Arı sütü,
  bal arılarının yetişkin kraliçe arılar ile birlikte, larvalarını kullanarak
  salgılamış oldukları bir besindir. İşçi arıların hipofarinks bezlerinden
  salgıladıkları arı sütü, kolonideki tüm larvaların besin kaynağını teşkil
  etmektedir.
Arı sütü,
  işçi arıların kafa kısımlarından salgıladıkları bir sıvıdır. Arı sütü
  salgılandıktan üç gün sonra, erkek ve işçi arılar arı sütü ile beslenmeyi
  bırakırlar fakat kraliçe arı özel olarak beslenmeye devam eder. Bu arı sütü,
  hareketli bir çerçeve yardımı ile kovanın sallanması ve kraliçe arının
  uyarılması ile toplanabilmektedir. Yani arı sütünü toplayabilmek için,
  kraliçe arıyı kullanırız. Çünkü arı sütünün büyük bir kısmını kraliçe arı
  larvalarında saklamaktadır.
İyi
  yönetilmiş bir kovan, 5 ya da 6 alık süreç içerisinde, yaklaşık 500 gram arı
  sütü toplayabilmektedir. Çok çabuk bozulabilen arı sütü, kovan içerisinden
  toplandıktan sonra hemen soğuk depolara taşınmalıdır.
Arı
  sütünün tümü, yaklaşık %67 oranında su, % 12.5 oranında ham protein, az
  miktarda değişik türlerde amino asit, %11 oranında basit şeker
  (monosakkarit), %5 oranında yağ asiti içermektedir. Bir de bunlara ek olarak,
  iz miktarda mineral, bazı enzimler, anti bakteriyal ve antibiyotik bileşenler
  ile, vitamin B5,vitamin B6, iz miktarda vitamin C içermektedir. Arı sütü
  royalaktin adı verilen bir basit protein bileşimine sahiptir. Royalaktin,
  larvaların kraliçe arı şekline dönüşmesini sağlamaktadır.
Arı Sütünün Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Sağlığa
  birçok faydası olan arı sütü, yüksek tansiyonu önler, meme ve göğüs kanseri
  riskini azaltır, kısırlık riskini azaltır ve önler, kolesterolü dengeler,
  östrojen hormonu etkisi gösterir, kansere karşı korur, böbrekleri korur, kan
  şekerini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, epileptik nöbetleri
  yavaşlatır, ayak mantarını iyileştirmeye yardımcı olur, menopoz belirtilerini
  azaltır, antioksidan etki gösterir, beyin faaliyetlerini güçlendirir,
  karaciğer sağlığını korur, iltihap oluşumunu önler, cildi korur tedavi eder,
  kemik sağlığını korur. Arı sütü, vücut için enerji sağlar, stresi önler,
  tırnak ve saçları güçlendirir ve son olarak soğuk algınlığını gidermeye
  yardımcı olur.
1.Tansiyon
Eğer
  yüksek tansiyona (hipertansiyon) sahipseniz, kalp hastalıkları, felç ve
  diyabetik böbrek hastalıklarına çok daha fazla yatkınsınız demektir. Yüksek
  tansiyonun henüz başlarındaki evredeyken, tuz tüketimini azaltmak, fiziksel
  aktiviteler yapmak, yüksek tansiyonun etkilerini azaltacaktır. Bir de doğal
  bazı yöntemlerin yardımı ile yüksek tansiyonu düşürmenin yolları vardır.
  Yapılan birtakım araştırmalara göre arı sütü içermiş olduğu protein
  sayesinde, yüksek tansiyonu düşürmek için uzun vadede etkili bir besin
  kaynağıdır.
Japonya’da
  hayvanlar üzerinden yapılan bir araştırmaya göre arı sütü, düşük sistolik
  tansiyona bağlı olarak gelişen damar daralmasını önlemeye yardımcı
  olmaktadır.
2.Meme Kanseri
Bisfenol A
  ya da BPA, çevresel östrojendir ve meme kanseri hücrelerinin çoğlmasına yol
  açan etkisi bulunmaktadır. Arı sütü ise, bisfenol A ya da BPA etkisini
  engellemeye yardımcı olan anti-çevresel östrojen özellik göstermektedir.
Japonya’da
  bir grup bilim insanının yapmış olduğu araştırmaya göre, arı sütü meme ve
  göğüs kanserini önlemeye yardımcı bir besin kaynağıdır. Çevresel östrojeni
  ise aslında her gün bir şekilde vücudumuza almaktayız. İçtiğimiz su, kozmetik
  ürünler, plastik ürünler ve bazı yiyecekler, vücudumuzda çevresel östrojenin
  birikmesine yol açmaktadır. Arı sütü, bu gibi zararlı bileşenlere karşı
  vücudumuzu korumaktadır.
3.Kolesterol
Yüksek
  kolestrol, kalp hastalıkları, kardiovaskuler rahatsızlıklar ve felç gibi
  durumların oluşmasına sebep olan en büyük etkenlerden biridir. 2007 yılında
  bir araştırmaya göre, 4 hafta boyunca alınan 6 miligram arı sütü, kandaki
  düşük yoğunluklu lipoprotein düzeyini yani kandaki kötü kolestrol düzeyini
  azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Japonya’da
  bir grup bilim insanın 15 gönüllü üzerinde yapmış olduğu araştırmalara göre,
  gönüllülerden yarısına 4 hafta boyunca her gün 6 gram arı sütü verilmiş,
  diğer yarısına da verilmemiş. Araştırma sonucunda, arı sütü tüketimi yapan
  gönüllülerin, kanlarındaki kötü kolestrol düzeylerinin azaldığı, arı sütü
  tüketimi yapmayan gönüllülerin ise, kanlasındaki iyi kolestrol değerlerinin
  değişmediği gözlenmiştir.
Diğer
  yapılan bazı araştırmalara göre ise, 2 ile 11 hafta boyunca tüketilen arı
  sütü, yüksek kolestrolü olan kişilerin kalarındaki kötü kolestrol
  düzeylerinin düştüğü gözlenmiştir.
4.Kan Şekeri
Japonya’da
  yapılan birtakım araştırmalara göre arı sütü, kan damarlarının daralmasını
  önlemektedir ve kandaki insülin ile trigliserid seviyesini düşürmektedir.
  İnsülin direncini engellemeye yardımcı olan arı sütü, insülin benzeri
  aktivite göstermektedir. Bundan dolayı, kandaki şeker seviyesi düşük olan
  kişiler, arı sütü tüketerek, doğal yöntemler ile kan şekerlerinin seviyesini
  düzenleyebilir ve koruyabilirler.
5.Östrojen Hormonu
2010
  yılında yapılan bir araştırmaya göre, arı sütü östojen benzeri etkiler
  göstermektedir. Arı sütü, üç farklı yağ asiti içermektedir ve östrojen
  reseptör etkisi yardımı ile, meme ve rahim ağzı kanserine sebep olan
  hücrelerin etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır.
6.Böbrek Sağlığı
Kemoterapi
  tedavisi gören kişilerin, vücuda zararlı olan etkilerinden vücudu koruyan bir
  organ olan böbrekler, arı sütü tüketimi yardımı ile daha iyi işlev
  göstermektedir. Türkiye’de Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde yapılan bir
  laboratuvar araştırmasına göre, kemoterapi tedavisi sırasında kullanılan
  sisplatin adı verilen ilacın, böbreklerden süzülürken zararlı etkilerini
  kaybetmesine yardımcı olmaktadır.
Genel
  böbrek sağlığı açısından da faydalı olan arı sütü, düzenli olarak ve dozunda
  kullanıldığında, sağlığa olan faydaları oldukça etkili olacaktır.
7.Kemik Sağlığı
Bir grup
  Japon bilim insanı arı sütü hakkında birtakım araştırmalar yapmışlardır ve
  arı sütünün kemik sağlığını desteklediğini tespit etmişlerdir. Arı sütü,
  osteoporoz üzerinde yararlı etkiler göstermektedir ve kemikler için gerekli olan
  kalsiyumun emilmesine yardımcı olmaktadır. Kemiklerin güçlenmesi ve
  sağlamlığını koruması için önemli bir gıda olan arı sütü, birçok kemik
  hastalığı riskini önlemektedir. Özellikle ailesinde kemik hastalığı olan
  kişiler yani genetik olarak risk grubunda olan kişiler, arı sütü tüketimine
  daha çok özen göstermelilerdir.
8.Cilt
Japonya’da
  Nihon Üniversitesi, Farmakoloji Bölümü’nden bilim insanlarının yapmış olduğu
  araştırmalara göre arı sütü, yaraların iyileşmesine yardımcı olmaktadır ve
  yaraların çoğalmasını önlemektedir. Anti iltihap özelliği ile arı sütü, doku
  bozulmalarının tedavisinde etkili bir besin kaynağıdır. Arı sütü içermiş
  olduğu özel besin kaynakları ile ve vitaminler yardımı ile, cildin
  yenilenmesini sağlayan, nükleik asit, enzimler, dekonik asit ve hormonların
  üretilmesini destekler.
İçermiş
  olduğu, vitamin B1, B2, B3, B5, vitamin B6 ve asetil kolin ile çinko minerali
  sayesinde arı sütü, cildin kolojen dokusunu korumaya yardımcı olur. Günlük
  500 miligram değerinde 3 adet kapsül şeklinde ya da bir çeyrek tatlı kaşığı
  oranında tüketilen arı sütü, cildin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
9.İltihap
Yapılan
  birçok bilimsel araştırma, kronik iltihap oluşumunun, kalp hastalıklarının,
  artrit, Alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerinin kökenini oluşturduğunu
  göstermektedir. Japonya’da bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalara
  göre arı sütü, anti iltihap özelliği göstermektedir ve iltihap oluşumunu
  önlemektedir.
Ailesinde,
  kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı geçmişi olan kişiler bir doktor gözetiminde
  arı sütü tüketerek, risk grubu olmaktan kurtulabilir ve sağlıklı bir yaşam
  sürebilirler.
10.Karaciğer
Karaciğer,
  vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı ilerlemesi için önemli bir görev
  üstlenmiş bir organdır. Karaciğer kanserine sebep olan birçok toksin maddenin
  karaciğer içerisinde birikmesini engelleyen arı sütü, karaciğeri ve karaciğer
  sağlığını korur. Arı sütü, karaciğerin üretmiş olduğu toksin maddelerin
  zararlarını indirgemeye yardımcı olur.
11.Beyin Sağlığı
Taze arı
  sütü, zihni canlandırır ve zihne berraklık verir. Japonya’da bir üniversitede
  fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, farelere önce beyin
  hücrelerine zarar veren öldüren toksin bir bileşik verilmiştir. Daha sonra
  ise aynı farelere, arı sütü verilmiştir. Bu durumda, tekrardan arı sütü
  verilen bu farelerin beyin hücrelerinin yenilendiği ve bilişsel
  aktivitelerinin canlandığı gözlenmiştir. Sonuç olarak arı sütü, beyin
  fonksiyonlarını destekleyen ve geliştiren bir besin kaynağıdır.
12.Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık
  sistemini düzenleyici etkisinden dolayı arı sütü, Japonya’daki bir grup bilim
  insanı tarafından, bağışıklık sistemi için faydalı bulunmuştur. Bağışıklık
  sisteminin otomatik olarak kendini savunmasını sağlayan arı sütü, romatizma
  artrit gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
Fareler
  üzerinden yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, fareler lupus almaya
  yatkınlardır ve lupus, bağışıklık sistemi sağlığını bozan bir bileşendir.
  Buna göre, arı sütü verilen farelerde lupus üretimi azalmıştır ve bu
  farelerin bağışıklık sistemleri güçlenmiştir.
Ayrıca arı
  sütü, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören kişilerin zayıflamış olan
  bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Arı sütü, vücuda
  yerleşmiş olan virüs ve bakteriler ile mücadele eder, özellikle HIV virüsü
  olan hastaların bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
13.Antioksidan
Antioksidan,
  kalp hastalıkları, kanser ve diğer bir çok hastalığın oluşmasını engelleyen
  bir bileşendir. Antioksidan içeren besinleri tüketmek, bu gibi hastalıkların
  ilerlemesini durdurmaktadır ve hücreleri yenilemektedir. Vücutta biriken
  serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan antioksidanlar,
  hücrelerin yenilenip yaşamsal faaliyetlerini daha düzgün yapmalarına yardımcı
  olur.
14.Menopoz
Arı
  sütünün yapısında bulunan bitki hormonları, östrojenik hormonların etkilerini
  canlandırır. Arı sütü, menopozun semptomları olan, yorgunluk, vajinal
  kuruluk, idrara çıkamama ve baş ağrısı gibi etkileri azaltır. Menopoz
  döneminde gözlenen kemik erimesi gibi kemik rahatsızlıklarının gelişmesini önleyen
  arı sütü, östrojen hormonu seviyesini korumaya yardımcı olabilir.
15.Kanser
İlaçların
  ve tıbbin gelişmesine rağmen, hala kanserin kesin bir tedavisi
  bulunmamaktadır. Arı sütü, kanser ile mücadelede oldukça etkili doğal bir
  tedavi yöntemi olabilmektedir. 2009 yılında Japonya’da yapılan bir
  araştırmaya göre, dozunda ve yeterli miktarda alınan arı sütü, kansere sebep
  olan hücrelerin ve yine kansere yol açabilecek tümörlerin çoğalmasını
  engeller.
16.Kısırlık
Spermlerin
  zayıflaması ve hareketlerinin yavaşlaması, genellikle erkeklerde kısırlığa
  yol açmaktadır. Yapılan birtakım araştırmalara göre, arı sütü spermlerin
  aktivitelerini artırır. Kadınlarda da vajinal aktiviteleri iyileştiren arı
  sütü, doğurganlığı artırır ve kısırlığı önler.
17.Regl
PMS ya da
  pre menstrual semptomlar, regl öncesi kadınlarda gözlenen birtakım ağrı,
  bulantı, sinir bozukluğu, duygusallık ve yorgunluk gibi etkilerin adıdır. Arı
  sütü, regl öncesi şişkinlik ve PMS etkilerini azaltır ve adet döngüsünü
  düzenlemeye yardımcı olur.
18.Epileptik Nöbetler
Arı sütü,
  epileptik nöbetleri belirgin bir şekilde azaltır. Arı sütü, özellikle
  epilepsi hastalarının geçirmiş olduğu nöbetlerin etkisini azaltır.
Arı
  sütünün yapısında bulunan L-HTP adı verilen bir bileşen, hem epileptik
  nöbetlerin şiddetini azaltır hem de adrenalin ve troyid hormonlarını
  dengelediği için, depresyon, kaygı bozukluğu, korku, sinirlilik gibi
  psikolojik durumların da iyileşmesine yardımcı olur. Arı sütü iyi ve kaliteli
  bir uyku için de ideal bir besin kaynağıdır.
Fazla Miktarda Arı Sütü Tüketmenin Bir Zararı
  Olabilir Mi?
- Polenlere, bal arılarına ya da bala karşı alerjisi olan kişiler ve astım hastaları, arı sütü tüketmeden önce mutlaka ama mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Çünkü bu gibi alerjik durumları olan ya da astımlı kişiler için arı sütü, ölümcül ve ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
 - Bazı hassas yapıya sahip kişilerde çok fazla arı sütü tüketimi, dermatolojik olarak, akut astım, aşırı duyarlılık gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
 - Arı sütünün fazla miktarda tüketilmesinin bir etkisi de aşırı kilo almak olabilir.
 - Arı sütü östrojen hormonu etkisi gösterdiği için, regl döneminde çok fazla kanamaya yol açabileceği için, kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır.
 - Çok fazla miktarda tüketilen arı sütü, karın ağrısı ve kanlı ishale sebep olabilmektedir.
 - Hamile ve emziren kadınların arı sütü kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
 - Fazla miktarda arı sütü tüketmek, tansiyonu çok fazla miktarda düşürebilmektedir. Eğer zaten çok düşük tansiyona sahipseniz, arı sütü tüketmeden önce dikkatli olunuz.
 
Besin Değerleri
1 tatlı
  kaşığı arı sütü için besin değerleri şu şekildedir;
- Kalori: 36
 - Sodyum: 0 mg
 - Toplam yağ: 0 g
 - Potasyum: 0 mg
 - Doymuş: 0 g
 - Karbonhidrat: 8 g
 - Poli doymamış yağ: 0 g
 - Lif: 0 g
 - Mono doymamış yağ: 0 g
 - Şeker: 6 g
 - Trans yağ: 0 g
 - Protein: 0 g
 - Kolestrol: 0 mg
 - Vitamin A: 0%
 - Kalsiyum: 0%
 - Vitamin C: 0%
 - Demir: 0
 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder