11 Haziran 2016 Cumartesi

elmasa hükmetmek imkansız


Elmas sözcüğü Yunanca’da “hükmedilmez” anlamına gelen “adaelmas” sözcüğünden geliyor. Çoğu elmas en az 100 milyon yıllıkmış. 1 karat ağırlığında mücevherlik pırlanta çıkarmak için yaklaşık 250 ton kimbelit toprak çıkartmak gerekiyor. Pırlantanın kalitesini belirleyen dört özellik var. İngilizce buna “Cut - Color - Clarity ve Carat Wegiiht”, kısaca “4C” deniyor.
Kesim (CUT): Kesimin hassasiyeti ve inceliği pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Doğru oranda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak “taç” denilen üst kısmından yayılır.
Renk (COLOR): Genel olarak bir pırlanta ne kadar renksizse o kadar değerlidir. Nitrojen partiküllerinin verdiği renk çoğunluk sarı ve kahverengidir. Öte yandan çok belirgin renge sahip pırlanta da az bulunur. En makbul renkler kırmızı, pembe ve mavidir.
Berraklık (CLARITY): Pike (leke) adı verilen bu yabancı maddecikler ne kadar az olursa pırlanta o denli ışık yansıtır. Bu nedenle daha değerlidir.
Karat Ağırlığı (CARAT WEIGHT): Pırlantanın ağırlığı karat ile ölçülür. Karat sözcüğü eski mücevher tüccarlarının pırlantalarını tartmakta kullandıkları “karob” adı verilen keçiboynuzu tohumundan gelir. Gerçekten de böyledir. Standard bir sistem elde edilene kadar değerli taşlar bu tohumlarla tartılıyordu. Bugün 1 karat: 0,2 gram.
Pırlanta Temizliği:
Deterjan banyosu ılık suyla dolu bir kaba, bir miktar sıvı deterjan konur. Pırlantanızı yumuşak uçlu bir fırçayla fırçalayın (diş fırçası bu işi görecektir) ve sonra da durulayın.
Ultrason ile temizleme ultrason aleti deterjan ve su dolu metal bir kaptan oluşur. Çalıştırıldığında yüksek titreşim ile mücevheri temizler.
Soğuk su ile temizleme pırlantalı mücevherinizi 30 dakika süreyle 50/50 ölçü soğuk su-amonyak karışımında bekletin. Ardından mücevheri çıkarıp, yumuşak bir fırça ile temizleyin. Son olarak tekrar solüsyona batırdığınız pırlantayı kâğıt havlu üzerinde kurumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder