22 Şubat 2017 Çarşamba

fındıkkıran balesi


Fındıkkıran Balesi 17 Aralık 1892 tarihinde Rusya, St. Petersburg Maryinski Tiyatrosu’nda ilk kez sahne aldığı günden bugüne en sevilen bale olarak adını herkesin hafızalarına kazımayı başardı. 1816’da ünlü Alman yazar E.T.A. Hoffman’ın yazdığı “Fındıkkıran ve Fare Kral”, Piotry Illych Tchaikovsky’nin güçlü müziği ile birleşerek tüm dünyada izleyenlerin aşık olduğu bir gösteri haline geldi.
Fransız yazar Alexander Dumas bu hikâyeyi 1847’de yeniden yazdı. Böylece Rus bestecisi, Peter Illich Tchaikovsky ve koreograf Lev Ivanov ve Marius Petipa “Fındıkkıran” adlı baleyi yarattılar. Hikâyenin özü ise bir cümleyle özetlenebilir; “Bir şeyi çok severseniz, daima yaşamaya devam eder.”
Heyecanlı ve fantastik bir noel akşamını anlatan hikayesi ile Fındıkkıran, ilk kez 1892 yılında Petersburg’da sahnelendi.
Fındıkkıran’ın Hikayesi;
Noel akşamıdır. Bay ve Bayan Stahlbaum ile çocukları Clara ve Fritz’in evindeki parti için misafirler gelmektedir. Çocuklar oynayıp dans ederlerken ana-babaları da onları izler, dansa katılırlar. En son Clara ve Fritz’in vaftiz babası Dr.Drosselmeyer gelir. Yaptığı sihirbazlıklar ve hediye ettiği, insan gibi görünen mekanik oyuncak bebekleriyle çocukları adeta büyüler. En değerli hediyesi Fındıkkıran’ı ese Clara’ya ayırmıştır. Oyuncağı kıskanan Fritz onu kırar. Ancak sihirli güçlerini kullanan Dr.Drosselmeyer, oyuncağı onarır. Herkes evine gittikten sonra uyuyamayacak kadar heyecanlı olan Clara salona süzülür, Fındıkkıran’ı eline alır, insan büyüklüğünde görünen gölgeleri izler, korkar, kanepenin arkasına saklanır, ancak bir kabus gördüğünü fark eder. Tuhaf şeyler olmaya başlamıştır, oyuncaklar ve hediyeler dev boyutlara ulaşır. Fındıkkıran canlanır, askerleri barbar Fare Kral ve farelerine karşı savaşa sokar. Birden vaftiz babası Dosselmeyen Fındıkkıran’ı yakışıklı bir prens, Clara’yı da prenses haline getirir. Üçü birlikte Fındıkkıran’ın ülkesine, Tatlılar Krallığı’na doğru yola çıkarlar. Önce, Kar Perileri’nin dans ettiği Karlar ülkesinden geçerler. Clara, Prens Fındıkkıran ve birçok oyuncak, yolculuklarına devam eder. Prens Fındıkkıran, Fare Kral ile savaşarak cesaretini kanıtlamak zorundadır, onunla dövüşür ve öldürür. Sonunda Tatlılar Krallığı’na varırlar. Oyuncak bebeklerden her biri kendi ülkesinden bir dans sergileyerek Prens’e teşekkür ederler. Son olarak Prenses Clara ve Prens Fındıkkıran, Grand Pas de Deux dansını yaparak aşklarının kutlarlar. Clara için Noel gecesi gerçekten bir rüyanın gerçekleşmesi haline dönüşür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder