8 Şubat 2025 Cumartesi

Falafel Nedir?

Falafel Nasıl Yapılır?

Ortadoğu mutfak kültürüne ( Filistin, Lübnan, Suriye, Mısır ) has olan ve daha çok ara sıcak olarak tüketilen bir yemeğe verilen isimdir. Ta’meyya olarak da bilinir. Ana maddesi nohuttur. Genel olarak hafif bir yemektir. Pita ekmeği (bazlama ekmeği) içinde servis edildiğinde kalorisi artmaktadır. Doyurucu olduğundan ekmekle tüketilmesine gerek yoktur. Salata ile tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle maydanoz, turp, soğan ile güzel gitmektedir.

Falafel Tarifi

Falafel Tarifi için Malzemeler

1 su bardağı nohut
1 tane soğan
1-2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
Pulbiber
Kimyon
Karabiber
Tuz
Aldığı kadar un ( 2-3 yemek kaşığı yeterli olur )

Sos için Malzemeler
1 su bardağı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı tahin
Yarım limonun suyu

Falafel Yapılışı

Bir kap içine soğan ve sarımsak doğranır. Maydanoz yaprakları sapından ayrılır ve un hariç diğer tüm malzemeler rondoya atılır. Biraz taneli-pütürlü kalacak kıvamda olmalı, püre haline getirilmemelidir. Karışım içine un eklenir ve iyice yoğrulur. Bu şekilde oluşan hamurdan ceviz tanesi büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanarak top şekli verilir. Bir tavaya sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Ardından oluşan falafel topları kızartılır. Kızarma işleminin tam olması için yağın biraz bolca konulması gerekir. Kızarma işleminden sonra toplar üzerindeki fazla yağ kağıt havluya emdirilerek alınabilir.

Falafel Sosu yapmak için ise yoğurt, limon suyu ve tahin birbirine karıştırılır ve iyice çırpılır. İster falafellerin yanında servis edilir istenirse üzerine gezdirilir.

Son olarak ise falafellerin yanına güzel bir turp-maydanoz-roka salatası yapılabilir. Malzemeler iri iri doğranıp, zeytinyağı ve tuz eklenerek servis tabağına falafeller ile alınabilir.

Afiyet Olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder