İyi Çiğneyin:
Uzun ve doğru çiğneme yiyeceklerin; özellikle de ekmek, makarna ve
patates gibi nişastalı yiyeceklerin daha ağzımızdayken enzimlerle karışarak
parçalanmasını sağlar.
Yemekler iyi çiğnendiği zaman mide suları çok etkili olur ve buna bağlı
olarak bağırsakların çalışması da çok daha kolaylaşır ve vücut mümkün olan en
kısa zamanda toksinlerden kurtulur.
Az Ama Sık Yiyin:
Gün içinde yapılabilecek en iyi şey öğünleri beşe veya altıya bölerek
yemek. Bu sistemde yemek yiyen kişilerin daha az kilo aldığını, sağlıklı
olduğunu ve kolesterol seviyelerinin de daha düşük olduğunu gözlemlemiş
uzmanlar.
İçkinizi Öğün Aralarında Alın:
Yemek sırasında alınan alkollü alkolsüz her türlü içki aslında
sindirimi zorlaştırmakta. Çünkü mide sindirime geçtiğinde yiyecekleri
parçalamak için çeşitli mide suları ve asitler faaliyete geçmekte. Yemekle
alınan her türlü içki de midenin çalışmasını engeller ve ortaya mide ağrısı,
sindirim zorluğu ve gaz gibi problemler ortaya çıkar. Bu yüzden de
yapılabilecek en doğru şey içkileri yemek aralarında almak.
Doğru Kombinasyonlar Yapın:
Midemiz sandığımızdan çok daha becerikli aslında. Çünkü her besini
parçalamak için ayrı bir asit veya mide suyunu kullanıyor. Örneğin, et veya
balık gibi proteinler için etkili asitler kullanırken; nişastalı besinler için
daha başka mide suları kullanılır. İşte bu önemli fark göz önüne alınmalı ve
proteinli besinlerle nişastalı besinler aynı anda yenmemeli. Yani etinizin
yanında patates yerine haşlanmış sebze, bifteğinizle salata, makarnanızı
domates sosuyla veya sebze yemeğinizi pirinç pilavıyla yemeyi tercih edin. Yani
doğru kombinasyonlar yapın.
Yemek Üstüne Meyve Yemeyin:
Yemeklerden sonra yenebilecek en sağlıklı tatlının meyve olduğunu
düşünürüz çoğumuz. Oysa bu midemiz için yapabileceğimiz en yanlış tercihlerden
biri. Eğer meyvenizi aç karnına yerseniz bu sizin için zannettiğinizden çok
daha yararlı olur. Çünkü aç mideye inen meyve hemen sindirilir ve bütün yararlı
maddeleri emilir. Oysa yemek üzerine yenilen meyve bir taş gibi mideye oturur
ve mayalanarak midede çeşitli sorunlara yol açar. İşte bu nedenlerden dolayı ya
mideniz boşken meyvenizi yiyin ve bütün nimetlerinden faydalanın ya da
yemeğinizi bitirdikten en az 2,5-3 saat sonra meyvenizi yiyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder