12 Mart 2017 Pazar

günlük yazmak


Günlük tutarak mutlu anlarınızı kalıcı hale getirecek, her okuduğunuzda daha mutlu olacaksınız. Bunun yanı sıra, günlük tutmak yaşadıklarımızı unutmamızı engelliyor, hatalarımızı görüp tekrarlamıyoruz. Yazdıklarımızdan yola çıkarak kendimizi daha iyi tanıyor hayatımızı buna göre şekillendiriyoruz. Yaratıcılığımız artıyor. İlişkilerimizi gözden geçirme şansımız oluyor.

 
Günlük tutmak bir şifalanma yöntemi olabilir mi?
Kesinlikle olabilir değil, olmalı. Günlükler çok değerlidir. Sanıyorum bu konuda yaşanan en büyük tedirginlik o günlüğün birisinin eline geçmesidir. O yüzden serbest yazamayabiliriz. Bilmiyorum ne demeli bu konuda ama herkesin günlüğü deşifre olmamıştır. Ben günlük tutmadan yaşayamam. Her gün yazmıyorum günlüğüme. Arada sırada bir şeye yoğun bir duygu taşıyorsam yazıyorum. Genelde yazımı bitirdiğimde daha net bir bakış açısına sahip oluyorum, öfkem varsa azalmış, hatta olayda kendi payımı da görmüş oluyorum. Bazen anlık kızgınlıkların, dönemsel sıkıntıların üzerinde konuşmak ilişkilerimizi daha da kötüye götürebilir. Öyle dönemlerde yazarak dile getirmek bizi rahatlatır ve o ağır dönemin içinden bizim için çok değerli olan ilişkimizi korumuş olarak çıkarız. Günlükler kronik hastalar ve onların ailelerinde hastalığın çaldığı gücü bir derece de olsa geri verebilir. Ortak bir günlük tutarak boşanmadan dönen evlilikler vardır. Günlük iyi bir şeydir.

 
“Günlük” yazmanın bir yararı; insanların, olayları karşısında aldıkları tavırları, hissettikleri duyguları, düşünceleri ve daha birçok şeyleri unutmadan, anında yazarak kaleme almalarıdır. Fotoğrafçıların önemli pozu anında yakalayabilmesi gibi, günlük yazarı da o gün içinde bulunduğu durumu “sıcağı sıcağına” kaydeder. “Söz uçar, yazı kalır” demiş atalarımız. Bugün başımızdan geçen bir olayı veya okuduğumuz bir kitabı bir müddet sonra unutuyoruz. Anlatmak veya yazmak istediğimiz zaman ayrıntıları hatırlayamıyoruz. Önemsiz gibi gördüğümüz ayrıntılar konunun seyrini değiştirebiliyor.

Kendimize yeni bir alışkanlık edinelim. Başlangıçta ara-sıra bile olsa, günlük yazmaya kendimizi alıştıralım. Yazdığımız bilgilerin ileride çok işimize yarayacağına inanalım. Yaptığımız işe önem verelim. Kendimize güvenelim, çalışmalarımıza saygı duyalım. Gün gelir, yazdığımız günlüklerden, başka insanlar da faydalanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder