Kolyoz Balığı Nedir?
Uskumruya çok benzeyen hatta bazı yerlerde uskumru diye satılan kolyoz balığı, uskumru balığı ile ayını ailendir. Dünyada en çok İspanya kıyılarında avlanır ve Türkiye dahil pek çok ülkeye ithal edilir. ( Gros yol, biar İspanyolcadaki karşılıkları )
Ağustos ayı itibari ile Karadeniz’den ( Karadenizin Marmaraya yakın noktaları ), daha çok Marmaraya çok az oranda da Ege-Akdeniz’e göç eden bu balıklar; nisan sonundan itibaren Karaburun ve Kilyos noktalarına göçerler. Haziran aylarında yumurtlarlar. En çok Sedef Adası ve Yassıada gibi adalara yakın yerlerde yoğun olarak bulunup genel olarak bu bölgede avlanırlar.
Kolyoz balığı genel olarak özel tuzlama işlemleri yapılarak saklanır. Nisan-Mayıs arası kolyozlar büyük boydadır. Tuzlanmış büyük kolyoz balıklarına dolma, küçük olanlarına ise kolyarudya denir. Orta boy olanlara ise kırma adı verilir.
Kolyoz Dolması Nasıl Hazırlanır?
Kolyoz balıklarının kafaları kopartılmadan, solungaç ve bağırsakları çıkartılır ve içi fazlaca tuzlanır. Bu işlemden sonra fıçılara bir sıra tuz, bir sıra balık olacak şekilde istif yapılır. Bu şekilde hazırlanan balıklar yıllarca saklanabilir. Deneyenler için müthiş bir lezzete sahiptir. Tüketmeden önce bir kaç saat sirkeli suda bekletilerek, tuzundan arındırılması sağlanır.
Bunun dışında; Kırma ve kolyarudya usulü istifleme şekilleri de mevcuttur. Ayrıca; kolyoz balığının karaciğeri ve iç organlarının tuzlanmasıyla garos veya garoz adı verilen bir meze yapılır. Bu mezenin tadının en kaliteli havyarlar kadar olduğu belirtilmektedir. Üretimi günümüzde çok yapılmamakta ve unutulan lezzetler arasına girmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder