“Fusion” sözlük anlamında birleşmeyi,
kaynaşmayı ifade ediyor. Mutfak dilinde de kökeninden fazla uzaklaşmıyor. Belli
başlı dünya yemekleriyle egzotik sosların karışıp kaynaştığı, içlerinde bin bir
çeşit baharatın adeta raks ettiği enfes mönüler “fusion” mutfağın cilveleri.
Fusion mutfağın çıkış noktası Amerika’nın batısı. Los Angeles civarında, uzun
yıllar bir arada yaşayan İtalyan, Uzakdoğulu ve Meksikalı mutfaklarının
kaynaşıp, değişik lezzetlerin ortaya çıkmasıyla gelişmiş bir lezzet akımı.
Dolayısıyla bu mutfakta “yok” yok. Japon “Sushi”si, İtalyan makarnası, Pekin
ördeği ya da balsamik port şarabı ile marine edilmiş Tayland usulü erişte
fusion mönüsünde yer alan yalnızca birkaç örnek. Yemeklerin ana özelliğini
oluşturan nefis soslara gelince; onlar genellikle aşçıların özel sırları olarak
anılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder