Besin değeri
olarak zengin olan kabak, çok çeşitli şekillerde üretilmektedir. Bir meyve
olarak kabul edilen kabağın doğal çıkış bölgesi Yeni Dünya kıtalarıdır. Kabak
çok farklı çeşitlerde yiyecek olarak kullanılmaktadır. Kabağın meyvesi ve
tohumları uzun süreliğine saklanabilmektedir. Balkabağının aksine, kabağın
kabukları oldukça incedir ve yenilebilir özelliktedir. Hafif şekerimsi bir
lezzete sahip olan kabak, haşlanmış olarak, kızartılarak ya da fırınlanarak
yenilebilmektedir.
Dünya
genelinde kabak üretiminde ilk sırayı Çin, ikinci sırayı Hindistan, üçüncü
sırada ise Rusya almaktadır. Rusyayı, Amerika, İran, Mısır, Meksika, Ukrayna,
İtalya ve Türkiye takip etmektedir.
Kabak
fitokimyasal bileşenler içermektedir. Kabağın içinde yer alan fitokimyasal
bileşenler; alkaloidler, flavonoidler, palmitik asit, oleik ve linoleik asit
gibi fitokimyasal maddelerdir. Kabak aynı zamanda, vitamin A, vitamin C,
potasyum, lif, niasin, folik asit ve demir içermektedir. Hiç kolestrol
içermeyen kabak, ideal bir diyet yiyeceğidir.
Kabak
çekirdekleri de yenilebilen bir bitkisel besin kaynağıdır. Bu yönü ile kabak,
hem sağlığa faydalı hem de çok çeşitli lezzetlere sahip bir besin kaynağı
olmaktadır.
Kabağın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Zengin bir
besin kaynağı olan kabak, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkisel
gıdadır. Kabak; kalp sağlığını korur, kanser ile mücadelede yardımcıdır, göz
sağlığını korur, regl öncesi duygusal gerginliği azaltmaya yardımcı olur,
yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur, astımı önler, diyabeti kontrol
eder, saç ve cilt sağlığını destekler, bağışıklık sistemini korur, kolestrol
seviyesini düşürür, kilo vermeye yardımcıdır.
1.Kalp Sağlığı
Sarı renkli
kabak, çok az miktarda yağ içerir ve hiç kolesterol içermez. Bir kap kabak,
yaklaşık 0.2 g yağ içerir. Eğer, vücudunuza yağ ve kolestrol alımını
keserseniz, kalp hastalıkları riskinizi düşürmüş olursunuz. Çok çok az miktarda
yağ ve bol miktarda magnezyum içeren kabak, kalp krizi riskini azaltmaya
yardımcı olur. Kabağın içeriğinde bulunan folat vitamini de, kalp krizi riskini
azaltmaya katkıda bulunur.
2.Tansiyon
Zengin
potasyum içeriği ve magnezyum içeriği sayesinde kabak, yüksek tansiyonu
azaltmaya yardımcı olur.
3.Kolesterol
Kabağın
bileşiminde bulunan vitamin C ve beta karoten, kolestrolü düzenler. Damarların
çeperlerine olumsuz etki yapan kolestrolün etkisini azaltmaya yardımcı olur.
4.Kanser
Yapılan
çalışmalara göre, A vitamini bakımından zengin olan gıdalar, özellikle akciğer
kanseri ile mücadelede önemlidir.
Antioksidan
bakımından zengin olan kabak, serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına
katkı sağlamaktadır. Yüksek beta karoten içeriği ile kabak, kanser hücrelerinin
sebep olduğu, hücrelerde biriken kimyasal madde kirliliğini temizlemeye
yardımcı olur. Kabağın içeriğinde bulunan C vitamini ise, kanserli hücrelerin
çoğalmasını önlemektedir.
Japonya’da
yapılan araştırmaya göre, beta karoten içeriği yüksek olan kabak, kolon kanseri
gelişimini önleyici etki göstermiştir.
Genç
erkekler için prostat kanserini önleyici etki gösteren beta karoten,
kabağın içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.
5.Katarakt
Kabağın her
çeşidi özellikle balkabağı, lutein ve zeaksantin pigmentleri bakımından zengin
doğal bir besin kaynağıdır. 2008 yılında sonuçlanan bir araştırmada, 35000 den
fazla kadın, yaklaşık olarak 10 sene boyunca takip edilmiştir. 35000 kadın,
düzenli olarak kabak tükettiklerinde, katarakt risklerinin yaklaşık %18
oranında azaldığını göstermiştir.
6.Safrakesesi Taşı
Yüksek
trigliserid seviyesi, iyi kolestrol (HDL) seviyesinin azalmasına sebep olur. Bu
durum ise, safrakesesinde taş oluşumu riskini yükseltmektedir. Magnezyum
minerali ise, bu riskli durumu ortadan kaldırmaktadır ve kabak içeriğinde bol
miktarda magnezyum içermektedir. Bir kap yani yaklaşık olarak 250 ml
miktarındaki kabağın, safrakesesi taşı oluşumu riskini tahminen % 28 oranında
düşürmektedir.
7.Astım
Bilim
insanları tarafından, yüksek miktarlarda beta karoten tüketen kişilerde, astım
görülmesi ihtimalinin çok daha düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle
turuncumsu renkli bitkisel besinlerde çok miktarda bulunan beta karoten, çok
iyi bir antioksidan özelliğe sahip bir maddedir. Kabak dışında, beta karoten
miktarı yüksek olan bitkisel besinler şu şekildedir; papaya, brokoli,
balkabağı, havuç ve kavun.
8.Göz Sağlığı
Birçok
açıdan sağlığa faydası olan kabak, yüksek beta karoten ve lutein içeriği
sayesinde, görme kaybına sebep olan maküler dejenerasyonu önlemektedir. Kabak,
çok daha keskin ve iyi görmenize de yardımcı olmaktadır.
9.Regl Öncesi Gerginlik
Kabak zengin
manganez içeriğine sahip bir besin kaynağıdır. Yapılan klinik testlere göre,
kadınlar, günlük düzenli olarak, yüksek miktarda manganez tükettiklerinde, regl
dönemlerinde, ruhsal açıdan daha iyi hissetmektedirler. Ayrıca, regl
dönemlerinde yaşanan ağrı ve krampları çok daha az miktarda hissetmektedirler.
10.Diyabet
Bir kap
kabak 6,6 gram lif içermektedir. Kadınlarda günde 21-25 gram, erkeklerde ise
günde 30-38 gram miktarında tüketilen kabak, günlük lif ihtiyacınızı
karşılamaktadır. Lif ise, diyabet 1 için kan şekerini düşürmeye yardımcı
olurken, diyabet 2 için ise, kan şekerini, lipid ve insülin seviyesini
ayarlamaya yardımcı olmaktadır.
11.Bağışıklık Sistemi
İyi bir C
vitamini ve beta karoten kaynağı olan kabak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini
destekler. Bazı çalışmalar ise, yüksek lif içeriği yardımı ile kabağın,
bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir.
12.Kabızlık ve Şişkinlik
Sindirim
sistemini düzenlemeye yardımcı olan lif, kabağın yapısında bol miktarda
bulunmaktadır ve lif, aynı zamanda, kabızlık ile şişkinlik gibi rahatsızlıklar
için faydalı olacaktır.
13.Vitamin
Kabağın
içeriğinde bulunan beta karoten, vücudumuzda A vitamini yapıcı etki
göstermektedir. A vitamini ise başta göz sağlığı olmak üzere, kemik sağlığını
ve yeniden yapılanmasını desteklemektedir.
14.Saç Sağlığı
Yüksek A
vitamini içeriği sayesinde kabak, saçta meydan gelen kuruma ve yıpranmayı
gidermektedir. Kabak, saçın uzamasını hızlandırır ve saçı besler. Saçın
ihtiyacı olan kolojen gereksinimini %50 oranında sağlayan kabak, saçın esnek
yapısını korur.
15.Cilt Sağlığı
Kabak,
yüksek A vitamini içeriği sayesinde ciltte oluşan kuruma ve yıpranmayı
gidermektedir. Kabak, cildi besler ve kurumasını önler. Cildin ihtiyacı olan
kolojen gereksinimini %50 oranında sağlayan kabak, cildin esnek yapısını korur.
16.Sağlıklı Kemikler
Kabak, kemik
sağlığını ve sağlamlığını artırıcı etki göstermektedir. Kemiklerin çalışma metabolizması
için gerekli olan, vital kalsiyum ve magnezyumu karşılayan kabak, kemik yapıcı
enzimlerin çalışmasını da olumlu yönde etkilemektedir.
17.Lenfatik Fonksiyonlar
Kabağın
içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olur .
Bu durum ise, vücut sıvılarında bulunan lenfatik fonksiyonları zenginleştirir.
Fazla Kabak Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
- Kabağın şimdiye kadar henüz bilinen bir alerjik etkisi olmamasına rağmen, hamile ve emziren kadınların, kabak tüketim miktarlarını arttırmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
- Çok fazla kabak tüketimi vücutta oksalat miktarını artıracağı için, böbrek taşı ya da safrakesesi taşı oluşumuna sebep olabilmektedir.
- Eğer bir ilaç kullanımı söz konusu ise, kabak tüketimi miktarı yükseltilmeden önce, doktora danışılması faydalı olacaktır.
Besin Değerleri
113 gram
kabak için besin değerleri şu şekildedir;
- Kalori: 18
- Toplam yağ: 0.2 g
- Kolestrol: 0 g
- Sodyum: 2 mg
- Poasyum: 296.06 mg
- Karbonhidrat: 3.8 g
- Lif: 1.2 g
- Şeker: 2.5 g
- Protein: 1.4 g
- A vitamini: %5
- C vitamini: %32
- Kalsiyum: %2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder