Tropikal Meyvelerden Guava Meyvesi Nedir?
Guava meyvesi, anavatanı Orta ve Güney Amerika olan günümüzde buralarda ve Güney Asya, Afrika gibi yerlerde yetiştirilen bir meyvedir. En çok bilinen çeşidi Elma Guava ( psidium guajava)’dır. Genelde tropikal iklimleri seven bu meyve, -5 dereceye kadar soğuklara dayanabilir. Saksılarda yetiştirilmesi kolay olduğundan, görsel olarak güzel durduğundan ve hoş koktuğu için evlerde saksı içinde de yetiştirilir.
Tadı yumuşak limon aromasını andırır ve hafif ekşiden tatlıya doğru değişebilir. Taze ve çiğ olarak tüketildiği gibi, Hawai gibi ülkelerde meyveleri sosların içerisine bir garnitür olarak girer. Gıda endüstrisinde son yıllarda kullanımı artmıştır. Jöle, tart ve içecek yapımlarında katkı maddesi olarak kullanılır. Guava ağacının ayrıca dalları ve yaprakları da çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.
Guava Meyvesinin Besin Değeri
Lif bakımından çok zengin bir meyvedir ve içerisinde A vitamini ve C vitamini bol oranda bulunur. Antioksidan bakımından da zengin olan meyve içinde bakır, potasyum ve manganez gibi mineraller de bulunmaktadır. 100 gram kırmızı elma guavası 68 kaloridir. Guavanın neredeyse %80’i sudur. Yağ oranı düşük olup, protein ve karbonhidrat içerir.
Guavanın Faydaları Nelerdir?
Yıllardır guavanın faydaları üzerine bir takım araştırmalara yapılmakta. Guava yaprağı kabuklarının ve guava yağının kansere karşı önleyici ve tedaviyi destekleyici olduğu iddia edilse de üzerinde bilimsel araştırma sayısı sınırlı sayıdadır. Halk arasında, yaprak ve kabukları ağrı kesici, ateş düşürücü ve ishale karşı kullanılmıştır.
Guavanın iyi bir manganez, C vitamini potasyum ve likopen kaynağı olduğu bilinmektedir. İçerdiği potasyum bir adet muz ile aynıdır. Portakaldan 4 kat fazla C vitamini içerir. Likopen ve kuarsetin gibi antioksidanları içermesi nedeniyle prostat ve meme kanseri riskini önlemeye yardımcı olduğu iddia edilmektedir.
İçerdiği lif nedeniyle glisemik indeksi düşüktür. Diyabet sorunu olanların makul ölçülerde tüketebileceği bir besindir. Ayrıca zayıflamak isteyenler için tok tutucu özelliği bulunmaktadır. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, ishale ve kabızlığa iyi gelir. Tohumları yutulduğunda ise müshil olarak işlev görür.
Guava yaprakları, mikrop öldürücü antibakteriyel etkisi nedenile geleneksel olarak diş ağrısı, diş eti iltihaplanması gibi sorunlara iyi gelebilmektedir. Guava yapraklarından elde edilen çay ile yapılan gargara solunum yollarını temizler ve boğazı dezenfekte edebilir.
Not: Bitkinin anılan faydaları bir hastalığın tedavisi için kullanılamaz. Beslenme desteği olarak güvenilir bir besindir ama bazı kişilerde alerji ve hassasiyet görülebilir.
Sağlıcakla Kalınız..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder