22 Mart 2013 Cuma

Feng - Shui



Yüzlerce yıllık geçmişi olan, bir Çin geleneği. Mekânın insanların karakterlerine uygun olarak düzenlenmesine yardımcı oluyor. Ve böylelikle sağlığınız, aşk hayatınız, iş ve evlilik hayatınız istediğiniz doğrultuda oluyor. Bunu bilim de kanıtladı: Yerkürenin üzerinden geçen, manyetik çizgiler bir noktada kesişiyorlar ve burada enerji düğümleri oluşturuyorlar. Bu düğümlerin üzerinde uyumak, çalışmak, oturmak sıkıntı yaratabiliyor. İşte Çince’de rüzgâr su anlamına gelen Feng-shui, bu düğümlerin çözülmesine ve ağaç, ateş, toprak, metal ve sudan oluşan beş doğal elementin uyumlu hale gelmesine yardımcı oluyor. Bu elementler kendi aralarında bir çember oluşturarak birbirlerine bağlanıyorlar: Ağaç ateşi üretiyor. Ateş külle birleşerek toprağı oluşturuyor. Topraktan metal çıkıyor, eriyerek suyu oluşturuyor, su da ağacın oluşmasını sağlıyor. Kısacası Feng-shui, evimizdeki uyumu sağlayan bu çembere saygı göstermemizi öğreten bir felsefe.
Enerjinin Girişi ve Hareketi: Feng-shui’de dikkat etmemiz gereken ilk şey, evinizin giriş kapısı. Bu aynı zamanda Chi’nin yani enerjinin de girdiği yerdir. Bu nedenle evinizin giriş kısmı aydınlık, uzun ve dar koridorlu olmamalı. Ayrıca kapının karşısında pencere de olmamalı. Evinizdeki uyumlu enerjiyi tehlikeye dönüştürecek “gizli oklar” bulunabilir. Keskin köşeler ve düz çizgiler insanlar üzerine direkt olarak enerji “fırlatırlar” ki bu da bazen yıkıcı etki yaratabilir. Bu düz hatları kırmak için yine kristaller, bitkiler ve aynalar kullanmak mümkün. Aynalar enerjiyi tutup daha iyi dolaşmasını sağlar. Bu nedenle evinizde aynalara daha fazla yer verebilirsiniz. Aynalar enerjiyi tutup daha iyi dolaşmasını sağlar. Bu nedenle evinizde aynalara daha fazla yer verebilirsiniz. Işıklandırma ve bitkiler çok önemli. Güçlü ışık kaynakları ve sağlıklı bitkiler enerjinin rahat dolaşımını sağlar. Bu nedenle evin özellikle köşelerine çiçek ve ışık kaynakları yerleştirebilirsiniz.
Renklerin Önemi: Her elementin bir rengi vardır. Örneğin banyo, su elementi ile özdeşleşir. Bu nedenle banyonuz mavi ve tonlarında olmalı. Mutfak için yumuşak sarı ve toprak tonlarını tercih edebilirsiniz. Yatak odası içinse açık pembe, yavruağzı, fildişi tercih edilebilir. Oturma odasında ise açık yeşil ve soğuk renkler tercih edilmeli. Ancak mavi insanı kendi içine kapatacağı için salonda tercih edilmemeli. Her ne kadar “Beyaz duvarlar, mekânı olduğundan büyük gösterir” deseler de aldırmayın. Beyaz Feng-shui’de metali temsil eder ve beyaz duvarlı bir mekân insanlara soğuk gelir.
Yapmanız Gerekenler:
Sakinleşmek, dinlenmek istiyorsanız, başınız kuzeye gelecek şekilde uyuyun. Enerji dolu uyanmak istiyorsanız, başınız doğuda olsun. Daha fazla tutku istiyorsanız, başınız güneyde olsun. Bir ayrılığı önlemek içinse başınızı batıya verin.
Evinizdeki kırık lambaları, çatla fincanları atın. Cansız, solmuş çiçekleri evinizde tutmayın. Tüm kırık dökük eşyalar enerji akışını engeller ve kötü şans getirir.
Yatarken teybin, televizyonun ve diğer elektrikli aletlerin fişini çekin. Bu aletler çalışmasalar da manyetik bir alan oluştururlar.
Yatak odanıza bilgisayar, faks koyarak burayı bir ofis gibi kullanmayın.
Odaları fazla eşyayla doldurmayın.
Evinizi Düzenlerken:
Önce yatak odasından başlayalım. Yatağınızı yerleştirirken öncelikle ayakucunuzun kapıyla aynı hizada olmamasına özen göstermelisiniz. Aynı şekilde, başınız da kapıyla aynı hizada olmamalıdır. Bu sizi huzursuz edip beklenmedik bir ziyaretçinin sürprizine karşı savunmasız bırakabilir. Başınız kapıyla aynı hizada değilse kapıyı görerek yatabilirsiniz. Yatağı bir pencerenin değil, duvarın önüne koymalısınız. Ya da yatak ile pencere arasında bir mesafe bırakmalısınız. Ayrıca uzmanlar yatağın başını kuzeye gelecek şekilde yerleştirmenizi tavsiye ediyorlar. Yatak yerle temas etmemeli. Aksi taktirde yatağın altında hava dolaşımı olmaz ve yatak rutubetlenerek sırt ağrılarına neden olur.
Yatak odanızda ayna varsa, bu ayna asla yatağa dönük olmamalı. Kitaplık, giysi dolapları ve diğer mobilyaların keskin köşeleri uyuyan kişiyi hedef alacak biçimde yerleştirilmemeli. Ayrıca odada gereksiz eşyalarla televizyon, faks, teyp gibi elektronik aletler bulundurmayın.
Oturma odanıza gelince iyi ışıklandırma iyi enerji demektir. Karanlık mekânlar insanlar üzerinde olumsuz etki bırakır. Sert olmayan parlak ışıklarla odanızı aydınlatın. Kırık, bozuk mobilyaları mutlaka atın. Odayı, insanlar otururken birbirlerinin yüzünü görebilecekleri şekilde düzenleyin. Ancak otururken aralarında hiçbir şey bulunmayan konuklar birbirleriyle fikir ayrılığına düşebilir. Aralarında paylaştıkları bir sehpa, masa olmalı. Otururken ev sahibinin sırtı pencereye değil, duvara dönük olmalı.
Mutfakta ocak, siz yemek pişirirken sırtınızı kapıya dönük olmayacak şekilde tasarlanmalı. Bu mümkün değilse, ocağın üzerine bir ayna asabilirsiniz. Ocakla lavabo yan yana olmamalı. Eğer bunu değiştiremiyorsanız,  ocakla lavabo arasına metal ya da ağaç bir obje koyun.
Banyo sokak kapısına bakmamalı. Evin orta bölümünde bulunmamalı. Mutfağa yakın ya da üst katında olmamalı. Eğer bunlara engel olamıyorsanız, banyo kapısının dışına bir ayna asın.
Eğer evinizde yapamayacağınız değişiklikler varsa, mesela yatağınızın ucunun kapınızla aynı hizaya gelmesine engel olamıyorsanız, yatak ile kapı arasına kristal küre asın. Yatak odanızdaki mobilyaların sivri köşeleri size dönükse, mobilyayla aranıza bir kristal asın. Ya da aranıza bir bitki, bir paravan yerleştirin.
Kapı açıldığı vakit ilk olarak yatak görülmemeli. Pencereler ise yatağın yanında veya üstünde olmamalı.
Yatağınızın başucu kapıyla aynı hizada olmamalı.
Oturacağınız koltuk, pencereye değil duvara dayalı olmalı.
Lavabo ile ocak yan yana. Aralarında boşluk, ağaç veya metal olmalı.
Lavabo ve ocak kapıya sırtınızı vereceğiniz şekilde yerleştirilmiş.
Öğrenme Gücü ve Bilgi: Evinizin bilgiyi temsil eden bu bölümünü kitaplık olarak kullanabilirsiniz. Öğrenme gücünüzü geliştirmek için, bu odaya beyaz veya metal objeler yerleştirin. Ve buranın aydınlatmasında kullandığınız ışıklar tavana dönük olmalı.
İş: İş, yön olarak kuzey, element olarak da suyla temsil edilir. Mesleğinizi olumlu yönde etkilemek için bu bölüme bir akvaryum yerleştirebilirsiniz. İşinizde değişiklik istiyorsanız, buraya rüzgâr çanları asabilirsiniz. Enerjiyi harekete geçiren bu çanlar değişikliklerin ivme kazanmasını sağlayacaktır.
Dostluk: Eğer evinizin dostluk bölümü oturma odanıza denk geliyorsa, daha derin dostluklar kurmak için bu bölgeyi misafirlerinizin birbirlerini rahatlıkla görebilecekleri şekilde dekore edin. Bizim krokimizde dostluk bölümü evin mutfak kısmına denk geliyor. Bu durumda mutfakta sık sık teyp çalmaya özen gösterin. Müzikle su metalle uyum içindedir. Bu da yeni ve sağlam dostluklar kurmazını sağlar.
Aile: Aile ilişkinizi güçlendirmek için bu bölgeyi bir şömine ile dekore edebilirsiniz. Tabii ki bunun mümkün olmadığı hallerde kırmızı rengin canlandırıcı etkisine ve yanan mumlara da başvurabilirsiniz.
Sağlık: Evin tam ortasına denk gelen bölüm, enerjinin tekrar kazanıldığı yer olan yatak odası için ideal. Bu bölümdeki enerji akışını rahatlamak için mümkün olduğunca az mobilya yerleştirmeye bakın.
Çocuklar: Bu bölüm çocuk odası olarak düşünülebilir. Çocuğunuzun olmasını istiyorsanız bu bölüme kilden ve seramikten yapılmış objeler yerleştirebilirsiniz.
Para: Parasına para katmak herkesin hayali. Bunu Feng-shui ile gerçekleştirmek istiyorsanız, evinizin para ile ilgili bölümüne içinde kırmızı balık olan bu akvaryum ya da fanus yerleştirebilirsiniz. Ayrıca bir kristal koyarak da bu bölgede enerjinin daha iyi akmasını sağlayabilirsiniz.
Başarı ve Şans: Evinizin güney cephesi başarı ve şansı simgeler. Enerjinin burada yoğunlaşması için bu mekâna deri bir koltuk yerleştirebilirsiniz. Duvarlara güçlü renklerde tablolar asmalısınız. Eğer bu bölgeye tablo asmak mümkün değilse, kırmızı bir mumu sürekli yanık tutun.
Evlilik ve Aşk: Evet, mobilyaların yerlerini değiştirerek de aşk ilişkinize yön verebilirsiniz. Nasıl mı? Tek objeleri mümkün olduğunca eleyin. Mesela çift kollu şamdanlar kullanabilirsiniz. Ya da bu bölge banyoya denk geliyorsa, çift havlu, çift sabun kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder