Yabanmersini: Yabanmersini üzerine yapılan araştırmalar bu
meyvenin beyni “oksidatif stres”e karşı koruyarak yaşa bağlı unutkanlığı
geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca düzenli olarak yabanmersini
tüketmenin öğrenme kapasitesini arttırdığı ve motor becerileri geliştirdiği
yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Hafızanızı güçlendirmek için günde
bir avuç yabanmersini yiyebilirsiniz.
Derin Deniz Balıkları: Omega 3 yağ asitleri bakımından
zengin ton, somon gibi yağlı, derin deniz balıklarının unutkanlığa iyi geldiği
bilinmektedir. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olan bu balıklar genel
sağlığın korunmasına da katkıda bulunur. Haftada 2-3 öğün balık tüketmek uzun
dönemde hafızanızı korumaya yardımcı olacaktır.
Kuruyemişler: Yağ asitleri ve yaşla birlikte görülen
bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini bakımından zengin olan kabuklu yemiş
ve tohumlar unutkanlıkla mücadele için önerilen besinler arasında yer
almaktadır. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten
tohumu gibi yemişlerden birini her gün bir avuç yemek hafızanın korumasına
katkıda bulunur.
Kepekli Tahıllar: Her organ gibi beyninde yeterli oksijen
alabilmek için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı
ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek
kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar.
Beyaz ekmeği tam buğday ekmeği veya kepekli ekmekle değiştirmek uzun dönemde
hafızanın korunması için atılacak iyi bir adımdır.
Nar Suyu: Antioksidan bakımından zengin olan nar suyu,
vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan “serbest radikallere” karşı etkin
koruma sağlar. Nar suyu gibi antioksidan etkisi bulunan portakal, çilek,
greyfurt gibi meyvelerde unutkanlığa iyi gelir ve beyin hücrelerini korur. Nar
suyu ekşi gelirse yarı yarıya suyla karıştırarak içebilirsiniz
Yeşil Çay: Kahvenin yarısı kadar kafein içeren yeşil çay
konsantrasyonu arttırır, ruh halini yukarı taşır ve unutkanlığa iyi gelir.
Antioksidan özellikleri ile beyni ve diğer organları koruyan yeşil çay taze
demlenmelidir, şişelenmiş olarak satılan yeşil çayın etkisi oldukça azdır ve
gıda kimyasalları içerdiğinden yarardan çok zarar verebilir. Yeşil çayı
demledikten sonra sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz.
Koyu Çikolata: Yeşil çay, nar suyu ve turunçgiller gibi
antioksidan etkisi bulunan siyah çikolata hafızanın korunmasına yardımcı olan
besinler arasındadır. Ayrıca içinde bulunan kafein ile konsantrasyonu arttırır
ve enerji verir. Ancak çikolatanın olumlu etkilerinden faydalanabilmek için
%50-%70 arasında kakao içeren bitter çikolatalardan yemelisiniz. Çikolatanın
fazlası yarardan çok zarar verebilir, bu nedenle uzmanlar günde 10-15 gram
çikolata yemenin yeterli olacağını belirtiyorlar.
Ispanak: Folik asit ve mineraller bakımından zengin olan
ıspanak hafızayı geliştirir ve unutkanlığı tersine çevirebilir. Folik asit,
Alzheimer hastalığından korunmak ve yaşa bağlı unutkanlığın tedavisi için
önerilen vitaminler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1 kase çiğ ıspanak
günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık %60’ını karşılar.
Elma: Bir antioksidan çeşidi olan “quercetin” bakımından
zengin elma, kırmızı soğan ve brokoli hafızayı geliştirmek için önerilen
besinler arasındadır. Brokoli aynı zamanda folik asit için iyi bir kaynaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder