3 Şubat 2015 Salı

Çikolata kokulu Salzburg



Avusturya'nın Viyana'dan sonra en çok turist çeken şehri Salzburg'u sevmek için 10 güzel neden

Yılda sekiz milyona yakın turisti ağırlayan Salzburg, Mozart'ın şehri. Şehir, sakin insanları, yemyeşil doğası, tarihi ve Barok mimarinin en güzel örnekleriyle gelenleri büyülüyor.

1 Trafik yok denecek kadar az


İstanbul-Salzburg uçuşu yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Salzburg Havaalanı şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta. Trafik sorunu yok denecek kadar az.

2 Sihirli Flüt eşliğinde yemek

1200 yılı aşkın süredir hizmet veren Stiftskeller St. Peter'daki Mozart Akşam Yemeği Konseri, görkemli bir salonda gerçekleşiyor. Şık kıyafetli konuklar dev şamdanlarla süslü masalarda otururken müzisyenler ise süslenmiş çam ağacının altında performanslarını gerçekleştiriyor. Gece boyunca Figaro'nun Düğünü'nden Sihirli Flüt'e Mozart'ın ünlü eserlerinden parçalar eşliğinde Avusturya mutfağının geleneksel yemeklerini tatma fırsatı buluyorsunuz.

3 Ferforje tabela geleneği

Salzburg'un eski şehir bölümündeki Getreidegasse sokağındaki dükkânların hemen hemen hepsinin üzerinde demir ferforje tabelalar var. Şemsiye satan mağazanın üzerinde şemsiye objesi, giyim mağazalarının üzerinde ise kadın-erkek figürü bulunuyor. Bu tabelalar zamanında okuma yazma oranı düşük olan bölgede halkın dükkânlarda ne satıldığını anlamaları için yapılmış.

4 Mozart'ın doğduğu ev

Mozart'ın doğduğu evi gezmeden olmaz. Günümüzde müze olarak kullanılan beş katlı binada Mozart'ın dört yaşında çalmaya başladığı piyanosundan kişisel eşyalarına çok sayıda ayrıntıyla karşılaşılıyor. Ayrıca müzisyenin ne kadar hızlı beste yapabildiğinin kanıtı, notaların çalakalem yazıldığı sayfalar ve bunların öğrencileri tarafından saatler süren çalışmayla temize geçirilmiş hallerini görmek de şaşırtıcı.

5 İhtişamlı Salzburg Kalesi

Fünikülere binip 1077 yılında başpiskopos Gebhard tarafından yaptırılan Salzburg Kalesi'ne çıktığınızda muhteşem bir manzara ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Orta Avrupa'nın en büyük kalesi birçok savaş görmesine rağmen bugüne kadar hiç fethedilememiş olmasıyla ünlü. Kaleyi gezerken dik merdivenlerden çıkıyor, dar koridorlardan geçiyor, adeta Salzburg'un geçmişinde gezintiye çıkıyorsunuz. Kalenin hemen girişinde yer alan Panorama adlı restoranda Avusturya'nın geleneksel tatlılarından Sacher Cake yiyebilirsiniz. Bu keki, çikolatası yoğun bir pasta olarak düşünebilirsiniz. Yanından krema ile servis ediliyor.

6 Yürüyüş yapın bisiklete binin

Salzach nehri, şehri ikiye ayırıyor. Nehrin kenarında yürüyüş yapıp, bisiklete binebilir ya da sabahları koşabilirsiniz. İki yakayı birbirine bağlayan köprülerde yürümek de çok keyifli.

7 Sanat müzesindeki restoran

Salzburg Modern Sanat Müzesi'nin terasında son derece modern bir restoran olan Mönchsberg 32 bulunuyor. Kırmızı rengin hâkim olduğu restoran geyik boynuzlarıyla süslü tavanıyla dikkat çekici. Manzara yine müthiş. Burada servis edilen zencefilli ve havuçlu çorbanın tadını unutamayacaksınız.

8 Orijinal Mozart çikolatası

Orijinal Mozart çikolatasını gümüş üzerine mavi baskılı jelâtininden anlayabilirsiniz. Bu çikolata Salzburg'ta sadece dört dükkânda satılıyor.

9 Yılbaşı ruhu şehri sarıyor

Alp dağları eteklerine kurulu Salzburg'ta yılbaşı ruhu günler öncesinden şehri sarmaya başlıyor. Ağaçlar, dükkânlar süsleniyor, gün boyunca mini konserler veren gruplar karşınıza çıkıyor. Domplatz'ta kurulu Noel pazarında yılbaşı süsleri, dekoratif objeler, geleneksel el sanatları ürünleri, takılar satılıyor. Turistler kadar yerel halkın da ilgi gösterdiği pazarı gezerken punç ve sıcak şarap içmek bir gelenek haline gelmiş.

10 Şnitzelin en lezzetlisi burada

Avusturya mutfağının en ünlü lezzeti şnitzel elbette. Dana eti incecik hale getirilip yapılıyor ve haşlanmış patates ile servis ediliyor. En güzel örneğini K&K Restaurant'ta yiyebilirsiniz. Ziyafeti apfelstrudel ile noktalayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder