9 Kasım 2021 Salı

Evrenin Dili: Döngüler

 Evrenin kendisi bir semboldür ve o sembol de bir "daire"dir. Daire kadim ilimlerde, geleneklerde, ilahi akımlarda, dinde, bilimde "tamamlanma"nın ifadesidir. Daire, tamamlanma ve yeniden başlamanın her an olduğunu gösteren, başlangıcı ve sonu olmayan bir döngüdür. İnsanın inandığı şeye sevgisini ve saygısını ifade etmek için kullandığı bir göstergedir. Örneğin, evlilik yüzüklerini düşünün, evrensel bir inancın naif bir sembolü değil midir? (Tabiki son zamanlarda bu sembolün maddi değerinin, anlamından daha çok ön plana çıkması, evliliğin o kadim anlamının da unutuluşunun bir göstergesidir.) Mikro seviyeden makro seviyeye baktığımızda aslında herşeyin anlamlı bir dönme eylemi içinde olduğunu görürüz: İlkel insanların ateş etrafında dönmesi, Müslümanların Kabe etrafında dönmesi, Semazenlerin kendi etrafında dönmesi, gezegenlerin Güneş etrafında dönmesi, galaksinin kendi çekirdeği etrafında dönmesi vs.
Dönme hareketine baktığımızda aslında kendi sınırları içinde bir enerji alanının oluşmasını sağlıyor. Bir "merkez"e odaklanıyor. Kendi etrafında dönen bir madde ise kendi merkezine odaklanıyor. Mesela düşünün, sarhoş olduğunuzda neden başınız döner? Neden bilincin olmadığı yerde dönme hareketi vardır? .
Döngüler, aynı zamanda rituellerimizdir. Bu rituellerimiz doğanın davranışlarından çıkmıştır. Doğanın davranışlarını ise Güneş ve diğer gezegenler belirler. Dolayısıyla tüm gezegenlerin kollektif bilincimizde belli temalara ve dürtülere, doğanın davranışları vasıtasıyla, referans vermesi çok da beklenmedik bir durum olmamalıdır.

Döngüler rituellerimizdir. Bunu bir adım ileriye götürerek, rituellerimizin de kaderimiz olduğunu söyleyeceğim. Rituellerimize birer "şema" dersek, düşünme şeklimiz ve algılama şeklimiz (Merkür), hissetme şeklimiz (Ay), sevme şeklimiz (Venüs), hareket ve motivasyon şeklimiz (Mars), disipline olma şeklimiz (Saturn), gelişme şeklimiz (Jupiter) birer şemaya sahiptir. Bu şemaların bulunduğu burç/element temaları ve birbirleriyle olan ilişkileri (açıları) ise bizim karakterimizi oluşturur. Kişisel gelişim ve farkındalık ise, bu şemalarda artık işe yaramayanları, bize zarar verenleri değiştirdiğimizde ortaya çıkar. Yani farklı bir rituel, farklı bir döngü ve farklı bir biz! Aslında çok basit değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder