11 Kasım 2021 Perşembe

İnka Fıstığı-Sacha Inchi

İnka Fıstığı Nedir?

İnka fıstığı, sacha inchi olarak da bilinen ve zengin içeriği nedeniyle bazı yerlerde süper yiyecek olarak kabul edilen bir besindir. Dünyanın en zengin omega kaynağı içeren besinlerinden biridir. Genel olarak kavrularak yenen bir tohumdur. Amerika kıtasına özgü olan ve Amazon Yağmur Ormanı ve Peru’nun yüksek Andes Dağları’nda yetişen inka fıstığı, 3000 yıldır İnkalıların beslenmelerinin bir parçası olmuştur.

Yetiştiği Yerler: Güney Amerika, Venezüella, Peru, Bolivya, Brezilya, Ekvator, Kolombiya topraklarıdır. Güneydoğu Asya ülkelerinde ise son zamanlarda yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bilimsel adı Plukenetia volubilis olan bitki sütleğengiller familyasına ait yıldız şekilli tohum kapsülleri ile bir orman bitkisidir. Normal fındık yada ceviz ile bir akrabalığı yoktur.

İnka fıstığı tohumları, hafif odunsu bir lezzetle koyu kavrulmuş fıstığı andıran eşsiz, yumuşak, özlü bir tada sahiptir.  Deneyimleyenlerin ifadesi ile başka meyvelerinde hafif aromasına sahip kahvemsi bir tadı vardır. Genel olarak deniz tuzu ile kavrularak tüketilen bu tohumlar çiğ yenmemektedir.

İnka Fıstığının Faydaları

 

Omega-3 açısından zengin olması kalp ve damar sağlığı için önemlidir ve bazı uzmanların belirttiğine göre vücutta kortizol seviyesini dengelemesi gibi faydalarından söz edilmiştir. İnka fıstığının kalorisi 100 gramda 600 kalori civardır. 100 gram inka fıstığı içinde 30 gram protein yaklaşık 20 gram diyet lifi ve 4 gram yağ bulunur. Önemli oranda kalsiyum ve demir mineralleri de bulunur. Yine önemli oranlarda A ve E vitaminlerini de bulunur.

Ancak inca fıstığının besin içeriğinden daha fazlası; standart kabak çekirdeği, ceviz ve fındık içerisinde de bulunmaktadır.Protein kaynaklarının kısıtlı olduğu yerlerde belki süper besin olarak isimlendirilse bile ülkemiz açısından bu besin süper besin kaynağı olduğu tartışılabilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder