Elma
En sağlıklı meyvelerden biri olan elma, menopoz sonrası kadınların kalp hastalığından dolayı hayatını
kaybetmesini engelleyen 3 besinden (diğerleri armut ve kırmızı şarap) biri. Bunun dışında, akciğer kanserine ve tip 2 diyabete yakalanma riskinizi de azaltıyor ve kilo vermenize
yardımcı oluyor.
Bitter
çikolata
İçindeki antioksidanlar sayesinde bitter çikolata, (sütlü çikolatanın tam 3 katı antioksidan içeriyor.)
trombositlerinizin birbirlerine yapışmalarını engeller ve damarlarınızın
tıkamalarını önler, kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak, kilo vermenize
yardımcı olur.
Fasulye
Bir kap pişmiş fasulye 17 gr. lif ihtiyacınızı
karşılar. Ayrıca protein ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi besleyicilerle
doludur. Kalp hastalıklarına, tip 2 diyabete, yüksek tansiyona, meme ve kolon kanserlerine yakalanma ihtimalinizi de
düşürür. Araştırmalar, haftada 3 kap fasulye tüketmeniz gerektiğini gösterir.
Yumurta
Yumurta sarısı, içinde pek çok zor elde edilen
besleyiciyi barındırmaktadır. Bunlardan biri olan kolin, meme kanserine yakalanma
ihtimalinizi düşürür. İçinde
bulunan antioksidan ise sarı nokta ve katarakt hastalıklarını önler. Kalp
hastalığı olanların yumurta sarısını haftada 2 kereden fazla almaması önerilir
ama bunun dışında herkes günde 1 yumurtayı rahatlıkla tüketebilir.
Yağsız sığır
eti
Yağsız sığır eti, demire en çok sahip olan besinlerin
başında gelir. Ayrıca içindeki çinko ve B vitamini de son derece faydalıdır.
Yulaf ezmesi
Lif açısından zengin olan bu besin tip 2 diyabete
yakalanma riskinizi azaltır.
Yoğurt
Yoğurt, mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve immün
sisteminizi güçlendiren bakteriler açısından da zengindir.
Somon
Zengin D vitamini kaynağı olan somon omega 3 açısından da zengindir. Omega 3 yağ asitlerinin
sağlığa pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Kalp hastalığını önlemeden,
cildinizi pürüzsüzleştirmeye kadar pek çok faydası olan omega 3’ün kilo vermeyi
hızlandırdığı, kişinin moralinin yükselmesini sağladığı ve eklem iltihabı
semptomlarını hafiflettiği de bilinmektedir.
Ispanak
Yumurta sarısında bulunan lutein ıspanakta da
bulunmaktadır. Lutein, sarı nokta hastalığını engellediği gibi kalp krizi riskine karşı
da sizi korur. Ayrıca
ıspanak, demir, B vitamini ve folik asit açısından da zengindir.
Yağsız süt
Sütten alacağınız yüksek orandaki D vitamini
vücudunuzun kalsiyumu emmesini sağlar, kalp hastalığına yakalanma riskinizi
önler, bazı kanser tiplerine karşı sizi korur, sırt ağrılarını azaltır ve depresyonu yenmenizi
sağlar.
Kabuklu
yemişler
Günde 50 gr. kabuklu yemiş yemek kalp hastalıklarına
ve diyabete yakalanma riskinizi azaltır.
İncir
Potasyum açısından zengin olan incir, aynı zamanda
kalsiyum (1 tanesi yarım bardak yağsız sütün kalsiyum oranına eşittir)
kaynağıdır. Bol, bol incir tüketmenizi tavsiye ederiz.
Zeytinyağı
Zeytinyağı, tamamen kalp dostudur ve kötü kolesterolünüzün düşmesini sağlarken, iyi kolesterolünüzün
yükselmesini sağlar. Antioksidanlar açısından zengindir, bu da kansere ve
kronik hastalıklara karşı sizi korur.
Edamame ve
Tofu
Tofu, soya sütü ve edamame kalp hastalılarına karşı
sizi korurlar, iyi birer lif kaynağıdırlar ve kalbinizi korurlar. Ayrıca meme kanserini de engelleyici özelliğe sahiptirler.
Yabanmersini
İçi antioksidanlarla dolu olan yabanmersini, yeterince
tüketildiği zaman, hafıza kaybını engeller, idrar yolu
enfeksiyonlarını engeller ve
göz yorgunluğuna iyi gelir. Günde yarım bardak yabanmersini tüketmeye özen
gösterin.
Keten tohumu
Omega 3 açısından zengin olan keten tohumu, kalp
hastalıklarına karşı sizi korur ve kansere yakalanma ihtimalinizi azaltır.
Günlük mısır gevreğinize ve salatalarınıza 1-2 kaşık keten tohumu eklemeyi
ihmal etmeyin. Ezilmemiş keten tohumunu tercih edin ve buzdolabında saklayın.
Avokado
Bu pürüzsüz, kremsi meyve kalp hastalıklarına ve sarı
nokta hastalığına karşı sizi korur. İçeriğindeki lif, E vitamini, folik asit ve
potasyum son derece faydalı olmasını sağlar.
Domates
En önemli likopen kaynaklarından biri olan domates,
sizi kalp hastalıklarına ve meme kanserine karşı korur.
Brokoli
Brokoli ve akrabaları sizi her türlü hayati tehlikesi olan
(kanser, kalp hastalıkları…vb.) hastalıklara karşı korurlar. Üstelik Johns
Hopkins Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar haftada 4 kere brokoli ve benzeri
sebzeleri tüketenlerin herhangi bir hastalıktan dolayı ölme ihtimallerinin %26
daha az olduğunu göstermiştir. Sebzenizden maksimum fayda sağlamak için onları
buharda pişirin.
Tatlı
patates
Türk mutfağında fazla kullanılmasa da tatlı patates,
son derece faydalıdır. A vitamini açısından oldukça zengindir ve bu vitamin
gözler, cilt, solunum ve boşaltım sistemi için son derece önemlidir.
Kırmızı
dolmalık biber
Bütün turunçgiller C vitamini açısından zengindirler
ama kırmızı dolmalık biber içlerinde en zengin olanıdır. C vitamininin cilde ve
immün sisteme olan faydaları herkes tarafından bilinmektedir. C vitamini,
yaşlanma etkilerini yavaşlatır, azaltır ve grip gibi hastalıklara yakalanma
riskinizi azaltır. Gribe yakalandıysanız çabuk iyileşmenizi sağlar.
Sarımsak
Sarımsak sizi kolon, yumurtalık ve diğer kanser
tiplerine karşı korur. Ayrıca enfeksiyon ve bakterilerle savaşır.
Lychee
Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan bu meyve kalp dostu özelliğiyle
bilinmektedir. Bazı kanser tiplerine karşı da koruyucu özelliği vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder