25 Mart 2013 Pazartesi

Squash Nasıl Oynanır?



Squash karşılaşmaları, yaklaşık 10 metre uzunluğunda 8 metrekarelik kapalı bir kortta, iki kişiyle oynanıyor. Oyuncular duvarın karşısına geçiyor ve topu duvardaki kırmızı çizginin altına vurmaya çalışıyor. 3 veya 5 set oynanan bu oyunda her set 9 sayıdan oluşuyor. Sayıyı ise servis atan taraf kazanıyor. Eğer servis atan oyuncunun topunu diğer oyuncu karşılayamazsa, topu oyun kurallarını çevreleyen çizgilerin dışına atmışsa da topa bir kereden daha fazla sektikten sonra vurmuşsa veya topa vuracak oyuncunun haklarını ihlal etmişse, sayı oluyor. Ama diğer oyuncu topu kazanmışsa servis geçiyor. 8-8 beraberlik olursa, servisi karşılayan oyuncu, setin 9 veya 10 da bitmesine karar veriyor.
Squash, kelime olarak “bir şeyi sıkıştırıp, ezmek” anlamını taşıyor. Oyun sırasında sadece topa konsantre olup, var gücünüzle vurmak bir çeşit deşarj yolu.
İsteyen herkesin yapabileceği squash sporunun tek dezavantajı, kalbi aşırı zorlaması. Bu nedenle özellikle 40 yaş üzerindekilerin önce doktora danışmalara gerekiyor. Hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklarınız var ya da daha önce kalp krizi geçirdiyseniz, squash kesinlikle size göre değil.
İki kişiyle oynanan squash, 3 veya 5 set olarak oynanıyor. Squash oynayan kişi kollarını kullanırken aynı zamanda koştuğu, bir yandan dönüp, bir yandan da zıpladığı için vücudunun bütün kasları çalışıyor. Ana en çok çalışan yerleriniz kalça, bacak ve kol kasları oluyor. Oyunun hızına yetişebilmek için güçlü reflekslere sahip olmanız gerekli. Çünkü sürekli atak yapmak ve topa vurmak zorundasınız. Oyunun ve rakibinizin performansına göre 300 ile 1000 kalori yakabiliyorsunuz.
Unutmayın, bu sporda önemli olan sadece beden gücünüzü kullanarak topu rastgele hızla duvara vurmak değil, topu rakibinizin uzanamayacağı yerlere vurmak. İşte burada işin içinde zekâ ve taktikler giriyor.
Squash’ın bir olumlu yanı da çok pahalı özel giysiler ve aksesuarlar gerektirmemesi. Herhangi bir şort veya eşofman, bir raket ve top yeterli. Ancak buradaki raketler tenis raketlerinden daha küçük. Topların ise hayli ilginç bir özelliği var. Eğer yeni başladıysanız üzeri kırmızı noktalı, orta derecede biliyorsanız beyaz noktalı, profesyonel iseniz sarı noktalı top kullanmanız gerek. Bolca stres ve kalori atmak, her mevsimde oynamak, malzemeler için de fazla para harcamamak istemiyorsanız, squash tam size göre. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder