13 Nisan 2018 Cuma

Güçlü ve Sağlıklı Kemikler için Nasıl Beslenmeli?


Kemiklerimizin güçlenmesi için ve kemik kırılmalarının, osteoporozun, omurga hareket bozukluklarının, diş problemlerinin ve diğer birçok hastalığın önlenmesi için dengeli beslenme şarttır. Bu sağlık sorunlarını önlemek için; kemiklerimizi besleyen kalsiyum, magnezyum, potasyum, D vitamini ve Omega-3 bakımından zengin yiyecekleri beslenmenize katmanız çok önemlidir.
Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler

  • Süt ve süt ürünleri: kalsiyum bakımından çok zengin olsalar da; bazı çalışmalar, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun yetişkin insan vücudu tarafından kolayca emilemediğini göstermiştir.
  • Çiğ ve tuzsuz kuruyemişler (badem, fındık, ceviz, kaju…)
  • Siyah frenk üzümü
  • İncir
  • Hindistancevizi
  • Sarımsak
  • Soğan
  • Elma
  • Armut
  • Mango
  • Plantain muzu
  • Avokado
Magnezyum bakımından zengin yiyecekler
  • Yulaf ezmesi
  • Marul
  • Kuşkonmaz
  • Tam buğday
  • Balkabağı
  • Tatlı patates
  • Bezelye
  • Şeftali
  • Mercimek
  • Kuru erik
  • Sert kabuklu yemişler (fındık, ceviz)
Potasyum bakımından zengin yiyecekler

  • Lüfer
  • Yumurta
  • Tereyağı
  • Çiğ ve tuzsuz sert kabuklu yemişler
  • Keten tohumu
Protein bakımından zengin yiyecekler
Protein yalnızca et, balık ve yumurtadan alınmaz. Aslında çok fazla hayvansal protein tüketmek, osteoporoz gibi birtakım sağlık sorunlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir. İşte birkaç bitkisel protein kaynağı tavsiyesi:
  • Baklagiller
  • Filizlenmiş yonca
  • Avokado
  • Kuru ve tuzsuz sert kabuklu yemişler
  • Spirulina
Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?
Vücudumuzdaki kalsiyumu emen ve kalsiyumun vücut tarafından iyice emilmesini önleyen bazı yiyecekler vardır. Aşağıdaki yiyecekler bunlara örnektir. Bu yüzden bu yiyeceklerden uzak durmanızı öneriyoruz.

  • Aşırı hayvansal protein
  • Alkol
  • Tütün ürünleri
  • Beyaz şeker
  • Kahve
  • Gazlı ve şekerli içecekler
  • Rafine gıdalar
  • Önceden pişirilmiş gıdalar
  • Kızartılmış yiyecekler
  • Tuzlu yiyecekler
  • Kepek – kalsiyum emilimini engeller. Evet, tabii ki tam tahıllar tüketmeliyiz ancak lif katılmış ürünlerden (kurabiye, ekmek vb.) uzak durmalıyız veya kalsiyum bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmemeliyiz.
  • Oksalat içeren sebzeler (ıspanak, turp). Bu sebzeleri de, kalsiyum bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmemeliyiz.
Kemik sağlığı için Schüssler Tuzları
Schüssler Tuzları, hiçbir kontrendikasyon veya yan etkisi olmayan homeopatik ilaçlardır. Vücudunuzun besinleri daha iyi emmesine yardımcı olmak istiyorsanız, bu tuzların çok faydasını görebilirsiniz.
Bu Tuzlardan bazıları, özellikle bazı kemik sorunlarında çok faydalıdır:
  • Kemik aşınması: Kalsiyum Fosfat
  • Çok ince kemikler: Sodyum Klorür ve Sodyum Sülfat
  • Hassas ve kırılgan kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Magnezyum Fosfat
  • Katı kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Silikon Oksit
  • Kırık kemikler: Kalsiyum Fluoratum, Kalsiyum Fosfat ve Magnezyum Fosfat
  • Tam olarak iyileşmemiş eski kemik yaralanması ağrıları: Sodyum Fosfat, Silikon Oksit ve Magnezyum Fosfat
Schüssler Tuzlarını Nasıl Almalıyım?
Günde üç kez; yemeklerden, ağır içecek ve yiyeceklerden ve naneli ürünlerden (sakız, diş macunu vb.) ayrı olarak iki adet hapı dilaltında kullanabilirsiniz. Birden fazla almanız gerekirse, sıra ile alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder