22 Mart 2017 Çarşamba

kendi kendine spa


Serin yağmur damlaları camlarınızı döverken, buz gibi kar taneleri ağaç dallarını ağırlaştırırken, mum ışığı ve tütsülerin baygın kokusu içinde sıcacık küvetinizde kendi termal konforonuzu yaratmaya ne dersiniz? Aktarlarda bulabileceğiniz ya da evde kendiniz yapabileceğiniz aromatik yağlarla kış günlerini özel cennetinizde geçirebilirsiniz.
Aromaterapinin temelini oluşturan aromatik yağlar, küçük molekülleri sayesinde kolaylıkla havaya karışarak burundaki hassas sinir uçları yoluyla ulaştıkları beyinde bulunan limbik sistemi etkiliyorlar. Bu sistem bizim duygusal davranışlarımızı motivasyonel güdülerimizi kontrolü altında tutuyor. Bu sayede kendi kendinize SPA yaptığınız zaman bir yandan dinlenir ve arınırken; bir yandan da duygularınızı düzenleyebilir ve hatta psikolojik sorunların çözümü için ciddi adımlar atmış olursunuz. Parfümlerde, oda spreylerinde, buhar banyolraında ve aroma lambalarında bol bol kullanıla aroma yağları cilt tarafından da rahatlıkla emiliyor. Buradan lenf sistemi ve kan dolaşımına karışarak tüm vücut üzerinde etki gösteriyorlar. Bu nedenle seyreltilerek masajlarda, banyolarda, kompreslerde ve lapalarda kullanılıyor.
Aromaterapide, bitkilerden genellikle damıtma yoluyla elde edilen aromatik yağlar kullanılıyor. Örneğin yasemin uçucu yağı çiçeklerden, portakal yağı kabuklarından, sedir yağı gövde odunundan, biberiye yağı yapraklarından elde ediliyor.
Bu maddeler aromatik yağlara dolaşım düzenleyici, lenf sistemi uyarıcı, depresyon giderici, kas gevşetici, motivasyon arttırıcı gibi pek çok olumlu özellik katıyorlar. Temel aroma yağları adaçayı, lavanta, ylang-ylang, papatya, İngiliz nanesi, gül, biberiye ve sandal. Susam yağı ve yayoba yağı tüm ciltler için uygun. Havuç yağı ve Hawaii ceviz yağı hücre yenileyici özelliğe sahip. Sarısabır yağı ve çayırnergisi hassas yapılı ciltler için ideal. Buğday özü yağı ve zerdali çekirdeği yağı olgun ciltlere uygun.
Aromatik yağlar masaj sırasından uygulanırken hem beden, hem de duygular etkileniyor. Bu nedenle bu yöntemden sadece dinlenmek için değil; pek çok rahatsızlığı tedavi etmek için de yararlanabilirsiniz. Çünkü aromaterapi yağları ağrılı bölgelerin, duyguların saklandığı tıkanık alanların, yorulan bölgelerin farkına daha rahat varmanız sağlıyor. Bunlarla yapılan masaj sırasında zihin ve beden arasındaki bağlantı daha rahat kuruluyor. Aromaterapi mesajı duyguların, vücut enerjisinin ve organların dengeli hale gelmesine yardım ediyor. Sizi vücutsal ve zihinsel toksinlerden arındırıyor.
Suyun sakinleştirici, temizleyici, düzenleyici etkisine aromatik yağları ekleyince banyoda bir cennet yaratabilirsiniz. Böylece rahatlatıcı, dolaşımı uyarıcı, ağrı giderici, motivasyon artırıcı, konsantrasyon sağlayıcı banyolar yapabilirsiniz.
Her derde deva aromaterapi yağlarıyla evde yarattığınız SPA ortamında pek çok fiziksel ve duygusal sorununuzun da üstesinden gelebilirsiniz: Duyguların rahatça ifade edilebilmesi, kendi değerinizle ilgili sorunlar, tükenmiş ve güçsüz hissetmek, sevgi alışverişiyle ilgili sorunlar, dünyadan soyutlanmış hissetmek, hayattan zevk alamama, motivasyon eksikliği, gelecek, başarısızlık ve ölüm korkuları, panikler, öfke ve kin duygularını dengelemek, yoğun stres, gerilim, endişe, huzursuzluk, uyku, konsantrasyon, hiperaktivite gibi daha pek çok duygusal ve düşünsel sorun, ağrıları gidermek, kas ve eklem ağrılarını iyileştirmek, dokuları iyileştirmek, yaralar ve yanıkların tedavisine destek olarak, kan basıncını dengelemek, birikmiş zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırmak, karaciğer, barsaklar, mide, dolaşım sistemlerin çalışmasını desteklemek, bakteri ve mantar enfeksiyonları, bunlardan bazıları.
“Bedensel Arınma’ isimli kitabın yazarı ünlü detoks uzmanı Jane Scrivner risklere dikkat çekiyor: “Bu yağların hafif olduğunu düşünmeyin. Yanlış bir şekilde ya da fazla kullanıldığında tehlikeli olabilirler. Bunlar sadece güzel kokan maddeler değiller. Ama aynı zamanda akıl, duygular ve beden üzerinde hayli etkili olan güçlü ilaçlar. Yağı sadece kokusunu sevdiğiniz için seçmemelisiniz. Yan etkileri ya da belirgin olmayan ters etkileri nedeniyle zararlı veya tamamen ölümcül olabilirler. Hele hamileyseniz kesinlikle kullanmayın. Ayrıca hiçbir zaman sindirim yoluyla almayın.
Eğer yağ ve kreminizi aktardan ya da doğal bitkisel ürünler satan mağazalardan almak yerine kendiniz yapacaksanız, Maria Treben’in ‘Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık’ kitabından sizin için basit iki teknik: Krem hazırlamak için iki avuç dolusu bitki ince ince doğranır. Yarım kilo hayvan yağı kızgın hale getirilir. Otlar içine atılır. Kısa süre karıştırılır ve ocaktan çekilir. Üstü örtülerek soğumaya bırakılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır. Bir keten bezden filtre edilerek, ılık krem önceden hazırlanan cam kavanozlara konur. Yağ hazırlamak için: Bitkileri bir şişeye, sıkıştırmadan, ağzına kadar doldurun. Üstüne bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak kadar zeytinyağı dökün. 14 gün güneşte veya sıcak yerde dursun. ‘Jane Scrivner’ ev yapımı herhangi bir masaj yağında esas ya da taşıyıcı  yağların oranının her 20 ml. İçin sekiz damladan fazla olmaması gerektiğini söylüyor. Karışım oluştururken dikkat etmeniz gereken başka bir nokta, bu yağların bazılarının daha güçlü oludğu. Onlardan yalnızca iki ya da üç damlaya ihtiyacınız var. aslında her zaman gerekenden azını kullanın. Çünkü aromatik yağdan fazla kullanmak baş ağrısına neden olabilir. Bu yağları banyoda kullanacaksanız sonrasında sabun kullanmayın. Çünkü sabun yağların etkisini azaltır. Genel olarak bir küvet için bir çay kaşığı taşıyıcı ya da dağıtıcı yağa iki ya da dört damla aromatik yağ ekleyin. Su biraz serinleyince hazırladığınız karışımdan bir yemek kaşığı ilave edin. Eğer bu konuyla ilgiliyseniz sağlıklı ve uzun yaşamın sırları konusunda uzman olan Dr. Ender Saraç’ın Ayurveda isimli kitabına da başvurabilirsiniz. Böylece ‘Vata’, ‘Pitta’, ya da ‘Kapha’ tiplerinden hangisi olduğunuzu ve ne tür terapiye ihtiyaç duyduğunuzu test edebilirsiniz.
Hazır Spa Alternatifleri:
Kendi kendine SPA için Dermalogica’nın ve The Body Shop’ün ülkemizde de rahatça bulabilceğiniz ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Dermalogica SPA Body Therapy System ürünleri, banyonuzu vücut terapi merkezine dönüştürmeye hazır. Stres Relief Treatment oil, masaj, banyo terapisi ve cildi nemlendirci aromatik vücut bakım yağı. Suda çözülebilen yağ, organik silikonlar ve yumuşatıcılar sandal ağacı, lavanta, portakal ve adaçayı esansiyal yağ kombinasyonu ile cildi yumuşatıyor ve rahatlatıyor. Doğal temizleyici özlerden çayağacı, limon ve ylang-ylang vücudu rahatlatarak stres azaltıcı bakıma yardımcı oluyor. ‘Hydro Active Mineral Salts’ tüm vücutta kullanılabilen, cildi cilalayan ve rahatlatan, çok amaçlı terapatik deniz tuzlarından oluşuyor. Mineral bakımdan zengin tuzlar, yosun özleri, aromatik esansiyel yağlar, baharatlar ve cildi yumuşatan enzimler, nazikçe ölü deri hücrelerinin sökülmesine yardımcı olarak cilde ultra yumuşaklık sağlıyorlar. Rahatlatıcı sandal ağacı, lavanta, portakal esansiyel yağları cilde ipeksi yumuşaklık kazandırıyor. Tarçın ve zencefil cildi rahatlatırken stresi azaltıcı banyo bakımı sağlıyor. Set, ‘Conditioning Body Wash’ ‘Streamlining Body Toner’ ‘Body Hydrating Cream’ ve ‘Stress Relief Treatment Oil’le tamamlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder