3 Haziran 2016 Cuma

RUS MUTFAĞI


PİROŞKİ (6 kişilik)
Malzeme:
500 gr un,
250 gr tereyağ,
20 cl süt (bir çay fincanı)
4 yumurta,
40 gr yaş maya,
1 çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı şeker.

Hazırlanışı:
Mayayı sütün yarısının içinde eritin; un, tuz ve şekerle karıştırın, az  su ile yoğurun, top yapın. Üzerine bıçakla 3-4 çizik atıp, ıslak bir bezle kapatın; oda sıcaklığında 25-30 dakika kabarana kadar bekletin. Yumurtaları erimiş tereyağı ile çırpın, ısıttığınız sütü katın; bu karışımı hamura yedirin. Yeniden üzerini kapatıp kabarması için, 2.5-3 saat bekletin. Sonuçta hamurun ilk hacminin iki misli olması gerekir. Bu yöntemle hazırladığınız Piroşki hamurunu, çeşitli harçlarla doldurup, önceden kızdırılmış (230-240 ºC) fırında 15 dakika pişirmeniz gerekir.
Kıymalı pirşoki’nin harç tarifi:
400 gr yağsız dana kıyma,
2 katı yumurta,
1 soğan,
50 gr tereyağ,
dereotu, tuz, karabiber.
Soğanı ince rendeleyin, yağda pembeleştirin, kıymayı ekleyin ve 3-4 dakika çevirin. Ezilmiş katı yumurtaları, ince kıyılmış dereotunu, tuzu, biberi ilave edin. Ateşten alın. Bu harcı yukarıdaki tarifi göre hazırladığınız piroşkilerin içine doldurun.

BÖFSFROGONOF (6 Kişilik)
Malzeme:
1 kg bifteklik dana eti (şerif seklinde doğranmış olacak),
250 gr mantar,
1 iri soğan, 
250 gr krema,
40 gr tereyağ,
3 kaşık sıvı yağa
2 kaşık domates salçası,
tuz, biber, maydanoz.
Hazırlanışı:
Çelik veya dökme demir bir tavada kızdırdığınız 20 gr tereyağında etleri devamlı çevirerek kızartın. Bekletin. Aynı anda soğanı ince rendeleyin ve kalan tereyağ ve sıvı yağda pembeleştirin. Salçayı ve ayıklanmış mantarları ekleyin, etleri katıp karıştırın. Tuz, biber kıyılmış maydanoz ve kremayı ilave edin, çok kısık ateşte 15 dakika pişirin.

KURİSTİKİ (veya kovorost 6 kişilik)
Malzeme: 
400 gr un,
2 yumurta,
2 yumurta sarısı,
2 kaşık şeker,
2 kaşık votka,
1 çimdik tuz, üzerine serpmek için pudra şekeri, kızartma yağı.
Hazırlanışı:
Unun ortasını açın, bütün malzemeyi ekleyin, az su ilave ederek kıvamlı ve ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bezle kapatıp, bir saat bekletin. Hamuru merdane ile unlu bir zemin üzerine olabildiği kadar inceltin 12 çarpı 3 cm’lik şeritler kesin ortalarından boğum yapın. Yağınızı tavada kızdırın, kurustikileri iki tarafı pembe olacak kadar kızartın, emici kağıda çıkartın, üzerine bol pudra şekeri serperek ılık servis yapın.

PAŞKA (paskalya’da yapılan özel bir tatlı 6-8 kişilik):
Malzeme:
1\2 tuzsuz taze lor peyniri (Rusça Tvorog),
1\2  kg pudra şekeri,
250 gr yumuşamış tereyağ,
2 yumurta sarısı,
200 gr çeşitli meyve şekerlemeleri,
30 gr çekilmiş badem.
Hazırlanışı:
Lor peynirini 1-2 gün temiz torbada asın; bütün ekşi suyunun gitmesi gerekir. Yumurtaları şekerle beyaz olana kadar çırpın, tereyağı, peynir, şekerlemeler ve bademi ekleyin. Pütürsüz bir kıvam alınca dibine yağlı kağıt yayılmış kalıba dökün ve en az 24 saat dolapta bekletin. Rusya’da geleneksel olarak, kalıp halinde tahta saksılar kullanılmaktadır.

BİLİNİ (20 adet için)
Malzeme:
1\2 kg un,
1 iri su bardağı süt (50 cl.),
4 yumurta,
100 gr, tereyağ,
30 gr yaş maya,
3 tatlı kaşığı şeker,
1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
Mayayı ılık su içinde eritin. Unu eleyerek geniş bir kaba alın, ortasını açın; maya, tuz ve şekerle birlikte elinize yapışmayacak kıvamda yoğurun, top yapın üzerini 20 dakika bekletin. Yumurtaların sarılarını tek tek ilave edin. Tekrar homojen bir hal alıncaya kadar yoğurun; 20 dakika daha üzerini örterek bekletin. Sütü tereyağı ile birlikte ısıtın, yağ tamamen eriyince hamura katın; hamurunuz koyu fakat akıcı kıvamda olmalıdır. Son olarak yumurta beyazlarını kar yapın ve hamura katın. Ufak çaplı (10-12 cm) yapışmaz tavaya birer kepçe akıtarak, az yağda her iki tarafını kızartın. Bilini ılık ya da sıcak yenmelidir.
Kolay Bilini hamuru için:
300 gr un, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 2 yumurta, 1\2  lt süt, 4 kaşık sıvı yağ. Hepsini karıştırın bir saat dinlendirin.

MOSKOVA SALATASI
Malzeme:
3 pancar,
3 orta boy patates,
1\2 ufak boy lahana
Dekor için: 1-2 ufak salatalık turşusu
Sos için: 2 kaşık zeytinyağı, 2 kaşık sirke, tuz, biber, ince kıyılmış dereotu, maydanoz.
Hazırlanışı:
Pancar, patates ve lahanayı yumuşayana kadar ayrı ayrı haşlayın, süzün, doğrayın. Servis tabağına yerleştirin, üzerine sirke-zeytinyağı sosunu dökün. Salatalık  turşusu, bol yeşillikle süsleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder