8 Şubat 2017 Çarşamba

evde nasıl zaman geçirilir...


Tatil gününüz olabilir ya da genellikle evde olmanıza rağmen bir an gelir ve kendinizi boş boş etrafa bakarken bulabilirsiniz. Gerçekten de bazı günler vardır ki, dışarı çıkmak için bir bahane yoktur ama evde de yapacak hiçbir şey akla gelmez! Böyle günlerde aşağıdaki listeye bir göz atmanızı tavsiye edebilirim. Denemeye değer, masrafsız (ya da çok çok az bir masrafla) evde zamanın nasıl geçtiğini anlamadım dedirtecek bu seçenekler can sıkıntısına ya da zamanı boşa harcamanın yol açtığı vicdan azabına iyi gelebilir. Eğer evde nasıl zaman geçireceğinizi araştırıyorsanız, büyük olasılıkla bir hobiniz yok. Hareketli bir iş hayatı ya da ilgilenmeniz gereken yakınlarınızdan buna fırsat bulamamış olabilirsiniz. Burada sıralanan uğraşların pek çoğu, hoşunuza gittiği takdirde hobi olarak hanenize yazabileceğiniz uğraşlar.
TARİH Mİ ASTROLOJİ Mİ?
Kendinize bir konu seçin. Ara ara aklınıza takılan, şunu bir ara öğrensem dediğiniz herhangi bir konu başlığı olabilir. Örneğin ‘I. Dünya Savaşı’nın nedenleri nelerdi?’ ya da ‘Astroloji nasıl işliyor?’ diye sorabilirsiniz.
Sorunuzu hazırladıysanız artık araştırmaya başlayabilirsiniz. Sadece yarım günlük bir çalışma bile olsa kendinizi çalışmanıza verin. Kaleminizi, kağıdınızı, post-it’leri ve bilgisayarınızı hazırlayın. Notlar alın, konu ile ilgili uzmanların isimlerini, bu konuda yazılmış kitapları araştırın.
İnternetten sorduğunuz soruyla ilgili makaleleri okuyun. Ders çalışır gibi konu başlığınızı çalışın. Yeni bir şey öğrenmenin, başkalarıyla tartışabileceğiniz yeni bilgiler edinmenin keyfini çıkarın.
Günün birinde bu bilgiler mutlaka işe yarayacakları gibi, siz de ilgi alanlarınızı genişletmiş ve bu arada evde ne yapsam derdinden kurtulmuş olursunuz.
DİZİ Mİ KONSER Mİ?
Karşınıza ‘evde film izleyin’ önerisiyle çıkmayacağım. ‘Bunu akıl edememiştim’ diyecek biri yoktur herhalde. Bu da kötü bir fikir değil elbette. Sizi şöyle bir buçuk saatliğine eğlendirecek bir film seçebilirsiniz ya da bir diziye ne dersiniz?
Her sene milyonlarca dolar harcanarak onlarca dizi çekiliyor. Hepsini birden takip ediyor olamazsınız. En çok ödülü toplayan ya da herkesin izleyip de, sen seyretmedin mi diye hayretle sordukları bir tanesini seçebilirsiniz. DVD’den dizi izlemenin en büyük zevki ise, bir sonraki bölüm için haftaya beklemeye gerek kalmadan, yorulana kadar bölümleri birbirine ekleyebilirsiniz.
Dizi izlemekten hoşlanmayanlardansanız, sevdiğiniz sanatçının konser DVD’lerini satın alabilirsiniz. Biraz atıştırmalık ve rahat bir kanepe ile çok keyifli saatler geçirebilirsiniz.
SUFLE Mİ SU BÖREĞİ Mİ?
Pekala, ne okumak ne  de ekrana bakmak istemiyorsanız belki de kafanızı biraz boşaltıp sonunda da kendinizi ödüllendirebileceğiniz başka bir seçeneği deneyebilirsiniz. Yemek yapmakla aranız nasıl? Eğer aranız pek iyi değilse bu çok daha iyi!  Demek ki sizi biraz uğraştıracak ve vaktinizi dolduracak.
İster bir yemek kitabından isterseniz internet sitesinden ya da annenizden sevdiğiniz bir yemeğin tarifini alın. Zorluğuna bakmayın ve sadece tarife sadık kalarak elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.
Dilerseniz tarifi tutturup tutturamadığınızı birlikte deneyebileceğiniz gönüllü arkadaşlarınızı çağırarak evdeki bu boş günü daha da hareketlendirebilirsiniz.
BİLGİSAYAR’DAN KOPAMAYANLAR
Bilgisayarı açar açmaz Facebook’a ya da Twitter’a takılıp bütün günü bu şekilde harcamanız da bir seçenek ama bunu kaç saat sürdürebilirsiniz? Bilgisayarı kullanarak evde geçen bir günü daha iyi değerlendirmenin başka yolları da var.
Bilgisayar oyunlarının çocuklar için olduğunu düşünebilirsiniz ama ya satranç öğrenmeye ne dersiniz? İnternette acemilerden usta oyunculara kadar pek çok oyuncunun toplandığı site bulabilirsiniz. Ya da belki şu herkesin söz ettiği Photoshop’u öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Evde hiçbir şey yapmadan oturmaktansa kendinize yeni bir dünyanın kapılarını açabilirsiniz. Biraz araştırırsanız çevrenizde mutlaka programı sizin bilgisayara yükleyecek biri çıkacaktır.
Farklı bir seçenek de kendinize bir blog açmanız olabilir. Hatta birkaç tane bloğunuz olabilir. Sevdiğiniz filmleri bir araya getirdiğiniz ya da görmek istediğiniz ülkelerin fotoğraflarını topladığınız ya da sevdiğiniz fotoğraflara yer verdiğiniz bir blog için uygun temayı seçmek için bile evde geçireceğiniz vakit size yetmeyebilir.
Hatta bilgisayar başında vakit geçirmeyi sevenler evde kendilerine bir çalışma köşesi oluşturmayı deneyebilirler. Dilerseniz kitabınızı okuduğunuz ya da günlük yazdığınız veya e-postalarınızı okumak için başına oturduğunuz bir çalışma masası fena olmaz mı? Kolları sıvayıp bir boş gününüzü bu köşenin dekorasyonu için ayırabilirsiniz.
Şimdilik sıralanan seçenekler bunlar ama sizden gelecek ilginç fikirleri de burada paylaşmak evlerimizi daha verimli ve eğlenceli kılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder