da sindirim ve boşaltım sistemini düzenleyici etkisi vardır. İdrar ve gaz söktürücü etkisi de kilo kontrolünde önemlidir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcıdır. Boşaltım sistemine sağladığı faydayla böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar, böbrekleri taştan ve iltihaplardan korur.
- Kalbe güç verir, kalp krizi ve vücuttaki felç riskini azaltır.
- Solunum yollarını güçlendirerek astım bronşit gibi solunum hastalıklarının önlenmesini sağlar. Öksürüğe karşı faydalıdır.
- Gözlere ve cilde kuvvet verir. Ciltteki kurulukları engeller. Cilde tazelik ve canlılık verir. Cilt hastalıklarını önleyici etkisi vardır.
- Mineralleri sayesinde cinsel gücü arttırır.
- Vücuttaki zararlı maddelerden kurtulmak amacıyla kanı temizler. Böylece kanser yapıcı hücrelerin verdiği zehri engelleyerek kansere karşı önleyici etki yapar. Kansızlığa ve kansızlığın yaptığı bitkinliğe karşı da kuvvetlendirici ve iyileştirici etkisi vardır.
- Damarların iç çeperlerini temizleyerek damar sertliğini ve kolesterolü önler.
- Kalsiyum ve fosfor sayesinde diş etlerini güçlendirir.
- Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder