15 Temmuz 2015 Çarşamba

bunalımdayım öyleyse çirkinim


Biz kadınlar, ne zaman strese girsek ya da ne zaman duygusal bir şokun kurbanı olsak, sadece ruhsal değil, fiziksel sorunlarla da uğraşmak zorunda kalır, bir yandan huzuru ve mutluluğu bulmak için çabalayıp dururken, diğer yandan da altüst olmuş güzelliğimizi canlandırmak için uğraşırız. Peki  neden moralimiz bozukken, cildimiz bozulur?
Stres, acılar, üzüntüler ve duygusal şoklar içten içe ruhumuzda derin yaralar açarken, güzelliğimizi de yıkıma uğratmakta gecikmez. Yapılan istatistikler stres kurbanlarında görülen cilt hastalıklarının %80 psikolojik kökenli olduğunu ortaya çıkarmış. Doğanın bir kez daha kadınlar için adaletsiz davrandığı da bir gerçek; çünkü bu yüzde içinde yer alan kadınların sayısı erkeklere oranla bir hayli fazla.
Anksiyete, stres ve depresyon gibi ruhsal sıkıntıların içimizden taşıp dışarı yansımasının belirtileri neler peki? Akne, egzama, sedef hastalığı, ani saç dökülmesi, en çok karşılaşılan cilt problemleri.  Hepsi de psikolojik hastalıkların dışavurumu... Bu cilt problemleri gerçekte alerji, enfeksiyon, karaciğer bozuklukları, genetik faktörler gibi çok çeşitli organik nedenlerle meydana gelir; ancak biz bu yazıda duygusal sarsıntılar yüzünden ciltte meydana gelen kaşıntı, döküntü,  liken, sedef gibi rahatsızlıkların üzerinde durduk.
Psikosomatik Hastalık Ne Demek?:
Psikosomatik hastalıklar, psikolojik faktörlerin neden olduğu fiziksel belirtilerdir. Genellikle tek bir organ sistemi örneğin cilt ya da mide ve bağırsaklar gibi etkilenir. Psikosomatik hastalık, kişinin hayatındaki krizli zamanlarda başlar. Dolayısıyla stresle yakından ilişkisi vardır. Stresli durumlarda insanlar özellikle saldırgan duygularını bastırmaya çalışırlar. Bu da duygusal faktörlerin neden olduğu bedensel belirtilerin (psikosomatik) oluşmasına yol açar. Stresli durumların ortadan kalkmasıyla hastalık da geçer. Psikoterapi, kendi kendinizi anlamanızı sağlar ve iç çatışmalarınızın çözümünde size yardımcı olur. Psikoterapi, duygularınız ve korkularınız konusunda konuşmak üzere sizi cesaretlendiren ve size yardımcı olacak tavsiyelerde bulunabilecek uzmanın, psikolojik sorunlarınızı tedavisidir.
Cildimize Neler Oluyor: Fiziksel temastan yoksun çocukların gelişimi sancılı olur ve bu çocuklar diğerlerine kıyasla çok daha hassas ve kırılgandırlar. Büyüdüklerinde, sıkıntılarla karşılaştıkları zaman bunun bedelini organizmalarıyla olduğu kadar ciltleriyle de öderler. Kişi erken yaşta duygusal çatışmalar yaşayacağı gibi, karakter olarak da son derece hassas bir yapıya sahiptir. Sonuç olarak; bir annenin şefkatli dokunuşları, okşayışları ve sevgisini hareketlere dökebilmesi, işte bu denli önemli! kişinin, çocukken göremediği fiziksel yaklaşımın bedelini cildiyle ödediğini yazdık. Egzama, akne, prürit, ürtiker, saçkıran, vs. örnekleri çoğaltmak mümkün.
Hangi Sorun, Neyin Belirtisi
Ergenlik Sivilceleri: Cinsellik sorunların
Egzama; Çok yoğun sıkıntı hali. Öyle ki bu sıkıntı, ciğerlerde sıkışmaya yol açabilir, hatta alerji krizleri bile yapar. Bu da egzama ya da astım şeklinde kendini belli eder.
Liken:  Şiddetli bir stresin ardından ortaya çıkan deri hastalığı.
Ürtiker: Büyük bir stresin ardından depresyon başlangıcında ortaya çıkar.
Prürit: Çocukluk döneminde yaşanmış zulümler. Kişi,  kaşınarak vaktiyle üzerinde baskı kurmuş kişiyi engelleyebileceğini düşünür.
Siğil: Daha çok çocuklarda görülür. Depresif bir problemin işaretidir.
Sedef: Bastırılmış kızgınlık.
Yaşlılıktan kaynaklandığı söylenen kahverengi lekeler aslında bir depresyon ya da duygusal  şok sonrasında da belirebilir. Çok büyük bir korku, melanin artmasına sebep olur ve cildin rengi kararır. Stres ise saçların bir anda bembeyaz olmasına sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder