5 Haziran 2016 Pazar

vintage


Bireyin aidiyet duygusunu harekete geçiren, eskiye ait güzel anları, önemli kişileri anımsatan vintage parçalar önce modada ardından dekorasyonda karşımıza çıkmaya başladı. Teknolojinin insan emeğine hükmettiği günümüz yaşam koşullarında; yaşanmışlık izleri taşıyan objelerle ya da o döneme atıfta bulunan güncel parçalarla dolu bir yolculuğa var mısınız?
Geçmiş yıllara ait eski giysilerin yeniden yorumlanması anlamına gelen “vintage” modası, bugün katı bir moda anlayışı benimseyerek trendlerin dışına çıkmayanların aksine, kendi özgün tarzını yaratmak isteyenler için sunulmuş bir “lüks” adeta. 70’li yılların başında önem kazanan ve şu anda tüm dünyayı kasıp kavuran bu akım, gardırobumuzdan evimizin dekorasyonuna kadar her şeyi etkisi altına almış görünüyor. Prada, Gucci, Louis Vuitton gibi önemli moda devleri de özellikle son birkaç yıldır koleksiyonlarını 1940’lar, 50’ler, 60’lar, 70’ler, 80’lerden esinlenerek oluşturuyor.
En iyi vintage parçalar hangi döneme ait?
20’lerin Chanel ya da Lanvin’i, 30’ların Nina Ricci, Madam Gres’i, 50’lerin Guy Laroche, Christian Dior, Givenchy, Balenciaga’sı, 60’ların Yves Sain Laurent’i, Paco Rabanne’ı, 80’lerin Missoni’si, Chloe’si, Vivien Westwood’u, Jean Paul Gaultier’i, Karl Lagerfeld’i en iyi vintage ürünler arasında yer alıyor.
Modada vintage
Vintage aslında şarap için kullanılan bir terim. Bağbozumu ve üzümlerin toplanıp üretimine başlanılan yıl anlamında kullanılıyor. Kimi zaman da, şampanyada olduğu gibi, bir şarabın tek bir yılın ürünü olduğunu anlatıyor. Ve iyi koşullarda saklanan şarap yıllanıyor; yıllandıkça daha değerleniyor. Moda vintage terimini şaraptan ödünç aldı. Geçmiş yıllara ait giysilerin yeniden hayat bulmasıyla, yorumlanmasıyla eş anlamlı kullanıldı. Elbiseler, ayakkabı, çanta, şapka ve birçok eşya şarap gibi yıllandıkça değerleniyor. Bir giysinin vintage olması için sadece eski olması yetmiyor, ait olduğu dönemin özelliklerini taşıması, iyi bir kumaş, iyi bir dikiş ve iyi bir işlemeye sahip olması da aranan koşullar arasında. Vintage akımı, yani eski kıyafetlerin yeni yorumlar katılarak giyilmesi 70’lerin başında ortaya çıktı; 80’lerde bir moda akımı olarak benimsendi. Özgün tarzını yaratmak isteyenler, herkesin giydiğinden, her yerde bulabileceğinden farklı giysiler taşımak isteyenler bu moda akımını çok sevdi. Çok iyi bir vintage giysiye, çantaya ya da ayakkabıya sahip olmak son derece pahalı.
Vintage’ın 5 ası
Puantiye
1910’lardan itibaren kartpostallarda resimlerini gördüğümüz incecik belli, jartiyerli ve kışkırtıcı kadınlar 1941’de toplumsal kimliklerdirmeden nasibini aldılar ve pin-up deyimi böyle ortaya çıktı. Haliyle vintage kıyafetler peşinde koşuyorsanız Betty Grable, Ingrid Bergman gibi pin-up’tan akılda en çok kalan detay ise rengarenk puantiyeler. Puantiyeli diz boyu bir etek ya da vücut kıvrımlarını vurgulayan elbise bu döneme atıfta bulunacak.
Kalp yaka elbise
Marilyn Monroe’dan Grace Kelly’ye pek çok vintage kraliçenin favorisi kalp yaka elbiseler. Dozunda dekoltesiyle boyun ve omuzları daha narin gösteren bu model elbiseler çoğunlukla bele sımsıkı oturuyor ve bollaşan etekleriyle de kadın vücudunu hep idealize edilen formda gösteriyor.
Ayakkabı
Kalın kısa topuklar ve Mary Jane ayakkabılar vintage görümünü en önemli tamamlayıcıları. Ama biz yine de bilekteki bandıyla Mary Jane’leri bacaklarınız kısaysa, ayak bilekleriniz kalınsa ya da eteğiniz mini değilse giymenizi pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü her ne kadar rahat görünse de kambinlenmesi zor bir tamamlayıcı…
Şapka
1930’lar ve 40’ların başında daha yumuşak formlarda, 50’lere gelindiğinde New Look akımının da etkisiyle daha sert çizgilere sahip olabilir ama şapka vintagesever bünyelerin sevmesi gereken en önemli aksesuar dersek yanlış olmaz.
İnci
Çeşitli uzunluklarda inci kolyeler Coco Chanel’den Elizabeth Taylor’a kadar pek çok ismin vazgeçilmezi. Vintage görünümün romantizmle olan güçlü ilişkisinden hareketle inci parçaya yatırım yapmak çok yerinde bir karar. Paris Clignancourt’taki bitpazarında ikinci el ve gerçekten vintage sözcüğünün hakkını veren bir inci kolyeyle karşılaşacağınız gibi takı satan mağazalardan da tarzınıza uygun bir paça edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder