21 Kasım 2021 Pazar

Meşe Ağacı ve Meşe Palamudu Nedir?

Meşe ağacı, kayıngiller familyasının Quercus cinsinden 400 kadar türü bulunur. Bunlardan bir kısmı yaz-kış yapraklarını dökmeyenler de vardır. Türkiye’de ise 18 tür doğal ortamda yaşamaktadır. Meşe Ağacı; kadim ve Anadolu’ya has bir ağaçtır. Anavatanı; Anadolu, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Pakistan’dır.

Eski Yunan Mitolojisinde ise meşe ağacı , Zeus’un kutsal ağacı olarak kabul edilir ve kahinler, rüzgarda meşe ağacı yapraklarının çıkardığı sesleri  yorumlayarak gelecek hakkında bilgi verirlerdi.  Eski Roma’da ise meşe ağacı Jüpiter’e adanmıştı.

Çok dayanıklı bir kereste ağacıdır. Ancak sadece kerestesi değil, meşe palamudu diye bilinen iri tohumları da boyacılıkta ve sepicilikte ( dericilikte kullanılan tabaklama aşamalarından birisi ) kullanılır.

Meşe palamudu Florida Üniversitesi göre, kemirgenler, ayılar ve geyik gibi çeşitli büyük memelilerle, sincap ve çeşitli kuşlar için yüksek proteinli gıda kaynağıdır. Ayrıca, meşe ağacı kendisi kuşlar ve ağaçta yaşayan canlılar için bir yaşam alanı olarak görülür.

Bu ağaçların ormanları oldukça ilginç özelliklere sahiptir. Öyle ki, bu meşelik orman alanları kışın ılık ve yazın serin olmaktadır. Meşe ağacı ormanlarının iklim dengelemede sahip olduğu bu özellik; çevre felaketlerinin önlenmesinde kullanılabilir. Özellikle; ülkemizin yarı çorak bölgelerinde kolayca yetişebilecek bir ağaçtır.

Ayrıca; meşe ağacı üzerinde yetişen yosunlardan elde edilen meşe yosunu yağı ( oak moss essential oil )’nın pek çok tıbbi etkisinin olduğu söylenmektedir.

Meşe Palamudu Nedir? Meşe Palamudu’nun Farklı Kültürlerde Kullanımı

Meşe palamudu zengin bir protein kaynağı olup, eski zamanlarda insanlar tarafından ana tüketim malzemesi olarak kullanılmıştır. Farklı coğrafyalarda bazı meşe türlerinden kahve, ekmek için un gibi değişik alışkanlıklar görmek mümkündür. Acımsı bir tada sahip olduğunda içerisinden tannik asidin uzaklaştırılması gerekir. Tannik asit suda çözündüğünden kaynatma veya yıkama ile uzaklaştırılabilir. Tannik asit ( tanen ) kuvvetli bir ishal kesicidir, bu sebeple kabızlık problemlerine neden olabilir.

Meşe Palamudu Faydaları Nelerdir?

Kan şekeri seviyesini düzenler
Karmaşık karbonhidrat miktarı yüksek olduğundan besleyicidir
Fındık türlerine nazaran düşük yağ içermektedir.
Vitaminler B12, B6, folat riboflavin, tiamin ve niasin açısından zengindir.
Zengin bir mineral kaynağıdır. İçerisinde; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez, sodyum, bakır ve çinko bulunur.
Zengin bir protein ve lif kaynağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder