Eski çağlarda aşkın simgesi sayılan biberiye, 16. yüzyılda "Macar
Kraliçesi'nin Suyu" olarak ün salmış. Söylentiye göre felçli Macar
Kraliçesi Isabelle biberiye suyuyla iyileşmiş.
Nasıl Yetişir: Sert, iğne şeklinde
yaprakları olan biberiye tohumdan üretilir. İlkbahar aylarında ekilir. Yaz
sonunda ise genç bir dal, eğri olarak kesilip dikilerek çoğaltılabilir.
Nerelerde Kullanılır: Özellikle kuzu eti
ve tavuk yemeklerinde lezzet artırıcı olarak kullanılan biberiye, sadece birkaç
yaprağıyla yemeğe hoş bir koku verir. Fazlası acımsı bir tat katar. Çorba,
salata, sebze ve soslarla da iyi gider. İtalya'da biberiyeli focaccia ekmeği
yapılır. Biberiye çayı, iştahı açar, sindirimi destekler ve vücudun su tutmasını
engeller. Şifalı yağının safra çıkartıcı, teskin edici, migren, romatizma,
kırık ve çıkıklarda ağrı giderici etkisi vardır.
Focaccia with Potatoes, Cherry Tomatoes and Rosemary
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder