MAKARNA
ÇEŞİTLERİ
Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka
şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır.
Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
Çeşit çeşit
makarna sosları :)
Birbirinden
farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni
bir renk ve tat gelecek…
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu…
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu…
Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak
makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış
domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
Erişte gibi
yassı makarnalar: Bu çeşitler
için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye
edilir.
Burgu ve
ince uzun makarnalar: Bu tip
makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli
soslar bu şekiller için idealdir.
Mantı ve
midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi
taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
Kalem,
boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.
BOLONEZ SOS
Malzemeler:
100 gram Teremyağ
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defneyaprağı
45 ml domates sosu
Malzemeler:
100 gram Teremyağ
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defneyaprağı
45 ml domates sosu
Yapılışı:
Teremyağını bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı
ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak
kavurun. Domates ve çarliston biberleri de katarak bir taşım kaynatın. Ateşi
kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defneyaprağı ilave edin.
Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir
sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır…
MİLANEZ SOS
Malzeme:
50 gram Teremyağ
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana jambon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Malzeme:
50 gram Teremyağ
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana jambon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Teremyağını derin bir tavada eritin. Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana jambonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek servis yapın.
Teremyağını derin bir tavada eritin. Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana jambonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek servis yapın.
VİNEGRET SOS
Malzeme:
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal
Yapılışı:
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder