5 Ekim 2013 Cumartesi

midenizle anlaşmanın 5 yolu



İyi Çiğneyin:
Uzun ve doğru çiğneme yiyeceklerin; özellikle de ekmek, makarna ve patates gibi nişastalı yiyeceklerin daha ağzımızdayken enzimlerle karışarak parçalanmasını sağlar.
Yemekler iyi çiğnendiği zaman mide suları çok etkili olur ve buna bağlı olarak bağırsakların çalışması da çok daha kolaylaşır ve vücut mümkün olan en kısa zamanda toksinlerden kurtulur.
Az Ama Sık Yiyin:
Gün içinde yapılabilecek en iyi şey öğünleri beşe veya altıya bölerek yemek. Bu sistemde yemek yiyen kişilerin daha az kilo aldığını, sağlıklı olduğunu ve kolesterol seviyelerinin de daha düşük olduğunu gözlemlemiş uzmanlar.
İçkinizi Öğün Aralarında Alın:
Yemek sırasında alınan alkollü alkolsüz her türlü içki aslında sindirimi zorlaştırmakta. Çünkü mide sindirime geçtiğinde yiyecekleri parçalamak için çeşitli mide suları ve asitler faaliyete geçmekte. Yemekle alınan her türlü içki de midenin çalışmasını engeller ve ortaya mide ağrısı, sindirim zorluğu ve gaz gibi problemler ortaya çıkar. Bu yüzden de yapılabilecek en doğru şey içkileri yemek aralarında almak.
Doğru Kombinasyonlar Yapın:
Midemiz sandığımızdan çok daha becerikli aslında. Çünkü her besini parçalamak için ayrı bir asit veya mide suyunu kullanıyor. Örneğin, et veya balık gibi proteinler için etkili asitler kullanırken; nişastalı besinler için daha başka mide suları kullanılır. İşte bu önemli fark göz önüne alınmalı ve proteinli besinlerle nişastalı besinler aynı anda yenmemeli. Yani etinizin yanında patates yerine haşlanmış sebze, bifteğinizle salata, makarnanızı domates sosuyla veya sebze yemeğinizi pirinç pilavıyla yemeyi tercih edin. Yani doğru kombinasyonlar yapın.
Yemek Üstüne Meyve Yemeyin:
Yemeklerden sonra yenebilecek en sağlıklı tatlının meyve olduğunu düşünürüz çoğumuz. Oysa bu midemiz için yapabileceğimiz en yanlış tercihlerden biri. Eğer meyvenizi aç karnına yerseniz bu sizin için zannettiğinizden çok daha yararlı olur. Çünkü aç mideye inen meyve hemen sindirilir ve bütün yararlı maddeleri emilir. Oysa yemek üzerine yenilen meyve bir taş gibi mideye oturur ve mayalanarak midede çeşitli sorunlara yol açar. İşte bu nedenlerden dolayı ya mideniz boşken meyvenizi yiyin ve bütün nimetlerinden faydalanın ya da yemeğinizi bitirdikten en az 2,5-3 saat sonra meyvenizi yiyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder