12 Eylül 2015 Cumartesi

beslenme


Midye (Sinir sistemi ve Bağışıklık Sistemi İçin): Midyenin içerdiği iyot beynimizin işleyişini canlandırıyor. Düşük kalorili midyenin bir düzinesinde yalnızca 110 kalori bulunuyor. Dahası, biftek kadar protein içirirken, biftekten on misli daha az oranda yağ içeriyor. Yine midyede bulunan amino-asit türevi torin, yorgunluk giderici özelliğe sahip. 100 gr midyedeki 20-30 mg çinko, bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir oligo-element. Bununla da kalmıyor, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum bakır ve demir ihtiyacımızı da karşılıyor midye.
Kırmızı Şarap (Hücrelerin Yaşlanmasına, Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı): Fransız ve Amerikalı araştırmacıların açıklamalarına göre, şarabı yüksek düzeyde tüketen Fransızlarda, diğer gelişmiş ülkelerin insanlarına göre, daha az oranda kalp ve damar hastalıklarına rastlanıyor. Aşırıya kaçmadan, düzenli olarak tüketilen şarap (günde en fazla dört kadeh), damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin oranını yüzde 60’lardan yüzde 15’lere düşürebiliyor. Bunu nasıl başarıyor? Alkol kanı akışkan hale getiriyor. Ayrıca siyah üzümde bulunan moleküller antioksidan özellikler taşıyorlar. Şaraptaki tanen maddesi, mide ve bağırsaklardaki bakterileri yok ederek, sindirim sisteminde etkili oluyor.
Kaz Ciğeri (Kalp İçin): Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kaz ciğeri ve yağını bolca tüketenlerin, az yada hiç tüketmeyenlere göre, enfaktüs geçirme oranları iki misli daha düşük; çünkü doymamış yağ oranı yüzde 25.2.  Kaz ciğerinde bulunan fosfor (100 gramda 190 mg) kemiklerin oluşumunu ve güçlenmesini, potasyum ise (170 mg) kalp ritminin düzenlenmesini sağlıyor.
Çikolata (Enerji ve Atardamarlar İçin): Özellikle sahip olduğu magnezyum (100 gramda 140 mg), potasyum, flüor ve demirle, ayrıca enerji ve neşe kaynağı olma özelliğiyle çikolata, küçük-büyük, herkesin yaşamında önemli bir yer tutuyor. Besin değeri çok yüksek olan çikolatanın içerdiği kafein, kakaonun bir tür uyarıcı olduğunu gösteriyor. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların çalışmasını hızlandırıyor; antidepresan özelliğe sahip moleküller içeriyor. Üstelik yüzde 34’lük doymamış yağ oranıyla da zararlı kolestrolün düşmesine yardımcı oluyor. Yüzde 70 ve üzeri kakaodan oluşan “bitter” çikolatayı tercih etmezinde yarar var, çünkü bitter çikolatanın kalorisi, sütlüye göre daha düşük.
Şampanya (Moral Yükseltmek ve Sindirim İçin): Şampanyanın içeriğindeki alkol ile molekülün muhteşem alaşımı (600 çeşit molekül) hem vücut, hem de beyin için çok yararlı: Lityum (antidepresan),  magnezyum (Antistres), saçları ve tırnakları güçlendiren kükürt, hücrelerin yaşlanmasını geciktiren selenyum ve sindirimi kolaylaştıran karbonik gaz.
Kabuklu Deniz Ürünleri (Dokuların Diriliği ve Vücut Formu İçin): İçlerinde çok az miktarda yağ barındıran kabuklu deniz ürünleri, adeta mineral ve oligo-element deposudur: Bakır, iyot, demir, magnezyum ve çiğ oldukları taktirde C vitamini. Buna karşın protein yönünden balık kadar zengin değiller (yüzde 10-15 protein). Bu ürünlerde düşük oranda bulunan lipit, ne yazık ki onlara eşlik eden mayonez ve tereyağı yüzünden sıfırlanıyor. Mümkünsü sade yemeğe gayret edin.
Mandalina (Toksinleri Atmak İçin): 100 gr. mandalina 126 mg potasyum, 11.6 gr karbonhidrat, 49 mg kalsiyum ve 31 mg C vitamini  içerir. Taze olarak tüketildiğinde besin değerinde herhangi bir değişme olmaz. Ancak, tatlandırıldığında, besin değeri düşer. Turunçgiller ailesinden olan mandalinada bulunan “Tanjeretin” isimli molekül, organizmadik kanserojen ve toksik maddelerin yok olmasını sağlar. Rahat ve huzurlu bir uyku için, akşam yatmadan önce bir iki mandalina yemekte yarar var.
Somon (Atardamarlar İçin): Somon, diğer tüm balıklar gibi, sığır ve koyun etinden çok daha az yağlı; 100 gramında 180 kalori var. Balıktaki lipit, içerdiği doymamış yağ sayesinde, yararlı kolesterol oranını yükseltiyor. Bu da kalp ve damar hastalıkları, aşırı şişmanlık ve bazı sindirim sisteminde oluşabilecek kanser riskinin ortaya çıkmasında önleyici rol oynuyor. Bu arada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Somon füme yerine, salamura yapılmış çiğ somonu tercih etmelisiniz. Çünkü, fazla miktarda tüketilen füme besinler kanser riskini artırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder