9 Aralık 2015 Çarşamba

yeni yıl güzellikleri


Yeni yıl güzellikleri
Aralık ayıyla birlikte tabiat bir uykuya dalarken, insanların umutları yeşerir. Bu gelmek üzere olan yeni yılın heyecanıdır. Yeni bir yıla girerken ümit etmek için elinizde tüm sayfaları temiz bir ajandanız vardır, bir yıl daha büyürken, eski hataları temize çekebilirsiniz. Hepinize mutlu seneler!
Kestane
Nat King Cole’un muhteşem sesiyle yorumladığı Christmas Song’un ilk cümlesinde ateşte kızaran kestanelerden bahsediliyor. Kestane aslında tüm kışa yakışan ama yılbaşı ritüelleriyle daha çok ilişkilendirilen bir yiyecek. İster çikolatalı fondünüze batırın, isterseniz yılbaşı hindisini doldurduğunuz pilavda kullanın ama kestaneden şaşmayın. Kestanen yüksek besin değeri sayesinde kan dolaşımını düzenlediğini, vücuda enerji verdiğini ve kolestrol dostu olduğunu de ekleyelim.
Kırmızı ve kar deseni
Kırmızı aralık ayının rengi desek yanlış olmaz. Hayatınıza küçük kırmızılar katın; kırlentler, mumluklar, peçeteler… Paletin bu en iddialı renginin modunuzu da değiştireceğini göreceksiniz. Kar desenleri de kırmızıya eşlik edince romantik bir görüntü kaçınılmaz.
Jingle bells
Çocukluğumuzun şarkısının Jingle Bells olması için Londra’da yaşamamız gerekmiyor, kültür öylesine küresel ki, sokakta yürürken beyninizin arka planında yeni yıl ruhuna uygun sevimli bir şarkı çalabilir. Ya da boşverin Jingle Bells’i; bu ay Nat King Cole’dan The Christmas Song, Aretha Franklin’den Winter Wonderland, Dean Martin’den Let It Snow’ı playlistinize ekleyin…
Nar
Boticelli’nin tablolarında bile kendine yer bulan, şöhreti binlerce yıl önceye dayanan nar “tanrıçaların meyvesi” olarak da biliniyor. Görünümüyle de baştan çıkaran bu özel meyve Anadolu tanrıçalarından Kubaba, Yunan tanrıçalarından Hera ve Afrodit’in sembolü olarak bereketi temsil ediyor. O yüzden binlerce yıldan beri bereket ve bollukla özdeşleştiriliyor. Sadece yemek için değil, dekoratif görünümüyle de yemek masanızın üstündeki tabağı narlarla doldurabilirsiniz.
Hediye
Yeni yıla girerken hediyelerle kuşatılmayı kim sevmez ki? Hediye almak kadar, sevdiklerinize hediye seçmek için yaptığınız mini alışveriş turları da heyecanlıdır. Kafa karışıklıkları tatlı telaşlar doğurur, rengarenk paketler gülümsetir.
Şampanya ve sıcak şarap
Yeni yıla yaklaştığımız günlerde sıcak şarap, yılbaşı gecesi için ise şampanya en güzel içeceklerdir. Tarçınlı, meyveli güzel bir sıcak şarabı dışarıda içebileceğiniz gibi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Şampanyada ise özel bir seçim yapın. Moët&Chandon markasının Brut Imperial, Rose Imperial ve Nectar Imperial çeşitleri.
Kokina
Kapılarda bizi karşılayan kırmızı meyveli dikenli bitki kokina. İngilizce’de “Christmas berry” adı verilen kokina Aralık ayının ilk günlerinde önce sokak çiçekçilerinde derken kentin tüm çiçek mağazalarında kırmızı ve yeşilin baştan çıkarıcılığıyla bizleri selamlıyor. Eve getirene kadar dikenleri yüzünden zor anlar yaşatsa da vazolarda, kapı süslerinde, mumluk kenarlarında çok güzel görünerek çektiğiniz tüm taşıma çilesini unutturuyor.
Filmler
Yılbaşı ve Noel teması sinema endüstrisinin favorilerindendir. Yağan kar, bir araya gelen aileler, sevgililer, dilekler, renkli toplar, ışıklar beyaz perde için muhteşem bir kompozisyon oluşturur. Dolayısıyla bu ay sıcak çikolata eşliğinde izlenecek sıcak filmleri ayı. O filmlerin arasında neler yok ki? Love Actually, A Christmas Carol, New Year’s Eve, The Nighmare Before Christmas…
Kırmızı iç çamaşırı
Noel Baba’nın kostümü mü kırmızıyı uğurlu yapıyor, yoksa kırmızının uğurundan dolayı mı Noel Bab’ya reva görülen kostüm kırmızı bilmiyoruz. Ama yılsonuna doğru bir kırmızı patlaması yaşanıyor. Kırmızı aşkın rengi. Kısacası yeni bir yıla kırmızı iç çamaşırıyla girerseniz aşkta mutlu olacağınıza dair yaygın bir inanç var. Sadece aşk değil, yaygın bir başka inanışa göre kırmızı iç çamaşırı maddi bolluk da getiriyor. Bunun elbette bilimsel bir yanı yok, ama bir şeye inanmam onu başarmanın yarısıdır denir. Kırmızı bir iç çamaşırı da inancımızı güçlendiriyorsa neden tercih etmeyelim?
Havai Fişek
Yılbaşı gecesi saatler gece yarısını vurduğu an akılda kalan havai fişekler olur, sanki havai fişekler atılmasa yeni bir yıla girilmez, geri sayımda herkes patlayan o anı bekler ve coşku zirveye çıkar. Bulunduğunuz kent belediyesinin havai fişeklerle ilişki seviyesini bilmiyoruz ama en güzel havai fişeklerin nerede olduğunu biliyoruz: Sydney. Sydney’de yılbaşı kutlamaları erken saatlerde başlıyor ve gece yarısı muhteşem bir gösteriye sahne oluyor. Sadece bu gösteriyi izlemek için bile pek çok turistin kente akın ettiğini ekleyelim.
Ajanda
Spor salonuna yazılmak, dans dersleri planlamak, daha verimli bir çalışma düzenine girmek, arkadaşlar buluşma ve bunların hepsini akılda tutmak nasıl olur? Tabii ki ajandalarla.
Tombala
Önünüzde renkli kartlar, torbadan çekilen her rakamda gülen yüzler, yeni yıla azıcık da olsa paralı girmenin en keyifli yolu olan tombala günümüzde popülaritesini yitirmiş olsa da özellikle 90’larda yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerindendi. Birinci çinko, ikinci çinko bağırışları az salonu doldurmadı. Peki, bu eğlenceli oyunun kökeni ne? Tombala aslında bir İtalyan geleneği. Özellikle İtalya’nın güneyinde tombalanın hala popüler olduğunu belirtelim.
Vitrinler
Kasım sonu itibariyle şehirde bir hareketlilik başlar, rengarenk ışıklar, camekanlardan yansımalar, vitrin mankenlerinin üstüne serpilmiş yaldızlar, farklı aydınlatmalarla sokaklar masalsı bir havaya bürünür. Mağazalar bu karnavalda birbirleriyle yarışır, her vitrin ayrı bir heyecan demektir gezenler için. Elinizde kahveyle o mağazadan, bu vitrine gezebilirsiniz. Üşüyünce vitrinine bayıldığınız bir mağazanın içinde bulursanız kendinizi dikkat edin, kredi kartlarınızda ciddi bir hasar yaratmanız söz konusu olabilir.
Çam Ağacı
Altında hediyeler, rengarenk süslemeler ve ışıklarla çam ağacı kuşkusuz yeni yılın en önemli imgesi. Günümüzde gerçeğinin kesilmesini önlemek için sentetik çam ağaçları da kullanılıyor ve yüzlerce yıllık bu gelenek pek çok evde sıcak görüntüler oluşuyor. Ama bir yanlış anlaşılmanın önüne geçelim, Hıristiyan inancının yaygın olduğu ülkelerde daha çok tercih edilmekle beraber çam ağacı süslemek bir dine özgü değil, tıpkı kötü enerjiden korunduğuna inanılan nazar boncuğu ya da şans getirdiği için asılan at nalı gibi eski bir Pagan geleneği. Ağaç, sembolik olarak tüm inançlarda ve kültürlerde bereketi simgeliyor. Bununla beraber çam ağacı ne zaman Noel ve yılbaşı ile ilişkilendirildi diye sorarsanız 16.yüzyılın başına, Almanya’ya gitmek gerekiyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder