Nasıl Yetişir: Her toprakta yetişen dereotu için en elverişli toprak killi-kumlu,
rutubet tutmayan kaba topraktır. Tohumdan üretilen dereotu, ilkbahar veya yaz
başında ekilir. Uzunca iplik şeklindeki yaprakları haziran-temmuz, ufak
çiçekleri temmuz-ağustos aylarında toplanır.
Nerelerde Kullanılır: Dereotunun yalnız tazesini kullansak da, aslında tohumu da keklere,
tatlılara ve salatalara kullanılabilir. Taze yaprakları ise özellikle kabak
yemekleri, bakla ve cacığın lezzetini tamamlar. Somon balığı başta olmak üzere
bütün balıklara ve yumurta yemeklerine, patates, havuç gibi sebzelere çok
yakışır. Nefes açan, mide spazmlarına uykusuzluğa iyi gelen otun,
sakinleştirici özelliği bilinir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder