3 Şubat 2017 Cuma

Günlük Tutmanın Faydaları vol.2



Eminim aklınıza birçok şey geliyordur. Günlük tutmanın faydaları çok çeşitlidir. Bazı faydalar ise diğerlerinden çok daha önemlidir. Bugün bunları size aktarmaya çalışacağım. Şimdi, hikayenin kahramanını değiştirin ve başarılı bir şekilde günlük tutmuş, bunu sürekli hale dönüştürmüş birini hayal edin. Günlük adamımız aşağıdaki kazanımlara ve fırsatlara sahip olacaktır. Ne zaman mı? Yazdığı günlüğü yıllar sonra okumaya başladığı zaman…

1. Olayların Sonuçları Yaşanış Anına Göre Farklılaşır
Günlüğünüzü okurken karşınıza elbette geçmişte yaşadığınız olaylar gelecektir. Olaylara yaklaşım biçiminiz geçmişte çok farklı olabilir. Bir şekilde aslında kötü olan bir sonucu iyi olarak veya iyi gözüken bir sonucu kötü olarak yorumlamış olabilirsiniz.
Birisiyle tartışırken yanlış anlaşılmadan ötürü karşı tarafı incitmiş olabilirsiniz. Parçaları bir araya getirdiğiniz zaman aslında bir kişinin arkanızdan iş çevirdiğini ve bunu fark etmediğinizi görebilirsiniz. Bunların hepsi sizin için kayıptır ancak asla mevcut zamana göre kesinlikle geri dönüşü olmayan bir hata olarak kabul edemezsiniz. Çünkü geçmişte yaşadığınız olaylar ve tutumlarınız bugüne ulaşmanızı sağlamıştır.
Yapacağınız tek şey geçmişteki olayları okurken dışarıdan bir göz olarak davranmak ve olaylardan ders çıkarmaktır. Her insan hata yapabilir ancak aynı hata ikinci kez yapılıyorsa ortada ciddi problemler var demektir.

2. İnsan İlişkilerinin Tamamı Kalıcı Olmaz
Biraz can sıkıcı olabilir ama gerçek budur. Günlükte adı geçen herkesi aslında tanıyorsunuzdur ancak çok azını mevcut zamana taşımayı başarırsınız. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite arkadaşlarının tümü zamanına göre değerlidir ancak okuduğunuz zamana göre birçoğunu unutmuş ve hatta geride bırakmış olursunuz.
Bunu hayata yönelik bir ipucu olarak değerlendirmeniz gerekir. Her ne olursa olsun insanlarla kurduğunuz ilişkilerin tümü ebediyen sürmezler. Kalıcı olacak ilişkiler zaten kendisini zaman içerisinde belli eder ve hayat boyu bu bağları sımsıkı tutmuş olursunuz. Bu nedenle her insana karşı tamamen açık olmamayı, her şeyi herkesle paylaşmamayı bir hayat felsefesi haline dönüştürebilirsiniz.

3. Zorluklar Zaman İçerisinde Kaybolur
Geçmişte türlü türlü hatta bazen size göre absürt olan zorluklarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu gayet doğal çünkü belirlediğiniz hedef doğrultusunda her şey değişkenlik gösterebilir. En basit örnek küçük yaşta ileride ne olacaksın sorusuna verilen cevaplardır. Doktorlar, mühendisler, öğretmenler havada uçuşur ama üniversiteden mezun olabildikten sonra işsizlik gibi bir zorlukla, kendi alanınızın dışına sürüklenme zorluğuyla veya meslek içerisinde farklı zorluklarla karşılaşırsınız.
Geçmişteki zorluklar asla çözümlenerek ortadan kaldırılmış olmayabilir ama artık ortadan kalkmıştır. Karşılığında ise yeni zorlukları size sunacaktır. Günlüğünüzü okuduğunuz zaman bunu çok daha net bir biçimde anlayabilirsiniz.

4. Olgunluk Dereceniz Zamanla Gelişir
Günlüğünüzü okurken dikkatinizi çekecek bir diğer unsur ise zihinsel olgunluk ve davranışlarınız arasındaki farklılıklardır.
Unutmayın insan zaman geçtikçe tecrübelerini değerlendirmede ve kendisine en uygun sonucu ortaya çıkarma konusunda beceriklidir. Zaten başarıya hedeflenmiş bir insan bunu yapacağını önceden bilir. Yaşanan her olay ona bir tecrübe, düşüncesine ise yeni bir problem çözme türü kazandırabilir. Bu sahip olduğunuz zihinsel olgunluğu gün geçtikçe geliştireceğiniz anlamına gelir.
Diğer taraftan geçmişteki davranışlarınız bugün tam kadro yanınızda olmayacaktır. Zaman içerisinde bazılarını geride bırakmışsınızdır çünkü artık onlara ihtiyacınız yoktur. Bazılarını ise ihtiyacınız olmadığı halde yanınızda taşıyor olabilirsiniz. İşte bunları tespit edip, size yük olabilecek davranışlardan uzaklaşmak için günlüğünüze göz atmanız ekstra faydalı bir iş olacaktır.

5. Her Şeyi Tek Başınıza Yaparsınız
Asıl bomba bu kısım. Bazılarımız aslında yanındaki kişilerin yardımıyla başarıya ulaşabildiğini düşünür. Bir bakıma zamanına göre öyle bir görüntü ortaya çıkar ama o ekibin bir parçası olan kişi de sizsinizdir. Siz olmadan o ekip olmaz, o ekip farklı bir ekip olur.
Karmaşık geliyor olabilir ama doğru olan durum budur. Hayatta başarısızlık da başarı da sizin imzanızı taşır. Birlikte hareket ettiğiniz kişileri siz seçersiniz. Onlarla çalışmak istemediğiniz zaman ipleri zaten kopartmış olmanız gerekir. Atılan adımlar sizin kararınızdır. Bir başkası tarafından yönlendiriliyor olsanız bile bu sizin seçiminizdir.
Günlük tutmanın faydaları konusunda daha birçok farklı şey söylenebilir ama iş zamanında doldurduğunuz günlüğü okumaya gelince burada bahsettiklerim en dikkat çekici faydaların başında gelmektedir. Günlük tutarken ileride bu kazanımlara sahip olacağınızı unutmayın. Herkes geçmişte neydim şimdi ne oldum bunu hatırlamak ister. Belki anlata anlata bitiremez ancak günlükler bunu anlatmak için en önemli kayıtlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder