8 Eylül 2015 Salı

gücün rengi toz pembe


Kızlar mavi, erkekler pembe giyerdi
Kızlara pembe, erkeklere mavi giydirilmesi, 20.yüzyılın başına dayanıyor. 19.yüzyıl kaynakları, bebek ve çocuklara beyaz giydirildiğini gösteriyor. Bunun sebebi çok yıkanmaları ve renklilerin bu işleme dayanamaması. The Sears, Roesuck kataloğunda çocukların beyaz giydiği görülüyor. Mavi ve pembe yıkandığında solmayan kimyasal boyaların bulunmasıyla nüfuz ediyor. Kız çocuklara pembenin uygun görülmesi ilk kez Küçük Kadınlar kitabında, Amy’nin Daisy’ye pembe, ikizi Demi’ye ise mavi kurdele takmasıyla oluyor. Ancak kızların pembe giymesi, 1940’lara kadar yaygınlaşmıyor. 1918’de erkeklerin pembe, kızların mavi giymesi gerektiği iddia ediliyordu. Kataloglarda “Genel kural erkeklerin pembe, kızların mavi giymesidir. Pembe güçlü bir renktir, erkeğe daha uygundur. Mavi zariftir, kızlara çok yakışır” deniyordu. Çünkü pembe, kan ve kavga gibi sembollerle özdeşleştiriliyordu. Kıyafet üreticileri erkeklere pembe, kızlara mavi kıyafetler yapadursun, kartpostalcılar erkekler için mavi, kızlar için pembe kartlar basıyor, giyim sektörünü çileden çıkarıyordu. Tartışma, 1939’da Parents dergisinin anketiyle biraz duruldu. Aileler de kızlarına pembeyi, oğullarına maviyi uygun görüyordu. 50’lere gelindiğindeyse pembe artık kızların rengiydi.
En ünlü araba
En çok bilinen pembe otomobil, Elvis Presley’e aittir. 1955 yapımı 60 serisi pembe Cadillac, halen Memphis’deki Graceland Müzesi’nde sergileniyor. Daha önce de aynı renkte otomobiller kullanan Elvis Pembe Cadillac’ını aslında annesi için almış, o kullanmayınca da kendi kullanmaya başlamıştır.
Pembe Cadillac’ın en bilinen popüler kültür yansımaları ise şunlar:
Pink Cadillac (albüm) John Prine-1979
Pink Cadillac (şarkı) Bruce Springsteen-1983
Pink Cadillac (şarkı) Natalie Cole-1988
Pink Cadillac (film) – 1989
Doğanın Büyüsü – Sakura Zensen
Sakura Cherry blossoms veya Türkçe mealiyle kiraz ağaçları. Japonya’nın simgesi olan bu pembe çiçekli ağaçlar, romantizmin doğaya yansıması sayılıyor. Ağaçların çiçeklerini açtığı sürece Sakura Zensen ismi veriliyor ve Japonya’da festivallerle kutlanıyor. Yeni başlangıçları temsil eden Sakura Zensen döneminde Japonlar hanami (çiçek gözlemciliği) yapmak için en doğru noktayı arıyor, en güzel kiraz ağacının altında kendilerine özel gözlem noktalarının seçiyor. Sake eşliğinde yapılan piknik ve kutlamalarla yalnızca Japonlar değil, yabancı turistler de eşlik ediyor. Bu büyüleyici doğa olayına tanık olmaya her yıl dünyanın dört bir yanından yüz binlerce yabancı turist geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder