Kemiklerimizin güçlenmesi için ve kemik
kırılmalarının, osteoporozun, omurga hareket bozukluklarının, diş problemlerinin
ve diğer birçok hastalığın önlenmesi için dengeli beslenme şarttır. Bu sağlık sorunlarını önlemek için; kemiklerimizi
besleyen kalsiyum, magnezyum, potasyum, D vitamini ve Omega-3 bakımından zengin
yiyecekleri beslenmenize katmanız çok önemlidir.
Kalsiyum
bakımından zengin yiyecekler
- Süt ve süt ürünleri: kalsiyum bakımından çok zengin olsalar da; bazı çalışmalar, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun yetişkin insan vücudu tarafından kolayca emilemediğini göstermiştir.
- Çiğ ve tuzsuz kuruyemişler (badem, fındık, ceviz, kaju…)
- Siyah frenk üzümü
- İncir
- Hindistancevizi
- Sarımsak
- Soğan
- Elma
- Armut
- Mango
- Plantain muzu
- Avokado
Magnezyum
bakımından zengin yiyecekler
- Yulaf ezmesi
- Marul
- Kuşkonmaz
- Tam buğday
- Balkabağı
- Tatlı patates
- Bezelye
- Şeftali
- Mercimek
- Kuru erik
- Sert kabuklu yemişler (fındık, ceviz)
Potasyum
bakımından zengin yiyecekler
- Lüfer
- Yumurta
- Tereyağı
- Çiğ ve tuzsuz sert kabuklu yemişler
- Keten tohumu
Protein
bakımından zengin yiyecekler
Protein yalnızca et, balık ve yumurtadan alınmaz.
Aslında çok fazla hayvansal protein tüketmek, osteoporoz gibi birtakım sağlık
sorunlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir. İşte birkaç bitkisel protein
kaynağı tavsiyesi:
- Baklagiller
- Filizlenmiş yonca
- Avokado
- Kuru ve tuzsuz sert kabuklu yemişler
- Spirulina
Hangi
yiyeceklerden uzak durmalıyız?
Vücudumuzdaki kalsiyumu emen ve kalsiyumun vücut
tarafından iyice emilmesini önleyen bazı yiyecekler vardır. Aşağıdaki
yiyecekler bunlara örnektir. Bu yüzden bu yiyeceklerden uzak durmanızı
öneriyoruz.
- Aşırı hayvansal protein
- Alkol
- Tütün ürünleri
- Beyaz şeker
- Kahve
- Gazlı ve şekerli içecekler
- Rafine gıdalar
- Önceden pişirilmiş gıdalar
- Kızartılmış yiyecekler
- Tuzlu yiyecekler
- Kepek – kalsiyum emilimini engeller. Evet, tabii ki tam tahıllar tüketmeliyiz ancak lif katılmış ürünlerden (kurabiye, ekmek vb.) uzak durmalıyız veya kalsiyum bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmemeliyiz.
- Oksalat içeren sebzeler (ıspanak, turp). Bu sebzeleri de, kalsiyum bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmemeliyiz.
Kemik
sağlığı için Schüssler Tuzları
Schüssler Tuzları, hiçbir kontrendikasyon veya yan
etkisi olmayan homeopatik ilaçlardır. Vücudunuzun besinleri daha iyi emmesine
yardımcı olmak istiyorsanız, bu tuzların çok faydasını görebilirsiniz.
Bu Tuzlardan bazıları, özellikle bazı kemik
sorunlarında çok faydalıdır:
- Kemik aşınması: Kalsiyum Fosfat
- Çok ince kemikler: Sodyum Klorür ve Sodyum Sülfat
- Hassas ve kırılgan kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Magnezyum Fosfat
- Katı kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Silikon Oksit
- Kırık kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Magnezyum Fosfat
- Tam olarak iyileşmemiş eski kemik yaralanması ağrıları: Sodyum Fosfat, Silikon Oksit ve Magnezyum Fosfat
Schüssler
Tuzlarını Nasıl Almalıyım?
Günde üç kez; yemeklerden, ağır içecek ve yiyeceklerden ve naneli
ürünlerden (sakız, diş macunu vb.) ayrı olarak iki adet hapı dilaltında
kullanabilirsiniz. Birden fazla almanız gerekirse, sıra ile alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder