10 Şubat 2014 Pazartesi

Andre Maurois'den Yaşam Dersleri



  1885 – 1967 yılları arasında yaşamış Fransız yazar Andre Maurois, romanları ve biyografi yazıları ile ünlüdür. Caen Üniversitesi’nde felsefe ve fen bilimleri eğitimi aldı. Voltaire, Shelly, Lord Byron, Balzac ve Proust hakkında yazdığı biyografilerle tanındı. İnsan psikolojisi, mutluluk, yaşam, ruhsal gelgitler ve kadın-erkek ilişkileri üzerine yazdıkları zevkle okunur. Kitaplarından bazıları: Adanmış Toprak, Dilekler Ülkesi, İklimler, Yaşama Sanatı, Şişkolarla sıskalar, İnsan Sarrafı… 
~ İstemek, "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir."
~ Pek az kişiye, mutluluğa erişmek için bir fırsat düşmemiştir, ama pek az kişi de bu fırsattan yararlanmayı bilmiştir.
~ Bir kadın aynı zamanda hem sevdalı, hem anne olamaz... Aile her zaman çok heyecanlı dostlukları kıskanır. Bu da kolayca anlaşılır, çünkü dost aileye karşı bir sırdaştır.
~ Dostluk güven ister; fikirlerin, hatıraların ve yeni ümitlerin birleştirilmesini ister. Aşkta ise güven yerine hoşa gitmek arzusu hâkimdir.
~ Dostluk emniyet, ketumiyet (sır saklama) ve incelikle; aşk ise kuvvet, zevk ve korku ile beslenir.
~ Yaşlanmak, meşgul bir adamın zaman ayıramadığı kötü bir alışkanlıktan başka bir şey değildir. Ülkede kolluk kuvvetlerine olan güven zayıfladıkça, aslında rezil birer hırsız olan eşkıyalar tanrılaştırılır.
~ Ahlak düzeni sağlam olmayan ve soyguncularıyla başa çıkamayan toplum, ruhunda artakalmış vahşet hissinin de baskısıyla haydutlarına karşı hayranlık duyar.
~ İhtiyarlık erkek ve kadın arasındaki dostluğa en müsait çağdır. Erkekle kadın arasındaki dostluk mümkünse de, saf dostluktan tamamen farklı karışık bir duygu olmaktan kurtulamıyor.
~ Güzel olan bir kitabın okunması arkası kesilmeyen güzel bir diyalog gibidir. Kitap konuşur, ruhumuz cevap verir.
~ Bizi mesut eden eğer bir insan ise elbet bir gün ölecek, müzik parçası ise elbet susacaktır, kitap ise onu da okuyup sonuna varmayacak mıyız? Etrafındaki eşyayı bu kadar güzelleştiren ışığı kendi gönlünde taşımak... Saadetin özünü teşkil eden işte bu ışıktır.
~ Fosfor parıltısı saçan balık çeşitleri vardır. Bunlar derin sulara, yosunlara ve deniz hayvanlarına yaklaştıkça bütün bu mahlûkatın ışık içinde parıldadıklarını görürler. Fakat bu balıklar bu pırıl pırıl yanan güzelliğin, her an kımıldayan kaynağını kendi vücutlarında taşıdıkları için onu hiçbir zaman görmeyeceklerdir. Mesut insanlar da bu balıklara benzerler.
~ Evlenme bütün hayatla, aşk ise yalnız zevkle ilgilidir. Bununla beraber zevk bittiği zaman da yuva yıkılmaz ve birleşenlerin menfaatlerinden çok daha aziz bir menfaat, bir dostluk meydana gelir. Mesut yuva kurmak için kusurları hoş gördüren bu dostluktan başka bir şeye lüzum yoktur.
~ Güzellik izafidir. O ki kendisine bakanın gözündedir.
~ Evlilikte tecrübe hevesi olmamalıdır.
~ İki cinsin birbirine karşı duyduğu arzunun heveskâr akışını durduracak ve bu arzuyu bir kişiye bağlayacak olan şey, her birinin içinden vereceği sessiz sözdür.
~ Saadeti yakalamak için geçmişi unutmak gerekir.
~ Evlilik, kısa sanılan uzun bir sohbettir.
~ Başarılı bir evlilik, her zaman yeniden inşa edilmesi gereken büyük bir binadır.
~ Bir ailesi olmayan adam, dünyada yalnızdır ve soğuktan tir tir titrer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder